Imagini video filmate de armata ucraineană arată cum aceasta a folosit o dronă pentru a salva viața unui soldat separat de unitatea sa care a fost grav rănit în apropierea pozițiilor rusești, relatează Insider.

Soldat ucrainean operând o dronă pe axa BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Soldatul ucrainean în cauză, Serhii, a fost rănit grav de bombardamentele rușilor din regiunea Zaporojie din sudul țării, unde Kievul și-a concentrat principalele eforturi ale ofensivei declanșate în luna iunie.

Militarul a rămas într-un crater timp de două zile cu un plămân perforat și o rană la picior, reușind să se târască înapoi spre pozițiile ucrainene după ce a fost reperat de o dronă care a fost apoi folosită pentru a-i trimite apă și medicamente.

„Eram pregătit să lupt pentru viața mea și am făcut-o, chiar și când zăceam acolo sub soarele dogorâtor. Mi-am dat seama că eram prea aproape de ruși și în momente din acestea începi chiar să te uiți și la arma ta într-un mod diferit”, a povestit Serhii într-un interviu acordat CNN.

El a spus de asemenea că inițial nu a fost sigur că drona pe care a văzut-o deasupra sa este una ucraineană sau inamică și că în astfel de situații este „ca la loterie”.

Apoi, aeronava fără pilot a aruncat ceea ce putea fi un pachet sau o bombă. După momentele de groază, Serhii și-a dat seama că drona este a forțelor sale.

Medicii ucraineni, surprinși că soldatul a supraviețuit în pofida rănilor sale

Imagini video transmise de armata ucraineană celor de la CNN arată cum operatorii de drone au atașat de aeronavă apă, medicamente și un bilețel. Serhii poate fi văzut în imagini făcând semnul de „ok” după ce realizează că drona l-ar putea salva.

Operatorii ucraineni au continuat să folosească drona pentru a-i trimite apă și medicamente soldatului până când durerea acestuia s-a ameliorat suficient de mult pentru ca el să înceapă să se târască înapoi către liniile ucrainene. Serhii a fost în cele din urmă găsit de medici militari după două zile.

„Medicii care mi-au administrat primul ajutor au fost foarte surprinși că am supraviețuit două zile cu un plămân perforat”, a mai povestit acesta.

Eugen, operatorul dronei, a declarat pentru CNN că nu s-ar mai fi putut uita în oglindă dacă ar fi lăsat un camarad să moară. „Nu vreau să las pe nimeni în urmă”, a spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 527-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.