Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut sâmbătă după-amiază o escală scurtă în Polonia pentru a mulţumi şi decora doi voluntari polonezi, într-un moment în care relaţiile dintre Kiev şi Varşovia sunt foarte tensionate, informează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia

La întoarcerea sa din Statele Unite şi Canada, Zelenski s-a oprit în oraşul Lublin, în estul Poloniei, dar, potrivit presei poloneze, nu s-a întâlnit cu niciun oficial polonez, relatează News.ro.

„În drumul meu spre Ucraina, am avut onoarea de a marca la Lublin eforturile cetăţenilor polonezi şi ale voluntarilor”, a anunţat Volodimir pe contul său de Twitter.

Săptămâna trecută, Polonia şi-a extins embargoul asupra cerealelor ucrainene pentru a proteja interesele fermierilor săi, declanşând o criză deschisă cu Kievul, în pofida faptului că este un partener apropiat.

Ucraina a depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva Poloniei, Slovaciei şi Ungariei, care şi-au menţinut de asemenea restricţiile asupra cerealelor ucrainene, în pofida faptului că Bruxellesul le-a ridicat.

Marţi, preşedintele ucrainean a denunţat la ONU faptul că „anumite ţări se prefac că sunt solidare (cu Ucraina, n.r.) susţinând indirect Rusia”. Acest lucru a provocat furia Varşoviei, care l-a convocat pe ambasadorul ucrainean.

Polonia a anunţat apoi că nu va mai livra noi arme Kievului, ci va continua pur şi simplu cu livrările convenite anterior şi se va concentra pe modernizarea armatei sale.

Varşovia este unul dintre principalii aliaţi ai Kievului în conflictul armat împotriva Rusiei, iar ajutorul militar occidental trece în principal prin teritoriul său.

Citește și:

____