Comandantul care conduce contraofensiva ucraineană pe frontul de sud a spus că trupele sale au reușit o breșă prin liniile rusești de lângă Verbove și a spus că forțele Kievului vor înainta și mai mult în curând. Institutul pentru Studiul Războiului a confirmat străpungerea, dar a adăugat că forțele ucrainene nu au trecut de toate pozițiile defensive pregătite de ruși în apropiere de Verbove.

Soldat ucrainean cu un sistem antiaerian Strela-10Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 578, LIVETEXT:

01:00Volodimir Zelenski face bilanţul: „Săptămâna a fost foarte productivă, avem multe decizii bune în materie de apărare şi de altă natură”

„Fiecare săptămână sporeşte forţa şi capacităţile Ucrainei, ceea ce înseamnă că fiecare săptămână ne aduce victoria mai aproape” - le-a spus ucrainenilor, duminică seară, preşedintele Volodimir Zelenski în discursul video nocturn în care a făcut bilanţul turneului său de peste Ocean, care l-a dus în Statele Unite şi în Canada. El a vorbit despre o „decizie istorică” a Americii, aceea ca o parte din arme şi echipamente să fie produse de industria locală ucraineană.

22:55 Preşedintele parlamentului din Georgia efectuează luni o în vizită la Bucureşti. Shalva Papuashvili, un critic al Ucrainei. De ce acuză Tbilisi Kievul de complot

22:02 Credincioşi din capitala Bulgariei, Sofia, au protestat duminică împotriva închiderii unei biserici ortodoxe ruseşti, după ce preotul-şef al acesteia şi doi clerici (de naţionalitate belarusă) au fost expulzaţi din ţară, fiind acuzaţi că au acţionat împotriva intereselor Bulgariei.

20:06Evoluțiile pe front: Forţele ucrainene avansează în Zaporojie, unde au bombardat oraşul Tokmak

Trupele ucrainene continuă să avanseze în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, unde prioritatea lor este să cucerească cât mai rapid fortăreaţa Tokmak, pe care Kievul a bombardat-o intens în ultimele ore pentru a-i alunga pe ocupanţii ruşi.

18:16VIDEO Imagini inedite cu Vladimir Putin la începutul anilor '90, în timpul unei călătorii în Finlanda - în trening, jucând tenis de masă şi pescuind

16:57 Denis Puşilin, liderul instalat de ruşi la Doneţk, interzice circulaţia pe timpul nopţii şi impune cenzura militară asupra corespondenţei şi convorbirilor

15:55 Opozantul rus Vladimir Kara-Mourza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru „trădare" și criticarea războiului din Ucraina, a sosit la o colonie penală de înaltă securitate din Omsk, în Siberia, pentru a-și ispăși pedeapsa, a anunțat duminică avocatul său.

Kara-Mourza, unul dintre principalii critici ai lui Vladimir Putin, care deține și cetățenia britanică, a primit această sentință deosebit de aspră în aprilie.

„Vladimir Kara-Mourza a fost dus la colonia penală de înaltă securitate IK-6 din Omsk pentru a-și ispăși pedeapsa", a declarat avocatul său Vadim Prokhorov pe Facebook. Potrivit lui Prokhorov, opozantul a fost „plasat imediat într-o celulă de izolare". (AFP)

15:12Pașinian critică voalat Rusia: Alianțele făcute de Armenia s-au dovedit ineficiente

15:03 Curtea Penală Internaţională ar putea acuza Rusia de crime de război, pe motiv că a provocat în mod deliberat foamete în Ucraina după invazie. Putin riscă o nouă inculpare

Marea Britanie va rămâne alături de Ucraina indiferent ce vor face americanii

14:44 Regatul Unit va continua să fie alături de Ucraina, indiferent de rezultatele alegerilor americane de anul viitor, a declarat duminică noul secretar britanic pentru apărare, Grant Shapps.

Republicanii sunt divizați în ceea ce privește susținerea Kievului, sondajele recente sugerând că majoritatea republicanilor sunt de acord că America ar trebui să facă mai puțin pentru a ajuta Ucraina în conflictul său cu Rusia.

Un sondaj realizat de CNN în luna august a constatat că majoritatea americanilor se opun autorizării unei finanțări mai mari pentru Ucraina, iar în rândul republicanilor, numărul celor care se opun urcă la 71%.

Întrebat la BBC ce ar face Marea Britanie în cazul în care un președinte republican ar fi ales și ar decide să retragă sprijinul SUA pentru Ucraina, Shapps a declarat că sprijinul Londrei pentru Kiev este „fără fisură", calificând întrebarea drept „speculativă".

14:07 Un bărbat în vârstă de 53 de ani a murit în urma unei lovituri de artilerie în Zaporojie, potrivit lui Iurii Malașko, șeful administrației militare a regiunii. Rusia a tras asupra a 25 de locații din Zaporojie, provocând daune infrastructurilor și unor case particulare, a declarat Malașko

În Harkov, o persoană în vârstă de 67 de ani a fost rănită în atacurile rusești din ultima zi, a afirmat duminică Oleh Syniehubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov.

În orașul Nikopol, Rusia a lansat mai multe atacuri de artilerie, rănind un bărbat de 25 de ani care a fost spitalizat cu răni de șrapnel și se află în stare gravă, a scris duminică pe Telegram Serhii Lysak, șeful administrației militare din regiunea Dnipropetrovsk. O clădire a unui magazin și o grădiniță au fost avariate în Nikopol, a precizat Lysak.

13:34 O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite în atacurile asupra orașului ucrainean Herson, a declarat guvernatorul regional.

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 83 de atacuri lansând 332 de obuze în total, dintre care 28 asupra orașului Herson, a scris Oleksandr Prokudin pe Telegram,

„Armata rusă a vizat cartierele rezidențiale ale zonelor populate din regiune", a spus el, adăugând că a fost vizată și o instituție bancară.

Pușilin a decretat stare de asediu în Donețkul ocupat

13:11 Șeful instalat de Rusia la conducerea regiunii ucrainene ocupate Donețk a impus starea de asediu, arată un decret publicat duminică.

Potrivit documentului, Denis Pușilin a interzis prezența civililor pe străzi și în locurile publice de la ora 23.00 până la ora 4.00 în zilele de luni-vineri.

Decretul interzice și adunările, mitingurile și demonstrațiile, precum și alte evenimente de masă în părțile controlate de Rusia din regiunea Donețk, cu excepția cazului în care acestea au fost permise de Comandamentul Operațional pentru Răspunsul Militar la Amenințări în Republica Populară Donețk.

Decretul semnat de Pușilin la 18 septembrie introduce „cenzura militară a corespondenței poștale și a mesajelor transmise prin sistemele de telecomunicații, precum și controlul conversațiilor telefonice". (Reuters)

12:42 Comisia Europeană a trimis Ucrainei o nouă tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 1,5 miliarde de euro. Comisia a promis un total de 18 miliarde de euro pentru Ucraina - țara a primit deja 12 miliarde de euro.

Fondurile sunt destinate menținerii în funcțiune a serviciilor publice esențiale, cum ar fi spitalele, școlile și locuințele pentru cetățenii relocalizați, precum și plății salariilor și a pensiilor.

De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru refacerea infrastructurii esențiale distruse în atacurile din Rusia, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile. (The Guardian)

12:01 O dronă ucraineană a lovit o clădire administrativă din regiunea rusă Kursk chiar de ziua orașului Kursk, a declarat guvernatorul regional Roman Starovoit.

Starovoit nu a spus nimic despre eventuale victime și a afirmat că acoperișul clădirii a fost ușor avariat.

Atacul are loc după ce oficialii orașului au anulat sărbătorile de Ziua orașului, din cauza îngrijorărilor legate de apropierea orașului de granița cu Ucraina.

Școlile rusești devin tot mai militarizate

11:36Un mort și trei răniți în Herson

O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite în atacurile din orașul ucrainean Herson, a declarat guvernatorul regional.

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 83 de atacuri, a declarat Oleksandr Prokudin pe Telegram, lansând 332 de obuze în total. "Armata rusă a vizat cartierele rezidențiale ale zonelor populate din regiune", a spus el, adăugând că a fost vizată și o instituție bancară.

11:24 Volodimir Zelenski a spus duminică că s-a întâlnit cu antreprenori și finanțiști americani de renume, inclusiv cu Michael Bloomberg, în timpul vizitei sale din această săptămână în SUA, unde au discutat despre oportunitățile de investiții în Ucraina.

„Lucrăm pentru victoria și reconstrucția Ucrainei", a scris Președintele ucrainean pe Telegram.

11:00De la locurile de joacă la parade: Școlile rusești devin din ce în ce mai militarizate

Locurile de joacă din Rusia devin terenuri de paradă. La școlile din Pacific până la Marea Neagră, copiii din clasa de grădiniță îmbracă uniforme și participă la antrenamente de marș. Copiii mai mari sunt învățați cum să sape tranșee, să arunce grenade și să tragă cu muniție adevărată.

