Organizatorii unei strângeri de fonduri din Slovacia pentru cumpărarea de muniții pentru Ucraina au declarat miercuri că doresc să strângă un milion de euro, respingând decizia guvernului lor de a oprit ajutorul militar vecinului lor sfâșiat de război, relatează AFP.

Război în UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În două zile de când a fost lansată campania de crowdfunding „Pace pentru Ucraina”, s-au strâns deja 750.000 de euro, după ce mii de oameni au donat deja diferite sume.

Slovacii de rând iau chestiunea ajutorului pentru Ucraina în propriile mâini

La doar o zi de la revenirea sa la putere, pentru al patrulea mandat, în octombrie anul trecut, Robert Fico a anunțat că a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei și că pledează pentru discuții de pace cu Rusia.

„Am vrut ca lumea să știe că Slovacia nu este formată doar din politicieni pro-Kremlin”, a declarat pentru AFP Tomas Benetin, un bărbat de 36 de ani din Kosice, unul dintre donatori.

Zuzana Izsakova, reprezentantul inițiativei, a declarat pentru AFP: „Noi, oamenii din Slovacia, vrem și putem ajuta” Ucraina. „Vrem să arătăm că nu doar guvernul și Robert Fico decid pe această chestiune”.

Organizația plănuiește să trimită banii strânși către un proiect internațional condus de Cehia pentru cumpărarea de muniție pentru Kiev.

Premierul ceh Petr Fiala a indicat marți că douăzeci de țări s-au angajat deja să finanțeze achiziționarea a 500.000 de obuze.

Guvernul slovac nu s-a alăturat proiectului ceh.

Marian Kulich, un alt reprezentant al Păcii pentru Ucraina, a explicat că inițiativa slovacă a luat naștere din dezacordul cu pozițiile guvernului față de Ucraina.

„Suntem convinși că mulți oameni din Slovacia nu se identifică cu respingerea proiectului guvernului ceh”, a spus Marian Kulich.

Fico s-a exprimat în favoarea opririi operațiunilor militare în Ucraina și a menționat posibilitatea ca negociatorii să propună apoi, de exemplu, introducerea unui statut special pentru regiunile din estul Ucrainei controlate de ruși, iar ulterior să aibă loc un referendum asupra viitorului acestora.

„Poți picta castele în aer, dar rușii nu vor pleca, sunt ale lor”, a subliniat el.

Citește și:

Premierul slovac spune că Crimeea și Donbasul aparțin Ucrainei „în teorie”: „Poți picta castele în aer, dar rușii nu vor pleca”