Slovacii nemulţumiţi de refuzul guvernului lor de a acorda ajutor militar Ucrainei au strâns peste 3 milioane de euro pentru a cumpăra obuze pentru Kiev, relatează Ukrainska Pravda.

Obuze de calibrul 155 mmFoto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Aproape 50.000 de oameni au donat în cadrul campaniei de strângere de fonduri, strângându-se în total 3.071.405 de euro în doar șapte zile. Sâmbătă, suma strânsă era de aproape 2 milioane de euro.

Asta, în contextul în care obiectivul inițial al campaniei a fost de a strânge 250.000 de euro, cu speranța de a ajunge în cele din urmă la 1 milion de euro.

Cei care strâng fonduri spun că această campanie este menită să arate că majoritatea nu este de acord cu schimbarea de politică externă a guvernului, de la alegerile din septembrie.

Guvernele anterioare au furnizat Kievului apărare aeriană şi avioane de luptă, în timp ce ministrul de Externe al lui Fico s-a întâlnit cu omologul său rus în martie - o întâlnire rară la nivel înalt la care a implicat Moscova şi un membru al Uniunii Europene.

Reamintim că la doar o zi de la revenirea sa la putere, pentru al patrulea mandat, în octombrie anul trecut, Robert Fico a anunțat că a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei și că pledează pentru discuții de pace cu Rusia.

Guvernul ceh a lansat recent o inițiativă globală pentru achiziționarea de muniție extrem de necesară pentru Ucraina.

"Peste douăzeci de țări s-au alăturat deja. Din păcate, Slovacia încă nu se numără printre ele. Guvernul Republicii Slovace și prim-ministrul Fico au refuzat să se alăture inițiativei. Ar fi păcat dacă acest lucru ar continua", au spus fondatorii inițiativei.

"Să demonstrăm că Slovacia nu este o lașă și este pe partea dreaptă a istoriei. Vom ajuta Ucraina în ciuda guvernului nostru pro-rus".