Ucraina a declarat marți că a doborât șase rachete hipersonice rusești Kinjal într-o singură noapte, ceea ce ar fi un eșec major pentru eforturile Moscovei de a dezvolta o armă de neoprit de ultimă generație, scrie Reuters.

sistem PatriotFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nu a fost clar ce sistem de apărare aeriană a folosit Kievul pentru a doborî rachetele, dar săptămâna trecută armata americană a confirmat că Ucraina a doborât o rachetă Kinjal folosind sistemul Patriot produs în SUA.

Ce este sistemul de rachete Patriot?

Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer la nivelul întregului teatru de operațiuni, construit de Raytheon Technologies Corp și considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.

Sistemul a fost folosit pentru prima dată în luptă în timpul Războiului din Golf din 1991, cu baterii care au protejat Arabia Saudită, Kuweit și Israel, și a fost folosit ulterior în timpul invaziei americane în Irak în 2003.

Poate doborî Patriot rachetele hipersonice?

Sistemul Patriot a fost proiectat înainte ca armele hipersonice să fie trimise pe câmpul de luptă, iar Raytheon nu a declarat public că acesta este eficient împotriva unei rachete care zboară cu viteze hipersonice, adică rachete care depășesc de cinci ori viteza sunetului.

În timp ce SUA au declarat că sistemul Patriot a doborât racheta Kinjal de săptămâna trecută, nu a fost clar dacă acea rachetă se deplasa cu viteză hipersonică în acel moment.

În timp ce racheta rusă Kinjal poate atinge viteze de până la 7.600 mph (12.350 km/h), „desemnarea de către Rusia a rachetei Kinjal ca rachetă „hipersonică" este oarecum înșelătoare, deoarece aproape toate rachetele balistice ating viteze hipersonice (adică peste Mach 5) la un moment dat în timpul zborului lor", a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport din 2022 martie.

Cum funcționează sistemul Patriot?

Patriot este un sistem mobil care include, de obicei, un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin.

Sistemul are capacități diferite în funcție de tipul de interceptor - racheta lansată din baterie - utilizat.

Interceptorul PAC-2, mai vechi, folosește un focos cu fragmentare prin explozie, în timp ce rachetele PAC-3 folosesc o tehnologie mai avansată de tip hit-to-kill.

Nu este clar ce fel de sisteme Patriot au fost donate Ucrainei, dar este probabil ca Kievul să aibă cel puțin o parte din interceptorii mai noi PAC-3 CRI.

Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 km, a declarat NATO în 2015.

Cât costă Patriot?

O singură baterie Patriot nou produsă costă peste un miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem și 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank american cu sediul în Washington, D.C.

Cum ajută sistemul Patriot Ucraina?

Ucraina a declarat că are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva roiurilor de rachete și drone din partea forțelor rusești.

De asemenea, Statele Unite au furnizat Ucrainei o pereche de sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems - NASAMS).

În timp ce sistemul Patriot este conceput pentru a intercepta amenințări precum avioanele și rachetele balistice, acesta poate, de asemenea, să doboare dronele „kamikaze" pe care Rusia le-a trimis frecvent pentru a lovi infrastructura critică ucraineană.

Dar ar fi o modalitate extrem de costisitoare de a distruge drone care costă doar mii de dolari.

Cât de mult este utilizat sistemul Patriot?

Raytheon a construit mai mult de 240 de sisteme Patriot, iar acestea sunt folosite în prezent de 18 țări, inclusiv de SUA.

Sistemul a fost foarte solicitat în Orientul Mijlociu din cauza amenințării pe care o reprezintă Iranul pentru regiune.

Potrivit Raytheon, sistemul a interceptat mai mult de 150 de rachete balistice în luptă începând cu 2015.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.