Parlamentul ucrainean și președintele său l-au ironizat luni pe miliardarul sud-african Elon Musk după ce acesta a publicat o memă batjocoritoare la adresa solicitărilor de asistență militară făcute de președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Elon MuskFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Musk deține compania aerospațială SpaceX, care furnizează internet prin satelit Ucrainei, serviciu vital pentru eforturile de război ale Kievului. Însă comentarii și acțiuni ale miliardarului au provocat de mai multe ori furie în Ucraina după începerea invaziei rusești anul trecut.

Mai devreme în cursul zilei de luni Musk a postat o memă pe X, platformă social media pe care a cumpărat-o anul trecut și redenumit-o recent, imaginea arătându-l pe președintele Volodimir Zelenski alături de mesajul „Când au trecut 5 minute și tu nu ai cerut un miliard de dolari în ajutoare”.

Liderul ucrainean și alți oficiali de rang înalt de la Kiev au cerut în mod repetat ajutoare militare partenerilor occidentali pentru a rezista invaziei declanșate de Vladimir Putin și elibera teritoriul țării de forțele Moscovei.

Oficialii ucraineni îl acuză pe Musk că răspândește propagandă rusă

Ruslan Stefanciuk, președintele parlamentului unicameral al Ucrainei, l-a ironizat pe Musk într-o postare proprie făcută pe X, fostul Twitter:

„Cazul când un tip @elonmusk a încercat să cucerească spațiul, dar ceva a mers greșit și în 5 minute era în rahat până la ochi”, a scris el, redistribuind postarea inițială a miliardarului.

Postarea lui Stefanciuk pare să facă referire la lansarea eșuată a SpaceX din luna aprilie, când ambele trepte ale rachetei Starship au explodat la scurt timp după lansare.

Parlamentul ucrainean l-a acuzat pe Musk pe pagina de X a legislativului că răspândește propagandă rusă, postând propria versiune a memei distribuite de Musk, cu mesajul: „Când au trecut 5 minute și tu nu ai răspândit propagandă rusă”.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak, care a criticat și alte afirmații făcute de Musk în trecut, a notat la rândul său că să păstrezi tăcerea sau să ironizezi Ucraina în contextul invaziei ruse face jocurile propagandei ruse.

„Din păcate, nu toată lumea și nu tot timpul, dar figuri media importante aflate la mii de kilometri de epicentrul războiului, nu pot realiza ceea ce înseamnă bombardamentele zilnice și plânsetele copiilor care își pierd părinții”, a scris acesta pe X.

Comentariile oficialilor ucraineni vin în contextul în care Comisia Europeană a declarat chiar săptămâna trecută despre X, rețeaua de socializare deținută de Musk, că este principala platformă socială de dezinformare privind războiul din Ucraina și de răspândire a propagandei ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 586-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.