Volodimir Zelenski a spus luni că faptul că țării sale i s-au promis avioane de luptă F-16 îl face să fie încrezător că Ucraina poate pune capăt războiului. Declarația sa vine după ce, duminică, Danemarca și Olanda au anunțat că vor furniza F-16 Ucrainei, primele șase avioane urmând să fie livrate în jurul Anului Nou. „Acum suntem încrezători că Rusia va pierde acest război", a declarat Zelenski în fața miilor de oameni care s-au adunat în fața parlamentului danez pentru a-i asculta discursul.

Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 544, LIVETEXT:

07:35 Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

01:20 Un bombardier rusesc emblematic, cu rază lungă de acţiune, a fost distrus în urma unui atac cu drone ucrainene, potrivit unor relatări media. Imaginile postate pe reţelele sociale şi analizate de BBC Verify arată un Tupolev Tu-22 în flăcări la baza aeriană Solţi-2, la sud de Sankt Petersburg.

00:39Şi Belgia se pregăteşte să formeze piloţi ucraineni pentru avioanele de vânătoare F-16

Belgia a confirmat luni că a început preparativele pentru a antrena piloţi ucraineni în manevrarea avioanelor de luptă F-16 de fabricaţie americană. „Ministerul Apărării a acceptat formarea. Pregătirile sunt în curs”, a declarat serviciul de presă al armatei belgiene pentru cotidianul de limbă franceză Le Soir, fără a oferi o dată precisă la care va începe această pregătire.

23:57 Cinci militari ucraineni, condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea de separatiştii pro-ruşi

23:34 Evgheni Prigojin este în Africa şi spune într-o apariţie video că vrea să facă Rusia „şi mai mare”, pe toate continentele

23:02 Papa Francisc l-a primit la Vatican pe Mark Milley, șeful Armatei americane, cu care a discutat despre războiul din Ucraina.

Suveranul pontif s-ar fi declarat profund îngrijorat de pierderile de vieți omenești, în special în rândul civililor, în războiul din Ucraina, în timpul acestei audiențe private avute luni la Vatican cu generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei SUA.

Așa cum face în mod tradițional în cazul audiențelor private, Vaticanul menționează întâlnirea în programul Papei, dar nu sunt oferite detalii suplimentare cu privire la discuții.

Mark Milley, care este catolic, a criticat Moscova pentru „campania de teroare” dusă împotriva poporului ucrainean, inclusiv prin atacarea infrastructurii civile. El a susținut totodată sprijinirea Ucrainei cu livrări substanțiale de armament.

22:50 Premierul Marcel Ciolacu a propus, în cadrul reuniunii de la Atena, un mecanism european de gestionare a transportului de grâne şi alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară şi dezvoltarea infrastructurii specifice, potrivit unui comunicat de presă transmis luni seară de Guvernul român.

22:16Și Grecia va antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16

„Astăzi, avem un rezultat important pentru coaliţia avioanelor. Grecia va participa la pregătirea piloţilor noştri pentru F-16. Sunt recunoscător pentru această propunere”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, la Atena.

21:44Premierul Marcel Ciolacu spune că a avut, luni, o discuţie cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre „eforturile continue ale României de a sprijini Ucraina”.

„România este alături de Ucraina până la victoria acesteia şi la reconstrucţie. Susţinem începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană în acest an. Românii din Ucraina au sprijinul nostru comun”, a scris pe Twitter Marcel Ciolacu, după ce a participat, la Atena, la o reuniunea şefilor de stat şi de guvern din sud-estul Europei şi Balcanii de Vest, organizată de prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis.

21:14Preşedintele Turciei, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a insistat luni că intrarea Suediei în NATO, căreia Ankara i se opune prin veto, va depinde de faptul dacă ţara nordică îşi îndeplineşte angajamentele şi, mai ales, de încetarea arderii publice a Coranului, cartea sfântă a musulmanilor, transmite EFE.

„În primul rând, Suedia trebuie să preia controlul străzilor din Stockholm. Dacă nu vă asumaţi acel control, dacă continuaţi să atacaţi obiectele noastre cele mai sacre, atunci scuzaţi-mă, dar...”, a avertizat şeful statului într-o discuţie cu jurnaliştii turci, în avionul cu care s-a întors duminică seară de la Budapesta, şi publicată luni in extenso de ziarul Hurriyet.

