Ucraina a avansat cu formula sa de pace pentru a pune capăt celor aproape doi ani de război cu Rusia, la o întâlnire a consilierilor de securitate națională din întreaga lume, duminică, la Davos. Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a postat fotografii de la deschiderea reuniunii și a salutat un „semn bun" că numărul de participanți la o serie de conferințe privind formula de pace a lui Zelenski este în creștere. Președintele Volodimir Zelenski se va deplasa luni în Elveția, a anunțat biroul său, în timp ce Ucraina încearcă să se asigure de un sprijin stabil din partea aliaților.

Soldați ucraineni pe linia frontului din HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Oficial SUA: Confiscarea activelor rusești, puțin probabil să se întâmple rapid
  • Ucraina a distrus cel puțin șapte avioane rusești de la începutul lunii decembrie, o lovitură semnificativă pentru Rusia.
  • Zelenski s-a întâlnit astăzi cu omologul său elvețian, Viola Amherd. Cei doi lideri au convenit să înceapă pregătirile pentru desfășurarea Summit-ului Global pentru Pace.
  • Ucrainenii continuă să ceară guvernului să demobilizeze soldații epuizați care luptă de aproape doi ani
  • Şeful diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, aflat în vizită la Varşovia, a salutat luni „întoarcerea Poloniei în Europa” şi relansarea cooperării tripartite cu Germania asupra marilor probleme europene, scrie AFP.
  • Ministerele agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare la Bruxelles în care solicită soluții pentru fermierii din statele din estul UE.
  • Finlanda va interzice complet tranzacțiile imobiliare pentru cetățenii ruși

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 691 - LIVE pe HotNews.ro:

01:36Oficial SUA: Confiscarea activelor rusești, puțin probabil să se întâmple rapid

Decizia de a confisca activele rusești înghețate trebuie luată la nivel colectiv și este puțin probabil să se întâmple rapid, a declarat reprezentantul special al SUA pentru redresare economică în Ucraina, Penny Pritzker, în cadrul Forumului Economic Mondial de luni, potrivit Ukrinform.

„Cred că există o speranță enormă că activele suverane rusești ar putea deveni o sursă ușoară de finanțare”, a declarat Pritzker în marja summitului de la Davos.

00:23Şeful diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, aflat în vizită la Varşovia, a salutat luni „întoarcerea Poloniei în Europa” şi relansarea cooperării tripartite cu Germania asupra marilor probleme europene, scrie AFP.

„Triunghiul Weimar (Paris, Berlin, Varşovia) revine la viaţă şi cred că este un lucru bun”, a continuat el în cursul unui briefing de presă comun cu omologul său polonez, Radoslaw Sikorski.

Cei doi miniştri şi-au reiterat sprijinul pentru Ucraina. „Ucrainenii au dreptul să fie obosiţi, dar noi nu”, a ţinut să adauge Radoslaw Sikorski.

La cererea Ucrainei, Elveţia a acceptat să organizeze un '„summit pentru pace'”

23:06ONU a lansat o cerere de 4,2 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina și refugiații ucraineni. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a estimat că aproximativ 14,6 milioane de ucraineni, adică aproximativ 40% din populație, au nevoie de asistență umanitară.

Această cifră nu include cei 6,3 milioane de ucraineni forțați să fugă în străinătate. Pentru a răspunde nevoilor celor din Ucraina, OCHA a solicitat 3,1 miliarde de dolari, care vor sprijini 8,5 milioane de oameni.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a cerut partenerilor internaționali și donatorilor 1,1 miliarde de dolari, care vor viza 2,3 milioane de refugiați ucraineni și comunitățile gazdă ale acestora din străinătate.

22:11Loviturile aeriene și cu rachete ale Rusiei împotriva unei comune din regiunea Donețk au rănit cel puțin trei persoane, a informat guvernatorul Vadym Filashkin.

Alte cinci persoane au fost prinse în dărâmăturile unei clădiri avariate în urma atacului, a adăugat guvernatorul.

21:49Ucrainenii continuă să ceară guvernului să demobilizeze soldații epuizați care luptă de aproape doi ani

Membrii familiilor soldaților aflați de peste doi ani pe front cer în permanență ca aceștia să fie lăsați la vatră. Dar, în condițiile în care Rusia continuă să arunce un număr uriaș de efective în războiul său împotriva Ucrainei, demobilizarea soldaților fără o nouă campanie de mobilizare în țară ar lăsa Ucraina extrem de vulnerabilă la noi ofensive rusești.

