Protest al asistenţilor şi infirmierilor de la Spitalul 'Marius Nasta', care acuză că salariile lor vor scădea cu până la 1.400 de lei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:00 Actualitate | Sanatate


Protest al medicilor (arhiva)
Foto: Agerpres
Câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală - asistenți și infirmieri - protestează, miercuri, în curtea spitalului, ei afirmând că odată cu reducerea sporurilor, salariile lor vor scădea cu până la 1.400 de lei. Angajaţii au ieşit în curtea spitalului au coli A4, cu mesajul "Protest spontan", şi spun că, deşi lucrează în condiţii de risc maxim, cu pacienţi bolnavi de tuberculoză sau cu HIV/SIDA, sporurile le-au fost diminuate şi vor primi cu câteva sute de lei, chiar cu 1.400 de lei mai puţin la salariu, relateaza News.ro.

"Motivul este scăderea sporului de risc de la 100% la 54%, în condiţiile în care salariul de bază a fost mărit de la 3.200 de lei, la 4.800 de lei. Făcând calculul salariului net, atât eu, cât şi colegii mei vom lua cu 1.000 de lei. Sunt şi colegi cărora le scade salariul şi mai mult, cu 1.400 de lei, iar infirmierele şi îngrijitoarele vor lua în mână 1.300 de lei (...) Dorim măcar un spor care să nu ne diminueze salariul net", a declarat o asistentă medicală.

Potrivit acesteia, protestul va continua până când situaţia sporurilor va fi rezolvată.

Protestul nu afectează activitatea unităţii medicale.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.


Sorina Pintea: Salarii si servicii medicale la nivelul Uniunii Europene, de la 1 martie


Salariile medicilor si asistentilor vor creste in luna martie cu procente cuprinse intre 70% si 172%, fata de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anuntase, pe 8 februarie, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa, la scurt timp dupa instalarea in functie.

Ministrul Sanatatii a dat asigurari, la acea vreme, ca exista bani cuprinsi in buget pentru aceste majorari subtsantiale, adaugand ca "Principala mea temere este sa avem un act medical de calitate, corespunzator acestor salarii. Aducem salariile la aproape nivelul Uniunii Europene, deci cred ca trebuie sa oferim si servicii la nivel de Uniunea Europeana. In acest moment nu mai exista scuza."

"Salariile personalului medical vor inregistra cresteri semnificative in acest an, iar salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima data aproape de nivelul din Uniunea Europeana, astfel incat unele salarii vor depasi 4.000 de euro dupa maririle de la 1 martie. Cresterile salariale prevazute de legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice se aplica in doua etape: incepand cu data de 1 ianuarie 2018 salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% fata de salariile din decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate in plata la 31 decembrie 2017", afirma, in urma cu o luna, Sorina Pintea.

"Incepand cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor si asistentilor medicali cresc la nivelul salariilor de baza stabilite pentru anul 2022. Salariile de baza ale medicilor si asistentilor medicali, salarii brute, vor creste fata de luna ianuarie cu procente cuprinse intre 70% si 172%. Un medic primar din unitati sanitare clinice are un salariu de baza net in decembrie 2017 de 3.939 de lei, in ianuarie 2018 de 4.108 lei, iar in martie 2018 de 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de garda, sporurile pentru conditii, care pot dubla salariul net", declara, la acea vreme, ministrul Sanatatii.

Majorarile salariale nu ajung, insa, in cele mai multe cazuri, la 100% sau 170%, asa cum li s-a promis angajatilor din sistemul sanitar, iar acolo unde salariul brut creste, majorarea este "inghitita" complet sau partial de transferul contributiilor de la angajator la angajat, sustin cadrele medicale consultate de HotNews.ro. Marul discordiei il reprezinta insa noul regulament al sporurilor, care prevede plafonarea acestora la maximum 30% din salariu si care loveste, practic, in cele mai grele specializari din sistem: medicii si asistentii medicali de terapie intensiva, unitati de primiri urgente, oncologie, HIV si hepatita, care beneficiau de sporuri intre 75% si 100% din salariu (detalii aici).Citește și:

 • Cum au ajuns medicii in pragul grevei generale in luna in care salariile lor ar fi trebuit sa creasca pana la 4.000 de euro. Marul discordiei: medicii si asistentele cu cele mai grele specializari vor primi mai putini bani

3744 vizualizari

 • +5 (13 voturi)    
  Pentru mizeria din spitale... (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:06)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  .. pentru lipsa de medicamente, nu au protestat!
 • +9 (13 voturi)    
  Purcica cu parul ros n-are nici o reactie ???? (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:14)

  cartofil [utilizator]

  S-a bagat sub troaca si asteapta sa se plictiseasca oamenii sa protesteze - si sa migreze pe altundeva in Europa.
 • +13 (13 voturi)    
  Multumim Olguta (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:16)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Eu am minus 1800 lei in ianuarie 2018 fata de decembrie 2017. Multumim psd !!!
  • -7 (7 voturi)    
   cat aveai pe vremea PDL? (Miercuri, 4 aprilie 2018, 13:01)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   de curiozitate.
   • +5 (7 voturi)    
    cat costa (Miercuri, 4 aprilie 2018, 14:27)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    laptele, carnea, cat costa un cos cu alimentele de baza, atunci, si cat e acuma ?
    cat era eurio, si cat este ?
    nu uita ca primul an pdl a fost cu psd, dupa duduiala lui motocicleanu, duduiala de harley davidson. :-))
    dupa un deficit de opt procente...
    si a durat numai doi ani.

    psd e la carma din 2012, primavara, cu o scurta perioada de cateva luni cand a guvernat prin julien ciolos. :-)
    si tot acest timp, nivelul de trai a crescut, cum crestea pe vremea cand ei se numeau pcr.
    esti cumva olguta undercover ?! sau ai fi chiar nicu dracnea ?!
    neeee, tre' sa fii ciuvica !
 • +9 (9 voturi)    
  Incepe... (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:17)

  Sani [utilizator]

  De la BULGAREALA #REZIST, vine AVALANSA sindicalistior in mare parte teleVIDATI de tv-urile interlopilor PSD!

  Mai fratilor, ati votat PSD, mare parte dintre voi ati crezut minciunile lor, i-ati injurat pe manifestanti, v-ati facut ca nu vedeti ca interlopii conduc Romania, etc....la buzunar insa va uitati..

  Asta este 'cultura' in Romania.
  Daca macar cei care-au votat cu PSD vor sta dreacq acasa data viitoare (daca merg la alegeri voteaza alta formatiune plina de demagogi)
  +
  Fraierii care-au stat acasa c-au 'protestat fata de clasa politica' vor iesi din cluburi sa se plimbe 30 minute sa voteze, vom schimba si noi tara asta....

  Deocamdata este OK, MIOPII au inceput sa vada..la buzunare macar...!
 • +10 (10 voturi)    
  nerecunostinta! (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:22)

  Martinezu [utilizator]

  Astia sunt cei carora Olguta Vasilescu tocmai ce le-a triplat salariile, un asistent ajungand la 3000 euro net fara sporuri. Nu mai vorbim de masina de serviciu cu sofer.
  Pentru vila de serviciu dotata cu gradinar , votati in continuare Olguta si Dancila!
 • +8 (8 voturi)    
  S-au vandut Statului Paralel! (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:31)

  iliterat_b3-a5-8c-30-58-1f [utilizator]

  Daca Olgutza a spus "Aducem salariile la aproape nivelul Uniunii Europene", atunci sigur asa este!

  De vina este anjgajatorul lacom.
  Sau Statul Paralel!
  • +2 (4 voturi)    
   madam vasilache (Miercuri, 4 aprilie 2018, 13:32)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui iliterat_b3-a5-8c-30-58-1f

   are scoala lui vadim.
   acum urmeaza cu strictete programul psd.
   nu'i pasa ei de ce zice opozitia, ea isi va atinge tzelul propus. are tzinta in catarea armei.
   o singura nedumerire, cum a rezistat niamtzu' la vino'ncoaul ei. ca a incercat toate fetele, ne'a spus.
 • +12 (12 voturi)    
  Au luat-o razna? (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:31)

  Amad [utilizator]

  Cum poti să ai salarii la nivel european, pensii speciale la nivel european când țara asta nu produce decât corupți?
  Voi, bugetarii,chiar credeți că mai merge mult?
  • +1 (3 voturi)    
   ar fi bine sa nu mai creada (Miercuri, 4 aprilie 2018, 13:42)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   numai ca se lasa mereu amagiti de minciunile electorale, programe de guvernare realiste, etc.
   blegutza are grija sa pastreze the best for last.
   adica, adevarata marire va veni cu doua luni inainte de alegeri. prin vara lui 2020, cu promisiuni pt. 2024, cand se vor tripla si pensiile.
   si ei vor vota cu toata increderea, de fiecare data.
 • +10 (10 voturi)    
  aiurea (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:35)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Oameni nebuni!
  Are miss craiova mii de fluturasi care dovedesc ca au crescut salariile.

  Pai sa votati oameni buni..
 • +12 (12 voturi)    
  niste (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:45)

  martel55 [utilizator]

  mincinosi...la Latrina3 eu am vazut ca s-au marit la nivel european, astia sigur sunt platiti de agenturi straine sa aduca prejudicii marelui carmaci
 • +8 (8 voturi)    
  sa mearga Olgutza (Miercuri, 4 aprilie 2018, 11:50)

  john06 [utilizator]

  cu fluturasii
 • +11 (11 voturi)    
  ieri m-am uitat la Gadea (Miercuri, 4 aprilie 2018, 12:02)

  nellino [utilizator]

  (nu ma inurati)

  Duamna Olguta a raspuns cu subiect si predicat "Nu au scazut salariile decat bugetarilor de lux".

  Habar nu aveam ca infirmierii erau bugetari de lux.
 • +9 (11 voturi)    
  ,,, (Miercuri, 4 aprilie 2018, 12:03)

  erevan [utilizator]

  daca tot sunteti in curte, spuneti-le ceva colegilor si pacientilor care fumeaza acolo,,,
  nu pot simpatiza cu voi din cauza colegei voastre, care mi-a tratat baietelul ca pe SPATARU unui scaun.
 • +11 (11 voturi)    
  Sclavii au salariu? (Miercuri, 4 aprilie 2018, 12:14)

  Trojan.H [utilizator]

  Prizonierii mafiei. Sclavii mafiei. Sclavii nu primesc salariu. Sa zica mersi ca Mafia, in generozitatea ei, le arunca totusi niste firimituri. O sa fie mai rau.
 • +6 (6 voturi)    
  la vot ati fost? (Miercuri, 4 aprilie 2018, 13:01)

  Francisc 1 [utilizator]

  si cu cine ati votat ?
 • +6 (6 voturi)    
  mda... (Miercuri, 4 aprilie 2018, 13:43)

  liviu_ [utilizator]

  incep sa se trezeasca oamenii...

  dar manipularea psd merge inainte... ca doar "antena 3 e aici"

  incep sa cred ca psd nu se mai bvazeaza nici pe votul bugetarilor... o sa se axeze 100% pe votul pensionarilor, asistatilor sociali si alte persoane la fel de "folositoare" societatii
 • +1 (1 vot)    
  Uni medici nici nu intra in salaone (Joi, 5 aprilie 2018, 8:45)

  SasaMax [utilizator]

  Am fost si la Spitalul Marius Nasta, cu tatal meu, da este mizerie, dar mai mult la parter. La etaj este mai curat si internarile se fac cu pile. Cu ani in urma, am venit cu tata la urgenta si a fost repartizat la o d-na doctor, care de ce sa nu recunosc s-a ocupat bine de tatal meu, avea si studenti, era vazut si 4-5 ori pe zi dar la externare mi-a propus sa- l bage intr-un program de studiu si cercetare, unde putea avea medicamente gratuite, insa exista un DAR, putea sa aiba ghinionul sa fie medicamente mai slabe, cum foarte bine putea sa aiba noroc sa primesca medicamente de ultima generatie, care se testau. Am refuzat si cand ma vrut sa vin din nou la dansa m-a refuzat. Si atunci am nimerit la PARTER unde degradarea imobilului este crunta.
  L-am avut internat si la Spitalul Militar, tot la TBC, unde spre deosebire de cei de la Marius Nasta, medici de la militar NU INTRA in saloane sa vada pecientii decat daca este o urgenta medicala, altfel nu-i vezi decat la internare si la externare. Si la Marius Nasta si la MIlitar ,asistentele se ocupa de tot ele stau CEL MAI MULT prin saloane cu bolnavii de TBC, doctorii de la militar NU, care nici tensiunile nu le iau, desi sunt atribuitile lor, iar slariile , da le-au facut la medici, vorbesc de militar, undeva la 18.000 de lei, da am scris bine, iar acum cu crestere se aude ca le fac undeva la 30.000 de ron pe luna. Sunt de acord sa le creasca dar ei cand sunt de tura, dorm si se uita la filme. Daca rogi asistenta sa-l cheme pe medic la un pacient, spune ca nu poate sa-l deranjeze, decat daca pica spitalul. Am inteles ca si la spitalul militar, asistentele au pierdut 1000 de lei la salariu. Si cu salarii marite tot vor lua SPAGA.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version