Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bohdanivka, în estul Ucrainei, unde armata sa îşi accentuează presiunea în direcţia Ceasiv Iar, la o zi după ce Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat un nou ajutor pentru Kiev, ale cărui trupe se află în dificultate pe front, transmit agențiile AFP, Reuters şi Agerpres.

Regiunea Donețk este atacat constant de trupele ruseștiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Unităţile Grupului de forţe Sud au eliberat complet localitatea Bogdanovka (denumirea rusă, n.r.) din Republica Populară Doneţk”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

În plus, soldaţii ruşi au respins două contraatacuri ale brigăzii 93 mecanizate a armatei ucrainene şi şi-au îmbunătăţit poziţiile în direcţia Ceasiv Iar, potrivit aceleiaşi surse.

Bohdanivka, o mică localitate cu doar 100 de locuitori înainte de război, se află la mai puţin de 10 km de Ceasiv Iar, oraş strategic şi ţintă a forţelor ruse după cucerirea Bahmutului, mai la est, în primăvara lui 2023.

Ceasiv Iar este situat la mai puţin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din Doneţk aflat sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.

În raportul său matinal, armata ucraineană nu a menţionat Bohdanivka, dar reprezentanţii săi au vorbit deja despre o situaţie „tensionată” în zona lărgită, unde trupele ruse au „superioritate numerică”, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov.

Anunţul Moscovei intervine la o zi după ce Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a votat în favoarea unui nou ajutor militar şi economic de aproape 61 miliarde de dolari pentru Kiev.

___