Atât grupuri scandinave de extremă dreaptă, cât şi imigranţi irakieni care se opun islamului au ars public exemplare ale Coranului în ultimele luni.

21:03 Cum a profitat Viktor Orban de Ziua Naţională şi de Campionatul Mondial de atletism găzduit de Budapesta ca să-și securizeze livările de gaz

Zelenski, la Atena, la un dineu cu mai mulți lideri europeni

20:48 Evacuarea civililor din jurul orașului Kupiansk (regiunea Harkov din estul Ucrainei) continuă, pe fondul tirurilor intense de artilerie și al atacurilor aeriene rusești, potrivit oficialilor ucraineni.

Forțele rusești se află la o distanță de 10 kilometri de Kupiansk, un oraș de pe râul Oskil recucerit de ucraineni în septembrie anul trecut.

„Continuăm să evacuăm zilnic oameni din comunitățile de pe linia frontului, cu sprijinul puternic al voluntarilor”, a declarat luni Oleg Sinegubov, șeful administrației militare din regiunea Harkov. Persoanelor evacuate li se asigură cazare și provizii umanitare, a precizat el.

Oficialii ucraineni spun că forțele de apărare au reușit să împiedice rușii să facă orice avans semnificativ la est de Kupiansk.

20:00 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie pe Twitter că se află la Atena „pentru a discuta perspectiva europeană a vecinilor și partenerilor noștri din Est și din Balcanii de Vest”.

19:11 Zelenski va participa apoi la Atena la un dineu cu mai mulți lideri europeni, între care şi premierul român Marcel Ciolacu

18:55 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit, luni seară, de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, la reședința oficială, Palatul Maximos, din Atena.

18:32 „Nu lasă Kievului altă opţiune decât să continue confruntarea militară cu noi” - Rusia a condamnat decizia Danemarcei şi Olandei de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16.

Moscova recrutează ruși de pe teritoriul țării pentru a participa la organizarea de pseudo-alegeri în teritoriile ucrainene ocupate

18:07 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va efectua în cursul acestei seri o vizită în Grecia. El va fi primit, în cursul orei locale 18:10 (15:10 GMT) de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, la Atena.

După întâlnirea tête-à-tête, cei doi lideri vor face declarații de presă comune.

Zelenski va participa apoi la un dineu informal, găzduit de Mitsotakis, cu lideri ai țărilor din sud-estul Europei şi Balcanii de Vest, dar și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

17:55Uniunea Europeană ar trebui să extindă interdicția importului de produse agricole ucrainene impusă de cinci țări vecine cu Ucraina cel puțin până la sfârșitul anului 2023, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Sarcina mea este să conving Comisia Europeană și statele membre că, în primul rând, UE ar trebui să subvenționeze tranzitul cerealelor din Ucraina către porturi și țări terțe, iar în al doilea rând, ar trebui să extindă interdicția de import la aceste cinci țări, inclusiv Polonia cel puțin până la sfârșitul anului”, a spus el la radioul național polonez.

Interdicția urmează să expire pe 15 septembrie dar Polonia a anunțat deja că o va prelungi unilateral, fără aprobarea UE.

17:31Conducerea Rusiei recrutează ruși de pe teritoriul țării pentru a participa la organizarea de pseudo-alegeri în teritoriile ucrainene ocupate, a declarat luni Andrii Yusov, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

„Se iau în considerare mai multe scenarii, în special scenariul de transfer este în curs de elaborare. Dar dacă vorbim despre pregătirea și desfășurarea acestor pseudo-alegeri, atunci recrutarea cetățenilor Federației Ruse de pe teritoriul Rusiei însăși pentru teritoriile ucrainene ocupate este în desfășurare în prezent. Pentru că fără ruși, rasiștii nu vor putea organiza aceste alegeri în teritoriile ocupate sub nicio circumstanță”, a spus el.

Rusia urmează să organizeze alegeri în primăvara anului viitor.

17:24Procurorii germani au anunțat luni că au efectuat percheziții la locuința a doi cunoscuți activiști pro-Kremlin, aceștia fiind suspectați că au încălcat o lege care reglementează producția și transferarea de arme.

16:48Angajații departamentului FSB din regiunea Rostov au reținut un cetățean ucrainean suspectat că a transferat informații despre desfășurarea unităților militare ruse către ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Suedia, „joc de echilibristică” în privința echipamentelor trimise Ucrainei

16:31The Telegraph scrie că Turcia, Qatar și Rusia ar purta negocieri cu privire la exportul de cereale ca parte a unei scheme care va exclude participarea Ucrainei.

„Cel mai înalt oficial rus care a vizitat Uniunea Europeană de la începerea războiului negociază în Ungaria un posibil nou acord de cereale la Marea Neagră care să excludă Ucraina”, susține ziarul britanic. Oficialul rus invocat este, Rustam Minnihanov, guvernatorul Tatarstanului, care „sprijină invadarea Ucrainei de către Rusia și se află sub sancțiunile SUA, dar nu UE”, potrivit The Telegraph.

Sursa citată afirmă că el a vizitat Ungaria și face eforturi pentru un acord cu Qatar și Turcia pentru a accelera exporturile de cereale în Africa.

16:06O delegaţie militară iraniană a sosit la Moscova pentru a discuta despre cooperarea dintre forţele terestre iraniene şi ruse, a declarat luni ministerul rus al apărării.

15:54 VIDEO Coloană de tancuri și alte blindate rusești, nimicite la sud de Bahmut: „Încă o tentativă eșuată”

15:49 „Joc de echilibristică”: Premierul suedez Ulf Kristersson a refuzat luni solicitarea președintelui Volodimir Zelenski ca țara sa să livreze Ucrainei avioane de luptă Gripen, afirmând că țara sa nu se poate dispensa de cele pe care le are.

15:32 Ministrul turc de externe Hakan Fidan ar putea vizita în curând Moscova pentru a discuta despre acordul privind cerealele din Marea Neagră, a declarat președintele turc Tayyip Erdogan jurnaliștilor în zborul său de întoarcere dintr-o vizită în Ungaria.

„În curând, ministrul nostru de externe ar putea întreprinde o călătorie în Rusia. Pentru că discutarea acestei chestiuni față în față deține o importanță semnificativă, iar obținerea de rezultate în acest mod ar fi mult mai sigură". (Reuters)

15:16 UNESCO a lansat luni un program de formare a 15.000 de psihologi școlari pentru a face față impactului războiului asupra sănătății mintale a elevilor și profesorilor ucraineni traumatizați de invazia rusă în țara lor.

Prin această inițiativă, desfășurată în coordonare cu Ministerul ucrainean al Educației, agenția ONU „este hotărâtă să ajute Ucraina să îmbunătățească sănătatea mintală și sprijinul psihosocial în sectorul educației", a declarat Stefania Giannini, director general adjunct al Unesco pentru educație. (AFP)

Randamentele bursei rusești sunt un „miraj total”

15:03 Conglomeratul energetic maghiar MVM a convenit să cumpere aproximativ 300 de milioane de metri cubi (mcm) de gaze naturale de la compania energetică turcă BOTAS.

„Acest aranjament strategic face parte din inițiativa amplă a guvernului de a consolida autosuficiența energetică națională", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, pe platforma de socializare X.

„Această acțiune are ca scop creșterea securității energetice și stabilizarea prețurilor la gaze, având în vedere criza energetică internațională cauzată de conflicte și sancțiuni”, a mai spus acesta. (Reuters)

14:50Economia rusă se află într-o spirală descendentă iar randamentul ridicat al Bursei de la Moscova este un „miraj total”, afirmă Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian, doi cercetători în economie de la Universitatea Yale.

14:14 Guvernul german intenționează să relaxeze regulile privind modul în care poate fi cheltuit fondul special de 100 de miliarde de euro creat inițial pentru a finanța achiziții militare majore, au declarat luni mai multe surse pentru Reuters.

Berlinul urmărește să modifice legea astfel încât banii să poată fi folosiți și pentru a plăti lucrări de întreținere, care sunt considerate costuri de funcționare, și pentru infrastructură, atâta timp cât acestea sunt legate de achiziții militare, au declarat sursele.

Fondul a fost înființat în urma invaziei ruse în Ucraina pentru a finanța proiecte majore de apărare, cum ar fi achiziționarea de noi avioane de luptă cu scopul de a readuce armata la standardele necesare după decenii de neglijență.

Avioanele F-16 vor duce la escaladarea conflictului

13:47 Zelenski a prezis luni că Rusia va pierde războiul care încă face ravagii în țara sa, la o zi după ce Danemarca și Olanda au promis să doneze Ucrainei avioane de luptă F-16. „Astăzi suntem încrezători că Rusia va pierde acest război", a declarat Zelenski într-un discurs în fața unei mari mulțimi în aer liber la Copenhaga.

Anterior, într-o intervenție în parlamentul danez, el spusese că „toți vecinii Rusiei vor fi sub amenințare dacă Ucraina nu învinge. Dreptul internațional nu va fi resuscitat, democrațiile din lume, fiecare dintre ele poate deveni o țintă - fie pentru rachete, fie pentru mercenari, fie pentru destabilizare”.

12:59 Atacurile rusești din Ucraina au ucis trei civili și au rănit 24 de persoane în ultimele 24 de ore, au anunțat luni autoritățile regionale.

Nouă regiuni ucrainene au fost vizate în această perioadă: Dnipropetrovsk, Sumî, Lugansk, NIkolaev, Chernihiv, Harkov, Donețk, Herson și Zaporojie, cu victime raportate în ultimele patru regiuni, relatează Kyiv Independent.

12:37 „Faptul că Danemarca a decis acum să doneze 19 avioane F-16 Ucrainei duce la o escaladare a conflictului", a declarat ambasadorul rus Vladimir Barbin într-un comunicat citat de agenția de presă daneză Ritzau.

„Ascunzându-se în spatele premisei că Ucraina trebuie să determine ea însăși condițiile pentru pace, Danemarca încearcă prin acțiunile și cuvintele sale să lase Ucraina fără altă alegere decât să continue confruntarea militară cu Rusia", a spus el.

Ucraina vrea să exporte cereale pe lângă coastele României și Bulgariei

12:15 Pe lângă coastele României și Bulgariei: Ucraina vrea să exporte cereale pe traseul primei nave care a spart blocada rusă de pe Marea Neagră

11:33 Cel puțin două persoane au fost rănite luni când părți dintr-o dronă ucraineană distrusă de apărarea aeriană rusă au căzut peste o casă din regiunea Moscovei, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.

Aproape 50 de zboruri de avioane în și dinspre Moscova au fost întrerupte după ce Rusia a spus că a bruiat o dronă ucraineană în districtul Ruzsky, la vest de capitală, și a distrus o alta în districtul Istrinsky din apropiere.

10:58 Ucraina poate folosi avioanele de luptă F-16 care urmează să fie donate de Danemarca și Olanda doar pe teritoriul său, a declarat luni ministrul danez al apărării, Jakob Ellemann-Jensen.

„Donăm arme cu condiția ca acestea să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Și nu mai mult de atât", a declarat Ellemann-Jensen, potrivit agenției de presă Ritzau. „Acestea sunt condițiile, fie că este vorba de tancuri, avioane de luptă sau altceva", a mai spus el.

Rușii au stabilizat cursul rublei

10:41 Luni, rubla s-a stabilizat în apropierea valorii de 94 de unități pentru un dolar, după una dintre cele mai volatile săptămâni din tot anul, în care moneda rusă a revenit după ce ajunsese peste la 100 de unități pentru un dolar, în urma unei creșteri a dobânzii la 12% și a sprijinului oferit de vânzările de valută ale exportatorilor.

La ora 0721 GMT (10:21 în România), rubla se apreciase cu 0,2% față de dolar, la cota 93,56 și era neschimbată la nivelul 101,90 față de euro.

Analiștii au spus că ar putea fi necesare mai multe măsuri pentru a readuce rubla în intervalul 80-90 față de dolar pe care autoritățile l-au considerat acceptabil, dar speculațiile ulterioare potrivit cărora ar putea fi reintroduse controale de capital par să aibă efectul dorit. (Reuters)

10:02 Situația din regiunea ucraineană de est Harkov este „dificilă", dar forțele ucrainene resping atacurile rusești și au recucerit mai mulți kilometri pătrați pe frontul de est în ultima săptămână, a spus luni ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. Declarația vine după ce armata ucraineană a anunțat săptămâna trecută că Rusia atacă spre Kupiansk, un oraș din regiunea Harkov.

„Situația în direcția Kupiansk este dificilă. Inamicul nu renunță la planurile de a avansa, inamicul își aduce forțe suplimentare. Suntem încrezători în apărătorii noștri, dar este foarte dificil pentru ei acolo și inamicul nu avansează acolo", a declarat Hanna Maliar la televiziunea națională.

Maliar a precizat că forțele ucrainene avansează la sud de Bahmut și că au eliberat încă trei kilometri pătrați în ultima săptămână. (Reuters)

09:28 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • „Rusia își extinde structurile militare în contextul noilor realități de război. Una dintre noile formațiuni este - foarte probabil - Armata a 18-a de Arme Combinate (CAA 18).
  • Probabil că această formațiune este un amalgam, dar și o dezvoltare a altor unități care operează în prezent în regiunea Herson, inclusiv al 22-lea Corp de armată, forța care constituie de obicei garnizoana rusă în Crimeea ocupată.
  • Este probabil ca Armata a 18-a să fie formată în principal din personal mobilizat și să se concentreze pe operațiuni defensive în sudul Ucrainei.
  • Rusia urmărește probabil să deblocheze unități mai experimentate pentru a lupta pe axele cheie. Există o posibilitate reală ca acest lucru să fi condus la recenta redislocare a forțelor aeropurtate din Herson în dificilul sector Orikhiv, aprig disputat.”

Ucrainenii presează cu lovituri în spatele liniilor rusești

09:14 Două drone ucrainene au fost distruse luni în regiunea Moscova, apariția acestora perturbând pentru scurt timp zborurile pe două dintre aeroporturile capitalei, au declarat oficiali ruși.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a bruiat o dronă ucraineană în districtul Ruzsky, la vest de capitală, iar ulterior a distrus o altă dronă în districtul Istrinsky din apropiere.

Atacurile cu drone ucrainene atât asupra regiunilor de frontieră, cât și asupra capitalei ruse au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele luni, cu lovituri repetate asupra districtului financiar al Moscovei. (Reuters)

09:03 Ucrainenii presează cu lovituri în spatele liniilor inamice: Moralul rusesc este la pământ, sunt condiții pentru o rupere a frontului în mai multe zone critice

08:29 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 460 de soldați, 12 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 19 tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 12 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

Depozitele de gaz ale UE sunt 90% pline

07:50 Ucraina este în curs de finalizare a unui program cu asigurătorii mondiali pentru a acoperi navele de cereale care circulă spre și dinspre porturile sale de la Marea Neagră, a spus ministrul adjunct al economiei din Ucraina, Oleksandr Gryban, potrivit Financial Times.

Gryban a declarat că acordul este „în prezent abordat și discutat în mod activ" între ministerele relevante, precum și cu băncile naționale și grupurile internaționale de asigurări, inclusiv Lloyd's of London.

07:32 Forțele ucrainene au desfășurat operațiuni de contraofensivă pe cel puțin două sectoare ale frontului și au avansat în apropiere de Robotyne în weekend, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni de contraofensivă în direcțiile Melitopol (vestul regiunii Zaporojie) și Berdyansk (vestul regiunii Donețk - estul regiunii Zaporojia).

Un blogger de război rus a afirmat că forțele rusești continuă să se confrunte cu probleme legate de capacitățile de contrabaterie pe toate sectoarele frontului, dar în special în direcția Zaporojie. Acesta a spus, de asemenea, că unitățile rusești se confruntă cu o lipsă de ofițeri din cauza pierderilor de personal și că soldații comandă unele companii rusești.

07:01 Rezervele de gaz ale UE sunt pline 90%, cu două luni şi jumătate înaintea termenului fixat de 1 noiembrie, continentul este bine pregătit pentru iarna viitoare pe fondul volatilităţii pieţelor.

În urma invadării Ucrainei de către Moscova şi a reducerii drastice a aprovizionării din Rusia, cei 27 au adoptat în iunie 2022 un cadru legislativ care îi obligă să ajungă, colectiv, la un grad de umplere a stocurilor de gaz de 90% la 1 noiembrie în fiecare an.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

-----------------