Soldați ucraineni cu măști de protecție pe față împung solul de-a lungul unui drum de țară părăsit, căutând trupurile neînsuflețite ale militarilor ruși pe care speră să le schimbe cu proprii camarazi, în viață sau morți, relatează Reuters.

Soldat ucraineanFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ucrainenii numesc acest drum „drumul morții” din cauza numărului mare de soldați ruși uciși aici în timpul luptelor pentru eliberarea satului Blahodatne la începutul ofensivei declanșate în luna iunie.

Trei luni mai târziu, linia frontului s-a mutat mai înspre sud și condițiile sunt în sfârșit suficient de sigure pentru ca echipele ucrainene formate din 3 soldați să își înceapă operațiunile în jurul acestui sat eliberat din regiunea Donețk.

„Vom căuta. Vom căuta cu ochii și folosindu-ne mirosul”, a declarat pentru Reuters Volodimir, un pușcaș marin în vârstă de 50 de ani.

Reuters notează că drumul de aici este presărat cu vehicule distruse și clădiri spulberate. La un moment dat soldații ucraineni au folosit o frânghie pentru a se asigura că trupul unuia dintre rușii morți nu a fost minat de militarii Moscovei înainte să se retragă.

„Uite ce facem. Le strângem corpurile. Aranjăm schimburi pentru prizonierii noștri care sunt în viață și pentru trupurile băieților noștri”, afirmă Vasili, un voluntar în vârstă de 53 de ani.

„Știți, pentru ca o mamă să poată să meargă să viziteze cimitirul”, explică el.

Ucrainenii spun că inclusiv trupele rusești au probleme din cauza minelor puse de propria armată

Rusia și Ucraina au făcut cu regularitate schimburi de prizonieri și trupuri neînsuflețite ale soldaților morți după declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut.

Echipa din care fac parte Volodimir și Vasili a recuperat 9 cadavre în căutările făcute vinerea trecută. Fiecare dintre ele a fost încărcat într-un camion și dus pentru o examinare la medicul legist.

Volodimir afirmă că trupele rusești au fost forțate să se retragă rapid din Blahodatne și că singura rută pe care puteau să o folosească pentru a fugi era impracticabilă din cauză că a fost minată puternic.

„A fost probabil un schimb de foc. Dar ei s-au retras foarte rapid. Au lăsat în urmă răniții și morții și au scăpat către Urozhaine. Dar nu au rămas mult nici în Urozhaine. Au fost lupte puternice acolo”, afirmă soldatul ucrainean.

Armata ucraineană a anunțat eliberarea acestui sat din sudul regiunii Donețk, la granița cu regiunea Zaporojie, pe 16 august.

Imagini apărute pe rețelele de socializare au arătat că ucrainenii i-au atacat pe militarii ruși aflați în retragere cu muniții cu dispersie.

Urmărește ultimele evoluții din a 565-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.