Ministrul german al apărării Boris Pistorius a prezentat marți primele concluzii ale Bundeswehr privind conversația secretă dintre generalii săi care a provocat tensiuni puternice cu Moscova după ce a fost interceptată de Rusia, relatează Reuters.

Boris Pistorius intr-o discutie cu militari germaniFoto: Peter Kneffel / DPA / Profimedia

Pistorius a declarat că unul dintre militarii care au participat la discuția privind războiul din Ucraina a fost interceptat după ce a intrat în conversație folosind o linie nesecurizată și că sistemul de comunicații al forțelor armate germane nu a fost compromis.

El a spus de asemenea că Rusia a interceptat probabil acest apel din întâmplare prin sistemele sale de supraveghere în masă, și nu printr-o rețea de spionaj din Germania.

„Motivul pentru care apelul dintre [ofițerii] forțelor aeriene a putut fi interceptat totuși a fost din cauza greșelii operaționale a unui individ”, a declarat el, explicând că militarul în cauză a intrat în apel din Singapore, unde participa la un spectacol aviatic.

Mai mulți oficiali militari de rang înalt din Europa s-au deplasat în Singapore pentru acest eveniment, făcând din el o țintă optimă pentru serviciile de informații ale Moscovei.

„Prin urmare, trebuie să presupunem că accesul la această conferință WebEx a fost o lovitură întâmplătoare în cadrul unei abordări largi, difuze”, a explicat Pistorius, adăugând că folosirea platformei WebEx pentru apel a fost autorizată și că aceasta este una specializată, cu servere Bundeswehr certificate în Germania.

Pistorius a confirmat astfel informația dată pe surse de Der Spiegel, care a scris săptămâna trecută că discuţia dintre ofiţerii germani a emanat dintr-o videoconferinţă pe platforma publică WebEx şi nu dintr-o reţea secretă internă a armatei.

El a dat asigurări că Germania va lua măsurile tehnice și organizaționale necesare pentru prevenirea unor astfel de incidente pe viitor.

Ce informații se discută în înregistrarea dintre ofițerii germani

Margarita Simonian, șefa postului de propagandă Russia Today, a publicat vineri un fişier cu o durată de mai bine de jumătate de oră, prezentându-l ca o discuţie între militari germani despre lovituri vizând Crimeea.

În această conversaţie, ascultată de AFP dar care nu este datată, participanţii la ceea ce pare a fi o videoconferinţă discută în special despre ipoteza livrării Kievului de către Germania a rachetelor cu rază lungă de acţiune Taurus de producţie germană, care ar fi necesare pentru a permite forţelor ucrainene să le utilizeze şi eventualul impact al acestora.

Propaganda rusă a căutat activ detalii despre presupușii generali din înregistrare, pe care a reușit să-i identifice pe înregistrare.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins în mod repetat posibilitatea livrării Kievului a unor rachete cu rază lungă de acțiune Taurus tocmai din cauza temerilor că folosirea acestora ar putea duce la o escaladare a conflictului. Parlamentul german a votat la rândul său împotriva măsurii luna trecută.

„Este o chestiune foarte gravă și de aceea face acum obiectul unei investigații foarte atente, foarte amănunțite și foarte rapidă”, a declarat Scholz sâmbătă cu privire la înregistrarea publicată de Margarita Simonian.

În conversația dintre ei, ofițerii germani vorbesc în special despre ipoteza unor lovituri vizând Podul Kerci ce leagă Crimeea de Rusia. Participanții la conferința WebEx au discutat de asemenea detalii privind livrările de rachete cu rază lungă de acţiune Scalp de către Franţa şi Marea Britanie către Ucraina.

Rusia a acuzat Germania că a vorbit „în detaliu” despre lovirea „teritoriului său”

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova a cerut „explicaţii rapide din partea Germaniei” cu privire la acest subiect.

„Orice încercare de a evita răspunsul la întrebări va fi considerată o recunoaştere a vinovăţiei”, a declarat ea.

La rândul său, numărul doi al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a considerat pe contul său de Telegram că „rivalii noştri dintotdeauna, germanii, au redevenit duşmanii noştri juraţi”.

„Uitaţi-vă cât de precis şi în detaliu vorbesc 'nemţălăii' despre lovirea teritoriului nostru cu rachete cu rază lungă de acţiune, alegerea ţintelor de lovit şi cum să producă pagube maxime patriei noastre”, a acuzat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 741-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.