Guvernul ucrainean dezbate în prezent condițiile pentru următoarea rundă de mobilizare. Mai multe versiuni ale legislației privind mobilizarea sunt în curs de examinare în parlament.

În prezent, demobilizarea este posibilă doar în caz de rănire gravă, din motive familiale imperative sau dacă se atinge limita de vârstă pentru mobilizare, stabilită în prezent la 60 de ani. „Avem nevoie de o demobilizare completă pentru cei care au fost acolo din prima zi”, a declarat Anastasia Bulba, o tânără care ținea în mână o fotografie a soțului ei, pentru Kyiv Independent.

Ucraina a distrus cel puțin șapte avioane rusești

21:23 Elveția intenționează să aloce 1,5 miliarde de franci elvețieni (1,75 miliarde de dolari) pentru eforturile de redresare ale Ucrainei între 2025 și 2028 în cadrul unei strategii de cooperare internațională, a declarat președinta elvețiană Viola Amherd.

20:40Zelenski s-a întâlnit astăzi cu omologul său elvețian, Viola Amherd. Cei doi lideri au convenit să înceapă pregătirile pentru desfășurarea Summit-ului Global pentru Pace.

„Sunt recunoscător doamnei președinte și echipei sale pentru că au fost de acord că echipele noastre vor începe pregătirile pentru organizarea Summitului Global pentru Pace în Elveția – la nivel de lideri – începând de mâine”.

Amherd a spus că Elveția va continua să pledeze pentru o pace de încredere și durabilă în Ucraina.

20:09Ministerele agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare la Bruxelles în care solicită soluții pentru fermierii din statele din estul UE.

Ei susțin că produsele ucrainene mai ieftine fac ca produsele fermierilor locali să nu mai fie vândute, împovărând producția agricolă. Aceste state și-ar dori să fie impuse taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene, scrie The Kyiv Independent.

19:32Canada se angajează la „asigurări de securitate” pentru Ucraina, nu la „garanții”

Eforturile Ucrainei de a obține garanții de securitate din partea aliaților săi occidentali s-au accelerat de la începutul invaziei la scară largă. Canada a trimis un proiect al planurilor sale de asigurări de securitate pentru Ucraina, a declarat Natalka Cmoc, ambasadorul Canadei în Ucraina, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

Cmoc a declarat că documentul conținea planul Canadei pentru „asigurări de securitate”, nu „garanții”. Canada s-a angajat deja să ofere asistență pe termen lung Ucrainei, a spus ea, adăugând că documentul finalizează un astfel de angajament pe hârtie.

Acesta este încă un proiect, iar Cmoc a declarat că urmează negocieri mai detaliate în următoarele săptămâni.

19:11Ucraina a distrus cel puțin șapte avioane rusești de la începutul lunii decembrie, o lovitură semnificativă pentru Rusia.

Comandantul șef Valerii Zaluzhnyi a confirmat luni că Ucraina a distrus un avion militar de observare militar rus Beriev A-50 și un avion Ilyushin Il-22 Doborârea a avut loc la mai puțin de o lună după ce Ucraina a doborât patru avioane rusești în decurs de o săptămână - trei avioane de luptă-bombardiere supersonice rusești Su-34 și un avion de luptă-bombardier Su-34, în apropiere de Mariupol.

Finlanda va interzice complet tranzacțiile imobiliare pentru cetățenii ruși

18:37Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la forumul de la Davos, scrie The Kyiv Independent.

17:53Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a declarat luni Ministerul Apărării german, după ce tabloidul Bild a publicat un document clasificat al armatei germane care nu exclude o escaladare împotriva NATO în acest an şi o ipotetică confruntare în 2025.

„Luarea în considerare a diverselor scenarii, chiar dacă sunt extrem de improbabile, face parte din practica militară de zi cu zi, în special în timpul antrenamentelor armatei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Arne Collatz, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Bild, în acest document secret, armata germană descrie posibile acţiunile ale Rusiei şi Occidentului lună de lună, inclusiv un ipotetic scenariu al „Apărării Alianţei 2025” care prevede desfăşurarea a „sute de mii de soldaţi NATO şi o izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”.

Conform acestui document, în februarie, Rusia ar iniţia o nouă mobilizare a 200.000 de persoane şi ar lansa o ofensivă în Ucraina care, din cauza „sprijinului ezitant occidental” pentru Kiev, ar da rezultate în iunie şi ar face ca trupele ucrainene să se retragă treptat. Potrivit scenariului german, atacul iniţial camuflat şi apoi din ce în ce mai deschis împotriva Occidentului ar începe în iulie.

17:50 Guvernul finlandez se pregătește să interzică complet tranzacțiile imobiliare pentru cetățenii ruși, a anunțat, Antti Häkkänen, ministrul finlandez al apărării, citat de de postul public Yle. El a precizat de asemenea că un proiect de lege în acest sens ar putea fi adoptat până în primăvară.

17:32 Marea Britanie a ajutat la pregătirea a peste 60.000 de militari ucraineni de la începutul războiului lansat de Rusia împotriva sa în 2014, când Moscova a anexat ilegal Crimeea și a încurajat declanșarea conflictului separatist din Donbas, a declarat ministrul apărării al Marii Britanii, Grant Shepps, în discursul său despre planurile de apărare ale Londrei.

„Ne-am adunat aproximativ 10 țări pentru a ajuta Ucraina să se antreneze aici, în Marea Britanie . Și astăzi pot anunța că programele noastre au pregătit deja peste 60.000 de militari ucraineni de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei în 2014”, a spus Shepps. Potrivit acestuia, 2024 ar trebui să fie un punct de cotitură iar pentru Ucraina va fi un an în care „soarta națiunii poate fi decisă”.

Kremlin: Discuţiile de la Davos despre Ucraina nu vor duce la nimic, din moment ce Rusia nu este prezentă acolo

16:44 Ladislav Stykha, purtătorul de cuvânt al serviciului ceh de contrainformații BIS, a declarat luni că serviciile speciale ruse sunt încă active în Europa și în special în Cehia, în ciuda faptului că Praga a expulzat 60 de diplomați și angajați ai ambasadei ruse din 2021.

El a explicat că, printre altele, agenți ruși sunt implicați în acțiunile ce vizează eludarea sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei și a avertizat cu privire la activitățile „Casei Ruse” din Praga, care este inclusă în lista de sancțiuni a Uniunii Europene.

Oficialul ceh a spus că deși Casa Rusă este închisă în mod oficial, ea continuă de fapt să organizeze evenimente speciale pentru public și să conducă campanii pentru a încuraja studenții să studieze la universitățidin Rusia.

16:11Ucraina și Polonia ar trebui să se gândească deja la cum să-și construiască alianța în cadrul Uniunii Europene, deoarece cele două state vor fi jucători puternici care se vor întări reciproc, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, într-un interviu acordat Uklad Sil.

„Cred că despre ce ar trebui să vorbim, la ce ar trebui să începem să ne gândim, este alianța polono-ucraineană în cadrul Uniunii Europene. Pentru că vom fi doi jucători foarte puternici. Vom face Polonia mai puternică, iar Polonia ne va face mai puternici”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Kuleba a subliniat că Polonia și Ucraina nu ar trebui să facă un joc de echilibru cu alianța franco-germană sau cu orice altă asociație de țări din Europa, ci să înceapă o conversație reală despre cum să rezolve problemele bilaterale pe drumul Kievului către UE.

15:59Peste 1.000 de ruşi se înrolează voluntar în armată, fiind seduşi de salariile în special atractive în regiunile cele mai sărace ale ţării, potrivit datelor serviciului ucrainean de informaţii militare GUR dezvăluite luni într-un interviu acordat de unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Vadim Skibiţki, citat de EFE.

15:39Discuţiile de la Davos cu privire la propunerile de pace ale Ucrainei nu vor duce la nimic cât timp Rusia nu ia parte la ele, a afirmat luni Kremlinul în condițiile în care președintele Volodimir Zelenski va participa în persoană la forumul economic organizat anual.

Peste 200 de soldaţi ucraineni, condamnați la pedepse grele, în Rusia

14:16Rubla rusească a urcat luni la maximul ultimelor 6 luni în raport cu dolarul, euro și yuanul, moneda națională a Rusiei întărindu-se pe fondul vânzării de valută de către guvern și a cererii limitate pentru aceasta la începutul noului an.

