Ucraina a anunţat sâmbătă că a iniţiat o procedură penală împotriva patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, în contumacie, pentru că a „justificat” invazia rusă pe teritoriul său, potrivit AFP.

Patriarhul Kirill al RusieiFoto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Patriarhul Kirill, un susţinător fervent al preşedintelui Vladimir Putin, a descris ofensiva rusă împotriva Ucrainei drept o luptă împotriva „forţelor răului”, notează News.ro.

Autorităţile ucrainene au declarat într-un comunicat că au „adunat dovezi împotriva capului Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Gundyaev (cunoscut sub numele de Kirill)”.

Acesta este „un membru al cercului interior al liderilor militari şi politici de vârf ai Rusiei şi (...) unul dintre primii care au susţinut public războiul împotriva Ucrainei”.

Potrivit autorităţilor ucrainene, Kirill a subminat integritatea teritorială a Ucrainei, justificând agresiunea armată.

„Vor fi luate măsuri pentru a-l aduce în faţa justiţiei pentru crimele comise împotriva statului nostru”, au adăugat autoritățile de la Kiev.

Ucraina, o ţară predominant ortodoxă, şi-a tăiat legăturile cu instituţiile ortodoxe legate de Rusia după începerea războiului.

În octombrie, Parlamentul ucrainean a votat pentru interzicerea unei Biserici Ortodoxe Ucrainene (UOC) legate de Moscova, acuzându-i pe membrii acesteia de colaborare cu Rusia.

Cândva cea mai populară biserică din Ucraina, şi-a pierdut adepţi de mai mulţi ani, pe măsură ce sentimentul naţional ucrainean a câştigat popularitate împotriva fostei puteri ruseşti.

Acest proces s-a accelerat odată cu înfiinţarea, în 2018, a unei Biserici Ortodoxe a Ucrainei (OCU) independente de Moscova.

Citește și:

____