Statele Unite vor adopta vineri un pachet de „sancţiuni majore” împotriva Moscovei în urma decesului în închisoare al opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunţat marţi Casa Albă, conform AFP.

John KirbyFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„La iniţiativa preşedintelui Biden, vom anunţa vineri un set de sancţiuni majore pentru a trage Rusia la răspundere pentru ceea ce i s-a întâmplat lui Aleksei Navalnîi”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.

Kirby a precizat că aceste noi sancţiuni răspund de asemenea „tuturor acţiunilor (Moscovei) care se înscriu în acest război crud şi brutal care face ravagii de doi ani” în Ucraina.

Moartea lui Navalnîi (47 de ani), într-o închisoare îndepărtată din regiunea arctică, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare după ce supravieţuise în 2020 unei otrăviri de care el acuza Kremlinul, a fost anunţată vineri de autorităţile ruse. Navalnîi a murit după trei ani de detenţie.

Potrivit lui John Kirby, „indiferent care este povestea pe care guvernul rus va decide să o prezinte lumii, este clar că preşedintele Putin şi guvernul lui sunt responsabili”.

Președintele Joe Biden a confirmat ulterior că administrația sa va anunța vineri toate detaliile cu privire la acest nou pachet important de sancțiuni americane ce vor fi impuse Rusiei în urma morții lui Aleksei Navalnîi.

____