Kievul a prezentat focosul intact al unei rachete Kinjal. Aceasta este prima dovadă vizuală care arată că această rachetă hipersonică rusească a fost într-adevăr doborâtă, potrivit Le Point, citat de Rador Radio România.

Ucrainenii au doborât racheta Kinjal despre care rușii susțineau că e „de neoprit”Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Vineri, 5 ianuarie, Ucraina a susținut că a doborât zece rachete hipersonice Kinjal („pumnal” în limba rusă) în timpul ultimelor atacuri teroriste efectuate de Rusia împotriva infrastructurii civile. De altfel, Kievul a arătat imagini cu focosul, în stare bună, a uneia dintre rachetele doborâte.

Prezentă în 2018, această rachetă hipersonică a fost descrisă de Vladimir Putin drept „invincibilă”. Cu toate acestea, folosite din martie 2022 pe frontul ucrainean, rachetele Kinjal și-au arătat foarte repede limitele, mai ales când sistemele antiaeriene occidentale au fost livrate Kievului, care a asigurat că a interceptat 15 în 2023.

În martie 2018, Moscova a prezentat o serie de noi arme, menite să arate modernizarea și avansul tehnologic înregistrate de armata rusă. Printre acestea, una a atras rapid atenția: Kinjal.

Această rachetă balistică ar fi, potrivit Moscovei, hipersonică, adică zburând cu o viteză mai mare de Mach 5 (aproximativ 6.000 km/h), sau chiar Mach 10 în timpul anumitor faze ale zborului.

Derivată din racheta sol-sol Iskander, Kinjal este aer-sol, trasă de pe aeronavele MiG-31K. Zburând foarte repede și foarte sus, această aeronavă este un vector perfect pentru lansarea rachetei, îmbunătățindu-i performanța și autonomia (2.000 km).

„Pe lângă viteza sa, argumentul de invincibilitate al rachetei Kinjal a implicat și manevrabilitatea sa”, explică Xavier Tytelman, fost aviator și consultant aeronautic. „În mod normal, are o traiectorie în schimbare, ceea ce face dificilă predicția și, prin urmare, interceptarea sa”.

Totuşi, Kievul susține că sistemele sale de apărare Patriot, livrate în special de către Statele Unite, au doborât deja câteva rachete Kinjal. Cea doborâtă sâmbătă este prima cu confirmare vizuală. Intenționa să lovească ținte militare sau de mare importanţă, Kiev acuzând în mod regulat Rusia că a lovit infrastructura civilă și locuinţele cu Kinjal.

Măsurând șapte metri și cântărind peste patru tone (cu o încărcătură explozivă de 500 până la 700 de kilograme), Kinjal este scumpă de produs și a beneficiat de sisteme electronice occidentale, acum supuse embargoului. Studiul rămășițelor rachetei Kinjal interceptate ar trebui să ne permită să aflăm dacă are componente europene sau americane.

„Astăzi, numărul de rachete produse lunar este estimat la două, ceea ce înseamnă că, presupunând că Kievul a doborât toate cele zece rachete în timpul ultimului atac, cinci până la șase luni de producție se consumă dintr-o singură dată”, subliniază Xavier Tytelman.

Pentru expert, această nouă interceptare arată slăbiciunea industriei ruse. „Toată lumea lăuda sistemul sol-aer S400, elicopterele de atac Ka-52 sau tancul T-14. În realitate, acestea nu sunt la fel de eficiente sau încă nu sunt puse la punct, iar țările care au fost interesate să le achiziționeze nu mai sunt”.

Pe același subiect: