Armata ucraineană a respins marți o declarație a ministrului rus al apărării potrivit căreia forțele Moscovei au obținut controlul total asupra satului Krinki, situat pe malul estic al râului Dnipro, în sudul regiunii Herson, potrivit Reuters.

Militarii ucraineni trag cu un mortier peste râul Nipru spre pozițiile rusești, într-o locație din regiunea HersonFoto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

O declarație pe Telegram a districtului de sud al armatei ucrainene a declarat că forțele rusești nu au făcut niciun progres pe malul estic și că declarația ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, este o „falsificare a faptelor”.

Ministrul Şoigu a susţinut anterior că trupele ruse au reuşit să lichideze capul de pod creat de armata ucraineană în octombrie anul trecut pe malul stâng al fluviului Nipru, în satul Krinki din regiunea Herson, pe frontul din sudul Ucrainei.

Trupele rusești au abandonat malul vestic al Niprului în regiunea Herson la sfârșitul anului 2022, dar au rămas în zonele de pe malul estic.

Forțele ucrainene au capturat unele districte de pe malul estic în noiembrie anul trecut.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că trupele ruse îşi vor continua ofensiva cu obiectivul de a înainta mai adânc în interiorul Ucrainei, după ce au cucerit oraşul Avdiivka, o redută puternic fortificată a armatei ucrainene şi de unde aceasta din urmă, potrivit liderului de la Kremlin, s-a „retras haotic”, consemnează Reuters şi EFE.

Într-o discuţie cu ministrul său al apărării, Serghei Şoigu, retransmisă de mass-media rusă, Putin a susţinut că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a ordonat retragerea trupelor sale din Avdiivka abia după ce acestea au început să „fugă în dezordine”, lăsând în urmă soldaţi răniţi care acum sunt prizonieri, liderul de la Kremlin asigurând că aceştia vor fi trataţi de Rusia „respectând strict convenţiile internaţionale (...), în condiţii demne”.