Comandantul care conduce contraofensiva ucraineană pe frontul de sud a raportat o străpungere la Verbove și anticipează un avans și mai semnificativ în viitorul apropiat, potrivit Sky News.

Artileristi ucraineniFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Acesta este cel mai recent semn din partea autorităților ucrainene că se înregistrează progrese pe frontul sudic al conflictului cu Rusia.

„Cred că da [va avea loc o mare avansare]”, a declarat Oleksandr Tarnavski pentru CNN vineri, deși el crede că trupele sale s-au mișcat mai încet decât se anticipa.

„Cred că se va întâmpla după Tokmak. În acest moment (rușii) se bazează pe adâncimea liniei lor defensive de acolo”, a spus el.

Declarația generalului reprezintă cel mai recent indiciu din partea autorităților ucrainene că se înregistrează progrese pe frontul sudic al conflictului cu Rusia.

Blindate ucrainene operează dincolo de ultima linie a dispozitivului defensiv rusesc pe care forțele ucrainene din vestul regiunii Zaporojie îl străpung în prezent, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, adăugând că totuși nu poate afirma încă faptul că trupele Kievului au străpuns complet acest strat de apărare al inamicului.

Imaginile geolocalizate postate joi indică faptul că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de șanțurile antitanc rusești și de obstacolele de tip „dinți de dragon" care fac parte dintr-un triplu strat de apărare și s-au angajat în lupte limitate imediat la vest de Verbove (18 km sud-est de Orihiv).

Cu toate acestea, oficialii numiți de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie neagă orice avans al ucrainenilor.

Pe același subiect: