Sindicaliştii de la Sanitas au anunţat că vor declanşa o serie de proteste, fiind nemulţumiţi de nivelul veniturilor nete încasate după majorările salariale şi aplicarea unei noi grile de sporuri. Liderul Sanitas Iaşi, Iulian Cozianu, a declarat că, începând de vineri şi până la sfârşitul săptămânii viitoare, sindicaliştii din sănătate vor picheta, timp de trei ore, Prefectura judeţului Iaşi, potrivit Agerpres.

Protest in sistemul sanitar (arhiva)Foto: Agerpres

"Dorim majorarea plafonului de sporuri de peste 30% pentru unităţile sanitare publice şi garantarea plăţii sporurilor la acelaşi nivel pentru toate unităţile sanitare. Cerem, totodată, asigurarea pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar cel puţin a veniturilor salariale plătite în primele două luni ale anului. Prin limitarea sporurilor la 30% sunt sute de angajaţi care înregistrează diminuări de venituri cu 300 - 1.300 de lei", a precizat Iulian Cozianu.

Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar, adoptat în urmă cu două săptămâni de Guvern, stârnește mari nemulțumiri printre angajații din sănătate consultați de HotNews.ro. Cei mai afectați par să fie asistenții și infirmierii, care, potrivit estimărilor lor, ar urma să aibă scăderi salariale între 1.000 și 1.400 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. În ceea ce îi privește pe medici, "oamenii sunt nemulțumiți, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri", iar "la unele spitale, va fi o creștere salarială de doar 50 de lei pentru următorii 4 ani", a declarat pentru HotNews.ro Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas. Liderul sindical acuză că aplicarea noii legi și a noilor sporuri creează "un întreg haos" în sistem.

Salariile medicilor și asistenților vor crește în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anunțase, pe 8 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă, la scurt timp după instalarea în funcție.

Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări subtsanțiale, adaugând că "Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză."

Citește și: