Volodimir Zelenski a spus că Ucraina a preluat inițiativa în Marea Neagră și a forțat flota navală a Rusiei să se retragă în partea de est a mării. Secretarul britanic de externe, David Cameron, s-a întâlnit cu președintele ucrainean la Kiev și promițându-și sprijinul militar continuu, pe măsură ce conflictul continuă în Orientul Mijlociu.

Soldați ucraineni din Zaporojie care încarcă un lansator de rachete „Mini Grad”Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:29 Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

Sinteza zilei:

  • Zelenski spune că Rusia strânge rachete pentru a ataca infrastructura energetică la iarnă
  • Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 900 de milioane de dolari în opt luni, a declarat joi Fundația Come Back Alive, care a spus că printre componentele acestui proiect tehnologic militar se află și o dronă, denumită „Beaver” („Castor”), care poate zbura până la 800 de kilometri, relatează Kyiv Independent. Drona Beaver a fost folosită pentru a ataca în interiorul teritoriului rus
  • O artistă din Rusia a fost condamnată, joi, la șapte ani de închisoare pentru că a înlocuit etichetele de preț de la supermarketuri cu abțibilduri cu mesaje prin care se cere încetarea războiului Moscovei din Ucraina.
  • Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina a preluat inițiativa Rusiei în Marea Neagră și a forțat flota navală și navele de război ale Rusiei să se retragă, datorită utilizării de către Kiev a dronelor maritime.
  • Procurorii ruși îi acuză pe foștii șefi ai Baltika, filiala Carlsberg din țară, arestați joi că au conspirat să lase compania rusă fără licențele de producere a berii înainte ca ea să fie naționalizată de guvernul de la Moscova.
  • Armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile asaltul asupra oraşului Avdiivka
  • Guvernul finlandez a precizat joi după-amiaza că punctele de trecere a frontierei pe care le închide la granița sa cu Rusia sunt de regulă cele mai aglomerate, dar că este dispus să renunțe la măsură odată ce fluxul de migranți sosiți din partea rusă se va opri
  • Noul ministru de externe al Marii Britanii, David Cameron, a sosit la Kiev în prima sa vizită de lucru în străinătate

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 631, LIVETEXT:

00:20Zelenski: Războiul dintre Israel și Hamas a încetinit livrările de obuze către Ucraina

Războiul dintre Israel și Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski în fața unui grup restrâns de presă, printre care și AFP.

„În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuze de calibru 155. Livrările noastre s-au redus”, a spus el.

Zelenski spune că Rusia strânge rachete pentru a ataca infrastructura energetică la iarnă

23:52Rusia stochează rachete pentru ataca la iarnă infrastructura ucraineană, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

"Cred că se adună (rachete), dar nu au mai multe rachete decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze", a spus el unui grup restrâns de jurnaliști, inclusiv de la AFP.

22:23SUA au impus, joi, sancțiuni companiilor maritime și navelor pentru că transportă petrolul rusesc vândut peste plafonul de preț stabilit de G7, în timp Washingtonul încearcă să înlăture lacune în mecanismul menit să sancționeze Moscova pentru războiul său în Ucraina, relatează Reuters.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că a aplicat sancțiuni asupra a trei companii cu sediul în Emiratele Arabe Unite și a trei nave deținute de acestea, acuzând navele că se implică în exportul de țiței rusesc la prețuri peste plafonul de 60 de dolari pe baril.

21:42 Cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei îl va include pe Ilia Medvedev, singurul fiu al fostului președinte și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, a informat The Guardian pe 16 noiembrie, citând propunerea Comisiei Europene, scrie Kyiv Independent.

Propunerea nu a fost încă făcută publică.

Ilia Medvedev, în vârstă de 28 de ani, este membru al partidului de guvernământ Rusia Unită și a fost implicat într-o campanie de dezinformare care vizează ucrainenii din teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.

19:37Sprijinirea Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei este în interesele securității naționale ale fiecărei țări NATO, inclusiv ale Statelor Unite, a amintit joi secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Întrebat despre blocarea în Congres a ajutorului american pentru Ucraina, Stoltenberg a reamintit presei că toate țările NATO s-au angajat să susțină Kievul.

Un eșec al acestui sprijin ar fi „nu doar o tragedie pentru Ucraina, dacă președintele (Vladimir) Putin va câștiga, dar ar fi foarte periculos și pentru noi”, a subliniat el.

Ucrainenii spun că au folosit drona „Castor” pentru a lovi ținte din Rusia

19:05Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 900 de milioane de dolari în opt luni, a declarat joi Fundația Come Back Alive, care a spus că printre componentele acestui proiect tehnologic militar se află și o dronă, denumită „Beaver” („Castor”), care poate zbura până la 800 de kilometri, relatează Kyiv Independent. Drona Beaver a fost folosită pentru a ataca în interiorul teritoriului rus

17:26O artistă din Rusia a fost condamnată, joi, la șapte ani de închisoare pentru că a înlocuit etichetele de preț de la supermarketuri cu abțibilduri cu mesaje prin care se cere încetarea războiului Moscovei din Ucraina. Argumentul tribunalului este că Alexandra Skochilenko a răspândit cu bună știință „informații false” despre armata rusă, relatează Reuters.

Kievul susține că a preluat inițiativa la Marea Neagră

16:36Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina a preluat inițiativa Rusiei în Marea Neagră și a forțat flota navală și navele de război ale Rusiei să se retragă, datorită utilizării de către Kiev a dronelor maritime, relatează Reuters. Acesta a mulțumit mai multor state cu ieșire la Marea Neagră, printre care și României, pentru cooperare.

16:24Procurorii ruși îi acuză pe foștii șefi ai Baltika, filiala Carlsberg din țară, arestați joi că au conspirat să lase compania rusă fără licențele de producere a berii înainte ca ea să fie naționalizată de guvernul de la Moscova.

15:23Armata rusă şi-a intensificat în ultimele zile asaltul asupra oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei, a afirmat joi primarul acestei localităţi devenite ţinta ofensivei principale a Kremlinului aflate în desfăşurare în această zonă, potrivit AFP.

15:00Guvernul finlandez a precizat joi după-amiaza că punctele de trecere a frontierei pe care le închide la granița sa cu Rusia sunt de regulă cele mai aglomerate, dar că este dispus să renunțe la măsură odată ce fluxul de migranți sosiți din partea rusă se va opri.

14:36 Elveția a promis joi sprijin pentru înființarea unui tribunal special care să se ocupe de crimele de război făcute de Rusia în Ucriana, transmite Reuters.

„Elveția este ferm convinsă că agresiunea împotriva Ucrainei nu trebuie să rămână nepedepsită", a precizat Departamentul elvețian al afacerilor externe într-o declarație.

În ultimele luni, inițiativa a adunat sprijinul a 38 de țări, printre care Franța, Germania, Norvegia, Guatemala, Japonia și Canada, potrivit comunicatului.

Elveția s-a alăturat oficial grupului de bază în cadrul unei reuniuni care a avut loc joi la Berlin.

14:06Finlanda va închide patru din cele nouă puncte de trecere de la granița sa cu Rusia pentru a opri fluxul de solicitanți de azil către această țară nordică, a declarat joi premierul Petteri Orpo, transmite Reuters.

Președintele finlandez a declarat miercuri că o creștere a numărului de solicitanți de azil care sosesc la granița estică a țării pare să fie declanșată de răzbunarea Rusiei pentru cooperarea Finlandei în domeniul apărării cu Statele Unite.

Punctele de trecere a frontierei se vor închide în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Ucraina, vizată de un un nou atac combinat cu drone și rachete

13:50O persoană a fost rănită în regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei, în timpul atacul din timpul nopții, informează Reuters.

Rusia a lansat 18 drone și un număr nespecificat de rachete în atacurile din timpul nopții și dimineața, a declarat armata ucraineană, deși numărul exact de proiectile care au vizat regiunea nu a fost clar.

De asemenea, nu a fost imediat clar unde au căzut cele două drone care s-au strecurat prin apărarea aeriană a Ucrainei.

12:55Denis Șerstennikov, președintele companiei de bere Baltika, fosta filială a Carlsbserg din Rusia, și vicepreședintele companiei, Anton Rogacevski, au fost reținuți într-un caz de fraudă „la scară deosebit de mare”, anunță TASS, citând o sursă din cadrul autorităților de aplicare a legii.

Fontanka, un alt site rusesc, a scris anterior că Șerstennikov și Rogacevski sunt suspectați că au transferat drepturile asupra mărcilor de bere ale Baltika către compania daneză Carlsberg.

12:39Bilanțul atacului rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Selîdove, în estul Ucrainei, a crescut joi la trei morți, după ce salvatorii au mai găsit un cadavru sub dărâmături, au anunțat autoritățile, informează Reuters.

Alte trei persoane au fost rănite în urma loviturii, au declarat oficialii.

Rusia a tras patru rachete S-300 asupra orașului miercuri, avariind șase clădiri de apartamente și 20 de case, a declarat poliția ucraineană.

12:21Şeful diplomaţiei britanice David Cameron i-a promis preşedintelui Volodimir Zelenski o continuare a susţinerii militare a Ucrainei împotriva invaziei ruse, în prima sa călătorie în străinătate, notează News.ro.

„Ceea ce vreau să spun fiind aici este că vom continua să vă oferim sprijinul moral, diplomatic, economic, dar mai ales militar de care aveţi nevoie nu doar anul acesta şi anul viitor, ci atât timp cât este necesar”, a dat asigurări fostul premier britanic.

11:29Ucraina afirmă că a doborât 16 drone și o rachetă în timpul atacurilor rusești din noaptea de miercuri spre joi.

Armata ucraineană a doborât 16 din cele 18 drone de atac lansate de Rusia, precum și o rachetă, potrivit Forțelor Aeriene ale Kievului, informează Reuters.

De asemenea, autoritățile au declarat că infrastructura civilă din regiunea Harkov (est) a fost avariată de rachete S-300, dar că nu au fost raportate victime.

Noul ministru britanic de externe, vizită la Kiev

10:30Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că noul ministru de externe al Marii Britanii, David Cameron, a sosit la Kiev în prima sa vizită de lucru în străinătate, informează Reuters.

Zelenski a făcut anunțul într-o postare pe canalul său de Twitter, unde a publicat și un scurt videoclip cu întâlnirea celor doi.

„Am avut o întâlnire bună, axată pe arme pentru prima linie, pe consolidarea apărării aeriene și pe protejarea populației și a infrastructurii critice. Sunt recunoscător Regatului Unit pentru sprijinul său!”, a scris liderul de la Kiev.

09:07Rusia a pierdut peste 1.100 de soldați în ultima zi, susține armata ucraineană.

Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, 1.130 de militari ruși și-au pierdut viața pe front în ultimele 24 de ore.

De la începutul războiului, 315.620 de soldați ruși au pierit în conflict, mai afirmă armata Ucrainei.

07:26 Rusia a amplasat o altă rachetă nucleară strategică echipată cu vehiculul hipersonic de planare Avangard, despre care spune că este răspunsul său la apărarea antirachetă a SUA, a anunţat joi agenţia de presă Interfax, citată de news.ro.

00:36 La 15 noiembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a avut mai multe întâlniri și a fost informat de șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei cu privire la persoane care stârnesc în mod deliberat ura în interiorul țării, relatează Ukrainska Pravda.

„Aș dori să menționez o întâlnire cu reprezentanți ai sectorului de aplicare a legii, inclusiv șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei. Acesta a raportat despre contracararea colaboratorilor și protejarea ucrainenilor de cei care incită în mod deliberat la ură în țara noastră”.

00:16 Rosenergoatom a raportat că s-au stricat paletele turbinei la o centrală în care compania de stat rusă a instalat două reactoare de tipul celor pe care le construiește în Turcia și intenționează să le construiască în Ungaria, relatează Reuters.

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

------------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro