Premierul suedez Ulf Kristersson a refuzat luni solicitarea președintelui Volodimir Zelenski ca țara sa să livreze Ucrainei avioane de luptă Gripen, afirmând că țara sa nu se poate dispensa de cele pe care le are, relatează Ukraîinska Pravda.

Avioane de lupta GripenFoto: Kalle Parkkinen / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Suedia este o țară mare din punct de vedere geografic, trebuie să ne apărăm. Nu suntem încă în NATO”, a declarat premierul suedez.

Făcând referire la echipamentele militare donate deja de țara sa militarilor ucraineni, inclusiv blindatele CV90, Kristersson a declarat că acestea fac parte dintr-un joc de „echilibristică între ceea ce putem împărți cu ei și ceea ce trebuie să avem noi înșine”.

Zelenski a solicitat guvernului suedez să aprobe furnizarea de avioane Gripen țării sale în timpul unei vizite pe care a efectuat-o sâmbătă în Suedia, prima deplasare oficială a sa în țara nordică de la începutul invaziei rusești.

„Astăzi am discutat în detaliu despre paşii viitori privind posibilitatea de a deschide subiectul primirii de avioane Gripen suedeze”, a declarat Zelenski sâmbătă într-un briefing de presă comun cu Kristersson.

El a adăugat că subiectul va fi în centrul discuţiilor sale şi cu alţi oficiali suedezi. Guvernul suedez a declarat în luna iunie că va oferi piloţilor ucraineni posibilitatea de a testa avionul de vânătoare Gripen fabricat de Saab, dar a subliniat și la momentul respectiv că are nevoie de toate avioanele sale pentru a apăra teritoriul ţării.

Zelenski a mai spus sâmbătă că piloţii ucraineni au început deja să se antreneze pe avioane.

Suedia spune „Nu” și în cazul avioanelor F-16 pentru Ucraina

În cadrul comentariilor pe care le-a făcut luni, Ulf Kristersson a amintit de asemenea că Suedia face parte din coaliția care vizează să furnizeze Ucrainei avioane F-16, obiectiv „pentru care colaborăm cu 14 țări pentru a ne asigura că Ucraina primește capabilități în materie de aviație”.

Danemarca și Olanda au anunțat împreună la sfârșitul săptămânii trecute că vor dona astfel de aeronave de luptă Ucrainei, însă Suedia nu poate face acest lucru, potrivit prim-ministrului său.

„Nu suntem în această ipostază. Vom face tot ce putem pentru a-i sprijini în aer dar în prezent nu există angajamente noi de a furnza Ucrainei avioane suedeze”, a subliniat el.

Suedia a ajutat la eforturile de război ale Ucrainei prin furnizarea de arme precum tancuri, sisteme antiaeriene şi vehicule blindate de luptă pentru infanterie de tip 90.

Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a declarat marţea trecută că guvernul său pregăteşte un nou pachet de sprijin militar de 313,5 milioane de dolari pentru Ucraina, constând în principal din muniţie şi piese de schimb pentru sistemele de armament livrate anterior.

Pachetul va fi al 13-lea pe care Suedia îl acordă Ucrainei de la începutul războiului, ridicând valoarea totală a ajutorului acordat de ţara nordică la 1,8 miliarde de dolari.

Urmărește ultimele evoluții din a 544-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.