O instanță militară din Moscova l-a condamnat luni în absență la 6 ani de închisoare pe Andy Stone, purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, pentru „justificarea în public a terorismului”, anunță agenția RIA, citată de Reuters.

Mark Zuckerbeg, CEO-ul FacebookFoto: Ahmed Soliman / Dreamstime

Agenția Reuters notează că Stone, directorul de comunicare al Meta, nu a putut fi contactat pentru comentarii, însă Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus, o citează pe Valentina Filippenkova, avocata lui Stone, care a declarat că decizia va fi atacată la o curte de apel.

Ministerul rus al internelor l-a pus pe Stone pe lista persoanelor date în urmărire de Moscova în noiembrie anul trecut, fără a preciza însă la momentul respectiv acuzațiile care i se aduc sau suspiciunile la adresa sa.

În februarie autoritățile ruse l-au inclus pe Stone pe lista Moscovei privind „teroriștii și extremiștii” și l-au dat în urmărire internațională.

Rusia consideră Meta o „organizație extremistă”

Deciziile au venit după ce în martie 2022 Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis o anchetă asupra „activităților ilegale ale angajaților Meta”, menționându-l explicit pe Stone ca fiind cel responsabil de „ridicarea unei interdicții privind îndemnurile la violență împotriva forțelor armate rusești”.

RIA Novosti, o altă agenție de stat a Rusiei, transmite acum că procurorii l-au acuzat de publicarea unor comentarii în mediul online care au apărat „acțiunile agresive, ostile și violente” față de soldații ruși implicați în ceea ce Moscova numeste „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Principalele platforme deținute de Meta - Facebook și Instagram - au fost interzise în Rusia la mai puțin de o lună după declanșarea războiului din Ucraina, Meta fiind declarată o „organizație extremistă” de către un tribunal de la Moscova.

Rusia a blocat și accesul la Twitter pe teritoriul său, chiar dacă mai mulți oficiali ruși și chiar instituții ale statului rus folosesc în continuare această platformă social media pentru a transmite mesaje.

Urmărește ultimele evoluții din a 789-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.