14:11Rusia a anunţat luni că a condamnat peste 200 de soldaţi ucraineni, prizonieri de război, la pedepse grele cu închisoarea, la aproape doi ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina, transmite AFP.

Câteva mii de militari au fost capturaţi de fiecare dintre cele două tabere, chiar dacă numărul lor exact nu este public, potrivit Agerpres.

În ultimele luni, Moscova a multiplicat procesele anumitor prizonieri ucraineni acuzaţi de crime de război. Aceste acţiuni în justiţie au fost denunţate de Kiev şi de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

Autorităţile ruse îi acuză pe aceşti soldaţi, dintre care mulţi au fost luaţi prizonieri în timpul asediului asupra oraşului ucrainean Mariupol, de execuţii comise contra unor civili. De partea sa, Ucraina acuză că asediul devastator efectuat de forţele ruse asupra Mariupolului s-a soldat cu zeci de mii de morţi.

Preşedintele Comitetului de anchetă rus, Aleksandr Bastrîkin, a declarat că „200 de militari ucraineni au fost condamnaţi la pedepse lungi cu închisoarea pentru că au ucis civili şi au maltratat prizonieri” de război.

12:33Ucraina a declarat luni că a doborât un avion rusesc de spionaj A-50 și un avion de comandă Il-22 în zona Mării Azov, transmite Reuters.

„Forțele aeriene ucrainene au distrus un avion inamic A-50 de detectare radar cu rază lungă de acțiune și un centru de control aerian inamic IL-22. Sunt recunoscător Forțelor Aeriene pentru operațiunea perfect planificată și executată în regiunea Mării Azov!", a declarat șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, pe Telegram.

11:20Forțele aeriene ucrainene au lovit duminică un avion rusesc de recunoaștere A-50 deasupra Mării Azov, potrivit unor surse citate de presa ucraineană, notează Meduza.

Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra orașului rusesc Kursk

09:57Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni, odată ce pământul va îngheța în sudul și estul Ucrainei, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de luni.

08:23Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra orașului rusesc Kursk

Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus luni dimineața devreme trei rachete Tochka-U lansate de Ucraina deasupra regiunii Kursk din sud-vestul Rusiei, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe canalul său de Telegram, conform Reuters.

Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube sau răniți în urma atacului.

Racheta Tochka-U, denumită de NATO Scarab B, este o rachetă balistică tactică cu rază scurtă de acțiune.

07:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita Elveţia începând de luni, au anunţat duminică serviciile sale, într-un moment în care Ucraina încearcă să-şi asigure un sprijin fiabil din partea aliaţilor săi, la aproape doi ani de la invazia rusă, relatează AFP.

„Preşedintele Zelenski îşi va începe vizita în Confederaţia Elveţiană la 15 ianuarie", a declarat preşedinţia ucraineană, precizând că acesta urmează "să aibă întrevederi cu preşedinţii ambelor camere ale parlamentului, lideri de partide, precum şi cu preşedintele elveţian". Zelenski va participa, de asemenea, la Forumul Economic Mondial de la Davos, conform Agerpres.

Preşedintele ucrainean, care s-a adresat în trecut liderilor prezenţi la această reuniune anuală prin videoconferinţă, va ţine un "discurs special" cu această ocazie.

Conflictele din Ucraina şi Fâşia Gaza ar urma să domine forumul de la Davos, care se deschide luni.

00:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de duminică seară că Kievul se pregătește să anunțe „vești bune” în ce privește sistemele de apărare aeriană. El nu a detaliat, dar a făcut probabil aluzie la faptul că Ucraina va primi mai multe sisteme de apărare aeriană în viitorul apropiat, potrivit Kyiv Independent.

Zelenski a vorbit de asemenea despre producția de apărare din Ucraina, confirmând acordurile pentru producția comună de arme și muniții, inclusiv drone. El a subliniat că Ucraina își crește producția de muniție de artilerie în fiecare lună.

„Primele două săptămâni ale acestui an au oferit deja Ucrainei forță și oportunități. Există noi pachete de sprijin pentru soldații noștri”, a spus Zelenski în discursul nocturn către ucraineni.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

------------------

Evenimentele de duminică privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro