Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, a devenit marți primul oficial de rang înalt de la Moscova care a comentat moartea pilotului rus care a dezertat cu elicopterul său Mi-8 „Terminator” în Ucraina, afirmând că militarul era un „cadavru moral”, potrivit Reuters.

Serghei Narîşkin și Vladimir PutinFoto: Dmitry Dukhanin / WillWest News / Profimedia

Presa spaniolă a scris luni seara că trupul neînsuflețit al unui cetățean ucrainean care avea multiple răni de gloanțe a fost descoperit de un localnic lângă garajul unei case din orașul La Villajoyosa din Alicante. La scurt timp, în orașul vecin El Campello ar fi fost găsită o mașină arsă, care ar fi fost folosită de presupusul asasin.

O anchetă este în desfășurare, iar agențiile spaniole de aplicare a legii nu au confirmat încă public identitatea bărbatului găsit mort. Cu toate acestea, decesul lui Maxim Kuzminov a fost confirmat pentru BBC de către Serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR), care nu a dat însă detalii.

„A decis să se mute în Spania, în loc să fie aici. Din câte știm, a fost găsit împușcat”, a transmis și Ukraîinska Pravda, citând o sură din GRU, Directoratul Principal de Informații de la Kiev.

Întrebat marți despre acest subiect, Serghei Narîșkin a declarat că „în Rusia se obișnuiește fie să vorbești morții de bine, fie deloc”.

Însă el a adăugat apoi despre Kuzminov că „acest trădător și criminal a devenit un cadavru moral chiar în momentul în care și-a plănuit crima sa murdară și îngrozitoare”.

Ce se știe despre dezertarea pilotului rus Maxim Kuzminov

Presa ucraineană a anunțat pe surse în data de 23 august a anului trecut că un pilot rus s-a predat recent Ucrainei cu elicopterul său Mi-8 după o „operațiune specială” pe termen lung desfășurată de GRU.

Alături de pilot în elicopter au fost și doi membri ai echipajului care nu erau la curent cu planul său. Ukraîinska Pravda nota la momentul respectiv că, drept urmare a „operațiunii speciale”, cei doi au fost uciși, ceea ce sugerează că aceștia au încercat să opună rezistență.

Ziarul ucrainean nota de asemenea că pilotul a rămas în țară, el dezertând după ce familia sa a fost trecută peste graniță aici cu ajutorul serviciilor de informații ucrainene.

La începutul lunii septembrie GRU a dezvăluit că pilotul rus dezertor se numește Maxim Kuzminov și a publicat un interviu cu acesta în care militarul explică modul în care a plănuit să dezerteze.

„Am contactat serviciile de informații ucrainene, le-am explicat situația mea, după care ei mi-au oferit această posibilitate: 'Vino, îți garantăm siguranța, îți garantăm noi documente, îți garantăm o compensație financiară'”. Printre altele, pilotul rus afirma că a pus la punct ulterior celelalte detalii împreună cu agenții de informații ucraineni, inclusiv un traseu de zbor.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al GRU, a declarat mai târziu că pilotul rus a primit recompensa de jumătate de milion de dolari promisă de Ucraina încă din primele săptămâni ale invaziei oricărui pilot de elicopter care dezertează cu aeronava sa.

Recompensa este de un milion de dolari în cazul piloților de avioane de luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 727-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.