O instanță din Moscova a anunțat luni că a dispus arestarea în absență a lui Andy Stone, purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg, acestuia fiindu-i aduse mai multe acuzații legate de terorism, relatează Reuters.

Mark Zuckerbeg, CEO-ul FacebookFoto: Ahmed Soliman / Dreamstime

Rusia a devenit tot mai ostilă față de compania lui Zuckerberg și celelalte rețele de socializare americane după ce președintele Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

Principalele platforme deținute de Meta - Facebook și Instagram - au fost interzise în Rusia la mai puțin de o lună după începerea războiului, Meta fiind declarată o „organizație extremistă” de către un tribunal de la Moscova.

Ministerul rus al internelor a deschis un dosar penal pe numele lui Stone anul trecut, fără să dezvăluie însă ce acuzații îi sunt aduse purtătorului de cuvânt al companiei americane.

Instanța din districtul Basmanny al Moscovei a declarat însă luni că acesta este inculpat pentru „promovarea unor activități teroriste, apeluri publice la comiterea unor acte teroriste, justificarea publică a terorismului sau propagandă a terorismului, și pentru apeluri publice la activități extremiste”.

Instanța a anunțat de asemenea că Stone a fost dat în urmărire de Rusia, inclusiv la nivel internațional.

Mutarea vine după ce în martie 2022 Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis o anchetă asupra „activităților ilegale ale angajaților Meta”, menționându-l explicit pe Stone ca fiind cel responsabil de „ridicarea unei interdicții privind îndemnurile la violență împotriva forțelor armate rusești”.

Procurorii ruși au afirmat atunci că acest lucru este echivalent cu incitarea la activități extremiste.