În școlile din întreaga țară, serviciul în cadrul forțelor armate este glorificat, se formează "companii voluntare" de adolescenți, iar programa națională este modificată pentru a pune accentul pe apărarea patriei.

Pe scurt, copiii din Rusia sunt pregătiți pentru război. (reportaj CNN)

Noua estimare a pierderilor rusești

10:44 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 390 de soldați, 7 tancuri, 2 alte blindate de luptă, 23 de piese de artilerie, 1 sistem antiaerian și 2 echipamente speciale.

10:33 Cea de-a doua navă cargo care transportă grâu ucrainean a ajuns duminică la Istanbul, în ciuda amenințărilor Moscovei de a ataca navele care intră și ies din Ucraina.

Aroyat, o navă sub pavilion Palau, a plecat vineri din portul Ciornomorsk, aflat la sud de Odesa. Este a doua navă care folosește coridorul maritim creat de Kiev de-a lungul coastei vestice a Mării Negre pentru a ocoli blocada rusă.

Potrivit site-urilor Marine Traffic și Vessel Finder, cargoul Aroyat, care transportă 17.600 de tone de grâu ucrainean cu destinația Egipt, se afla duminică, la ora 03.00 GMT, la ieșirea sudică a Bosforului, în Marea Marmara. Acesta urmează să se îndrepte spre strâmtoarea Dardanele pentru a ajunge în Mediterană. (AFP)

09:42 Evaluarea britanică de dimineață:

  • „În ultimele săptămâni, consumatorii ruși s-au confruntat, foarte probabil, cu cazuri de penurii de benzină și motorină. Este puțin probabil ca aceste penurii să fie un rezultat direct al războiului.
  • Ele sunt probabil cauzate de o serie de factori, inclusiv creșteri ale cererii pe termen scurt din partea sectorului agricol, întreținerea anuală de vară a rafinăriilor și prețurile atractive pentru export.
  • Rusia a suspendat joi aproape toate exporturile de motorină și benzină pentru a-și stabiliza piețele interne.
  • Este aproape sigur că această măsură va limita și mai mult livrările de pe tensionata piață globală, având probabil cel mai mare impact asupra țărilor care depind în prezent de aprovizionarea cu combustibili din Rusia.”

09:31 Papa Francisc critică țările care promit armament Ucrainei iar apoi se răzgândesc: „Nu ar trebui să ne jucăm cu martiriul acestui popor”

Lavrov: Propunerile ONU privind inițiativa cerealelor sunt nerealiste

08:56 Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) despre ultimele evoluții de pe front:

  • Forțele ucrainene au străpuns fortificațiile rusești la vest de Verbove, în vestul regiunii Zaporojie, dar nu au depășit toate pozițiile defensive rusești pregătite în apropiere de Verbove.
  • Trupele ucrainene își consolidează străpungerea din regiunea Zaporojie și atacă Novoprokopivka - un sat de pe linia frontului aflat la 1,5 km imediat la sud de Robotîne.
  • Contraofensiva ucraineană din vestul regiunii Zaporojie a distrus, probabil, Brigada 810-a de infanterie navală rusă.
  • Un oficial ucrainean de rang înalt a confirmat că obiectivul Ucrainei în Bahmut este de a ține pe loc forțele rusești. Fixarea de către Ucraina a forțelor rusești în Bahmut poate atenua presiunea pe linia frontului din Kupyansk.
  • Contraofensivele simultane ale Ucrainei în Bahmut și în sudul Ucrainei împiedică eforturile de generare de forțe pe termen lung ale Rusiei, în timp ce Moscova își redistribuie noile rezerve pentru a se apăra împotriva avansurilor ucrainene.
  • Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kremina, în apropiere de Bahmut, de-a lungul liniei Avdiivka-Orașul Donețk, în vestul regiunii Donețk, în zona dintre vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie, dar nu au făcut niciun avans confirmat la 23 septembrie.

08:40Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că, deși Moscova nu respinge eforturile ONU de a revigora acordul privind cerealele de pe Marea Neagră, ultima propunere în acest sens este nerealistă.

Într-o scrisoare adresată lui Lavrov luna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a prezentat patru măsuri pe care ONU le-ar putea lua imediat dacă Rusia ar fi de acord cu reluarea acordului privind cerealele din Marea Neagră.

„I-am explicat secretarului general de ce propunerile sale nu vor funcționa. Noi nu le respingem. Pur și simplu nu sunt realiste. Ele nu pot fi puse în aplicare", a declarat Lavrov într-o conferință de presă la Națiunile Unite, după discursul său în cadrul Adunării Generale. (Reuters)

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------

  • Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro