Războiul din Ucraina continuă în a 617-a zi, în timp ce trupele Kievului atacă peninsula Crimeea. Apărarea aeriană rusă a doborât joi dimineață cinci drone ucrainene deasupra peninsulei Crimeea și una deasupra Mării Negre, susține Ministerul rus al Apărării. Ucraina a anunţat miercuri că Rusia a bombardat peste o sută de localităţi într-o singură zi, acesta fiind cel mai amplu bombardament în cadrul unui singur atac de la începutul anului, care s-a soldat cu cel puţin patru morţi.

Soldați ucraineni trag obuze în direcția BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:30Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Camera Reprezentanților din SUA aprobă un pachet de ajutor militar de 14,5 miliarde de dolari pentru Israel / Biden amenință cu veto dacă Ucraina e exclusă
  • WSJ: Wagner ar putea furniza Hezbollah un sistem avansat de apărare aeriană. Liderul Hezbollah este aşteptat vineri să ţină un discurs important
  • Noi sancțiuni americane împotriva companiilor străine implicate în efortul de război al Rusiei

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 617, LIVETEXT:

01:49Camera Reprezentanților din SUA aprobă un pachet de ajutor militar de 14,5 miliarde de dolari pentru Israel / Biden amenință cu veto dacă Ucraina e exclusă

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat joi un plan republican de acordare a unui ajutor de 14,3 miliarde de dolari Israelului în lupta împotriva Hamas, în ciuda insistențelor democraților care insistau că nu va trecer în Senat și a promisiunii Casei Albe de a se opune prin veto, potrivit Reuters.

Președintele Joe Biden a amenințat cu un veto, iar senatorul Chuck Schumer, liderul majorității din Senatul controlat de democrați, a declarat că nu va supune legea la vot.

Biden a cerut Congresului să aprobe un pachet mai amplu de cheltuieli de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari, care include fonduri pentru Israel, Taiwan și Ucraina, precum și ajutor umanitar.

23:55WSJ: Wagner ar putea furniza Hezbollah un sistem avansat de apărare aeriană. Liderul Hezbollah este aşteptat vineri să ţină un discurs important

SUA au informaţii potrivit cărora compania paramilitară rusă Wagner Group ar putea furniza Hezbollah un sistem avansat de apărare aeriană, scrie The Wall Street Journal care citează oficiali americani sub acoperirea anonimatului.

Potrivit publicaţiei americane, serviciile secrete americane monitorizează conversaţiile dintre Wagner şi Hezbollah şi consideră că unitatea rusă ar putea trimite un sistem SA-22 în Liban.

22:45Noi sancțiuni americane împotriva companiilor străine implicate în efortul de război al Rusiei

Statele Unite au anunțat joi o nouă serie de sancțiuni împotriva companiilor implicate în furnizarea de arme către Rusia, în cea de-a 21-a lună de la invazia acesteia în Ucraina, potrivit AFP.

Într-un comunicat, Departamentul Trezoreriei americane a anunțat că întărește sancțiunile împotriva a 130 de persoane și entități implicate în comerțul cu Rusia pentru a permite acestei țări să se aprovizioneze cu „tehnologia și echipamentele necesare” pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

22:17Patru republicani de rang înalt din Camera și Senatul SUA au semnat o scrisoare prin care îl îndeamnă oe președintele Joe Biden să trimită arme cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina, a informat Reuters, citat de The Kyiv Independent. Scrisoarea a fost semnată de reprezentanții Michael McCaul și Mike Rogers și de senatorii James Risch și Roger Wicker, republicani de top în comitetele pentru relații externe și servicii armate ale Congresului.

21:48 Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Guvernul britanic urmează să dezvolte un proiect de asigurare a riscului de război pentru Ucraina, a anunțat Ministerul Economiei din Ucraina.

Scopul este de a ajuta companiile din sectorul privat să facă afaceri în Ucraina, sprijinind eforturile de reconstrucție.

Proiectul „demonstrează că partenerii noștri înțeleg importanța critică a acestei zone în contextul redresării Ucrainei”, a declarat ministrul Economiei Iulia Svyrydenko.

De ce are Rusia nevoie de arme nord-coreene deși și-a mărit substanțial producția de armament?

20:52 Deputat ucrainean, acuzat că a deturnat peste 2,4 milioane de euro

Ucraina a emis joi un mandat de arestare pe numele unui parlamentar acuzat că a deturnat peste 2,4 milioane de euro de la compania națională de căi ferate, potrivit AFP.

„Înalta Curte Anticorupție a admis parțial cererea procurorului Biroului Anticorupție și a declarat un membru al Parlamentului ucrainean ca fiind urmărit internațional”, a precizat Biroul Anticorupție într-un comunicat.

20:10De ce are Rusia nevoie de arme nord-coreene deși și-a mărit substanțial producția de armament?

După ce s-a raportat că peste un milion de proiectile de artilerie au fost trimise din Coreea de Nord în Rusia, mulți s-au întrebat de ce Rusia nu-și poate fabrica propriul armament deși anunță creșteri și de 300% a producției militare.

Politica Rusiei este de a obține tot ce poate, oriunde poate, având în vedere restricțiile impuse de sancțiunile occidentale. Probabil, de asemenea, armele nord-coreene - pe care Vladimir Putin neagă că le cumpără - sunt relativ ieftine.

19:43Camionierii polonezi vor bloca mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, începând de săptămâna viitoare, în semn de protest față de ceea ce spun ei că este un „frâu liber al transportatorilor ucraineni de a transporta mărfuri în Polonia”, care le afectează afacerile, a declarat pentru Reuters un coorganizator al protestului, scrie The Guardian.

19:08Armenia a propus Rusiei să semneze un acord de eludare a Statutului de la Roma

Armenia a invitat Rusia să semneze un acord bilateral care ar permite Erevanului să ocolească normele referitoare la mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele dictatorului rus Vladimir Putin, potrivit presei locale preluate de Kyiv Independent.

Armenia a ratificat recent Statutul de la Roma al CPI, devenind astfel una dintre cele 124 de țări obligate să îl aresteze pe Putin dacă acesta pune piciorul în țară, după ce acesta a primit un mandat de arestare al CPI în martie 2023 pentru rolul său în deportarea în masă a copiilor ucraineni.

Propunerea Armeniei către Rusia a fost făcută ”cu câteva luni înainte de ratificare”, ar fi declarat Hakob Arshakyan, vicepreședintele parlamentului armean.

Germania a dat Ucrainei vehicule blindate, drone și alte ajutoare

18:46Letonia va interzice mașinile înmatriculate în Rusia, iar vehiculele confiscate vor fi trimise în Ucraina

Vehiculele rusești neînregistrate la autoritățile letone până la jumătatea lunii februarie vor fi confiscate și trimise în Ucraina, a anunțat joi Parlamentul leton, citează Kyiv Independent.

Legea impune acum proprietarilor de mașini cu numere de înmatriculare rusești să înregistreze vehiculul sau să îl scoată de pe teritoriul leton în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, la 14 noiembrie.

18:25SUA și China vor purta discuții în domeniul nuclear

SUA și China - probabil cel mai important aliat al Rusiei - vor purta săptămâna viitoare discuții privind controlul armelor nucleare, potrivit unui raport dezvăluit de Wall Street Journal,/

Discuțiile vor marca primele discuții de acest fel între cele două superputeri de la începutul administrației Obama.

Reamintim că Vladimir Putin a semnat o lege pentru a revoca ratificarea de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare.

18:09 Fostul consilier prezidențial ucrainean Alexei Arestovici a anunțat că va candida împotriva președintelui Volodimir Zelenski la alegerile ce ar trebui să aibă loc anul viitor, anunțul său venind în contextul suspiciunilor la adresa sa că ar fi una dintre sursele anonime citate de revista Time în reportajul sumbru despre starea de spirit a conducerii de la Kiev.

17:50Germania a dat Ucrainei vehicule blindate, drone și alte ajutoare

Germania a predat 12 vehicule blindate de transport de trupe, două radare de supraveghere aeriană, șapte drone de recunoaștere Primoco ONE și alte tipuri de asistență în domeniul apărării, în cadrul celui mai recent ajutor acordat Ucrainei, a anunțat guvernul german la 1 noiembrie.

Livrarea a mai inclus cinci drone, două sisteme de autoapărare AMPS pentru elicoptere, 32 de terminale pentru comunicații prin satelit, patru camioane de mare tonaj cu patru semiremorci și 12 camioane MAN TGS.

16:52Rusia a acuzat Ucraina că riscă un dezastru nuclear după ce „dronele au fost doborâte”

Rusia a acuzat Ucraina că riscă un dezastru nuclear - susținând că nouă drone ucrainene au fost doborâte de forțele sale în apropierea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare centrală atomică din Europa, potrivit Sky News.

Centrala Zaporojie, care se află sub control rusesc de la începutul lunii martie 2022, are șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320 răcite și moderate cu apă, care conțin uraniu 235.

Patru dintre reactoare sunt oprite, în timp ce două dintre reactoare se află în așa-numitul mod de „oprire la cald”, potrivit operatorului rus al centralei.

Comandantul armatei ucrainene lasă de înțeles că ofensiva de vară a eșuat

15:49Un bombardament rusesc intens a ucis o femeie de 81 de ani în grădină

Regiunea Herson din sudul Ucrainei a fost supusă în ultimele 36 de ore unui bombardament intens din partea Rusiei.

Autoritățile locale de acolo spun acum că bombardamentele au ucis o femeie de 81 de ani în grădina casei sale și un bărbat de 60 de ani.

15:10Zelenski: Ucraina a suferit „pierderi grele” în urma respingerii avansului rusesc

Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au respins un avans rusesc în estul Ucrainei, provocând ”pierderi grele inamicului”.

Președintele a declarat că a primit informații de pe linia frontului că a existat o încercare a forțelor rusești de a avansa în direcția Vuhledar, în regiunea Donețk.

”Soldații noștri au oprit-o, provocând pierderi grele inamicului: zeci de vehicule, mulți morți și răniți”, a declarat Zelensi. De asemenea, el a precizat că acțiunile defensive în jurul orașului asediat Avdiivka din estul țării și operațiunile ofensive din sud sunt ”în curs de desfășurare”.

14:30Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), după aprobarea acesteia de către ambele camere ale Adunării Federale ruse (parlamentul bicameral), potrivit EFE şi Reuters, notează Agerpres.

14:04Rusia a declarat joi că preşedintele proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, este o „ruşine” pentru ţara sa şi a acuzat guvernul de la Chişinău că încearcă să distragă atenţia de la propriile eşecuri înaintea alegerilor locale prin exagerarea ameninţării ce ar veni din partea Moscovei, potrivit Reuters.

13:41Kremlinul a negat joi afirmaţiile comandantului şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, cu privire la impasul în care s-ar afla conflictul în Ucraina şi a declarat că Rusia îşi va continua campania militară în Ucraina până îşi va atinge toate obiectivele, transmit EFE și Agerpres.

13:21 Șeful Statului Major al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat miercuri că îşi vede armata cum este prinsă într-un război poziţional static, lăsând totodată de înțeles că ofensiva de vară a Kievului a eșuat.

Fiul lui Prigojin a reluat recrutările de mercenari

12:58Pavel Prigojin, fiul fostului șef al grupării Wagner, a reluat recrutările de mercenari după moartea tatălui său, relatează mai multe site-uri locale din Rusia.

12:40Rusia pregătește atacuri împotriva infrastructurii critice a Ucrainei odată ce temperaturile vor scădea, a declarat joi secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, informează The Kyiv Independent.

„Federația Rusă se pregătește să ne facă rău odată ce vor veni temperaturile de iarnă", a declarat Danilov la televiziune.

„Ei vor încerca să lovească în instalațiile noastre de infrastructură critică, care asigură activitățile zilnice".

Ucraina se pregătește pentru un astfel de scenariu, a spus Danilov, explicând că cea mai mare parte a infrastructurii critice a țării este „sub control", iar partenerii străini asigură apărare aeriană suplimentară.

10:31Forțele rusești încearcă să se regrupeze și să recupereze pierderile suferite în apropierea orașului Avdiivka din estul Ucrainei înainte de a încerca să continue atacurile pentru a încerca să încercuiască așezarea asediată, a declarat joi armata ucraineană, informează Reuters.

„Inamicul continuă să încerce să încercuiască orașul Avdiivka, dar acum nu atât de activ - inamicul încearcă să se regrupeze și să recupereze pierderile pentru a ataca mai departe", a declarat Oleksandr Ștupun, purtător de cuvânt al comandamentului militar ucrainean Tavria.

Rusia a reluat la jumătatea lunii octombrie o ofensivă pentru a încercui orașul Avdiivka, încercând să copleșească pozițiile ucrainene cu baraje constante de artilerie și valuri de trupe și vehicule de luptă, potrivit autorităților locale și militare din Ucraina.

09:18Situația de pe front din jurul orașului Avdiivka ilustrează incapacitatea comandamentului militar rus de a învăța din greșelile pe care le-a făcut de la începutul războiului pe câmpul de luptă, evaluează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza de joi privind conflictul din Ucraina care durează de mai bine de 20 de luni.

08:44Conform unui articol publicat recent de AFP, compania chineză Chang Guang Satellite (CGSTL) a vândut, la începutul acestui an, pentru suma de 31 milioane de dolari, imagini satelitare companiei Nika Frut, o filială a Grupului Wagner. Nika Frut este o companie care, oficial, are ca activitate principală comerțul cu fructe.

Război de uzură în Ucraina

08:08 Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat miercuri că Rusia a pierdut 302.420 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei.

Acest număr include 930 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

01:38Kazahstanul îl primeşte pe preşedintele Emmanuel Macron sub privirile dezaprobatoare ale Moscovei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a sosit miercuri în Kazahstan, în prima etapă a unui turneu în Asia Centrală, o regiune considerată mult timp curtea din spate a Rusiei, dar care a atras din nou atenţia Occidentului de când a început războiul din Ucraina, potrivit Reuters.

01:05Nikolai Patruşev a declarat că SUA au pregătit Ucraina pentru acţiuni militare împotriva Rusiei

Statele Unite ale Americii au transformat Ucraina într-un teren de testare pentru experimente militaro-biologice și au pregătit-o pentru acţiuni militare împotriva Rusiei, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, în timpul unei reuniuni la Tomsk.

Acesta a afirmat că nu este o coincidență faptul că președintele american, Joe Biden, a spus că asistența militară pentru Ucraina și Israel este „o investiție înțeleaptă, care va aduce beneficii securității americane pentru generații”, potrivit Tass.

00:31 Care sunt riscurile unor lupte prelungite, de uzură

Războiul dintre Ucraina și Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice și de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară, a declarat comandantul-șef al armatei ucrainene.

Într-un articol pentru The Economist publicat miercuri, generalul Valeri Zalujnîi a declarat că armata sa are nevoie de noi capacități militare cheie și de inovație tehnologică pentru a ieși din noua fază a războiului, aflat acum în cea de-a 21-a lună.

El a descris riscurile unor lupte prelungite, de uzură: „Acest lucru va fi în beneficiul Rusiei, permițându-i să-și reconstruiască puterea militară, amenințând în cele din urmă forțele armate ale Ucrainei și statul însuși”.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război:

  • Ucraina a anunţat miercuri că Rusia a bombardat peste o sută de localităţi în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai amplu bombardament în cadrul unui singur atac de la începutul anului, care s-a soldat cu cel puţin patru morţi. Detalii AICI.
  • Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a avut o reacție virulentă la adresa reportajului publicat de revista Time privind atmosfera pesimistă din rândul conducerii Ucrainei, oficialul de la Kiev lansând și un atac voalat la adresa cancelariei președintelui Volodimir Zelenski.
  • Războiul dintre Ucraina și Rusia se îndreaptă spre o nouă etapă de lupte statice și de uzură, o fază care ar putea permite Moscovei să își refacă puterea militară, a declarat comandantul-șef al armatei ucrainene. Într-un articol pentru The Economist publicat miercuri, generalul Valeri Zalujnîi a declarat că armata sa are nevoie de noi capacități militare cheie și de inovație tehnologică pentru a ieși din noua fază a războiului, aflat acum în cea de-a 21-a lună.
  • Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Ucraina pierde războiul, în ciuda proviziilor de noi arme de la NATO, relatează BBC News. El a spus că Ucraina a suferit pierderi grave în timpul luptelor din Zaporojie, Herson și Donețk. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate.
  • Minele terestre și alte dispozitive explozive au ucis 264 de civili în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.
  • Oligarhul rus Alexeï Kuzmicev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost pus sub acuzare miercuri la Paris pentru fraudă fiscală în formă agravată și presupusă spălare de bani, fiind plasat sub control judiciar, a anunțat Parchetul Național Financiar (PNF), potrivit AFP.
  • Corupția, împreună cu salariile și pensiile scăzute, se situează drept principala preocupare a ucrainenilor, pe lângă războiul în curs de desfășurare al Rusiei, a constatat un sondaj publicat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, potrivit Kyiv Independent.
  • Alexei Miller, președintele consiliului de administrație al Gazprom, a avertizat la Forumul Internațional al Gazului de la Sankt Petersburg că piața de gaze naturale va fi limitată pentru țările europene în contextul decuplării de Rusia.
  • Scenele de duminică de pe aeroportul Mahacikala din regiunea Daghestan, unde o mulțime s-a dezlănțuit prin terminal și pe pistă în căutarea evreilor care debarcau dintr-un avion din Israel, ar putea sugera că președintele Vladimir Putin începe să își piardă controlul de fier asupra Federației Ruse.
  • Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev au avut miercuri o reacție batjocoritoare la adresa producătorului danez de bere Carlsberg, după ce compania s-a plâns că afacerea sa din Rusia a fost confiscată de autoritățile ruse.
  • Când se va încheia războiul din Ucraina? Tot mai mulți ucraineni apelează la clarvăzători pentru a primi un răspuns.

------------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro