Armata ucraineană ar fi pierdut până acum cel puțin 10 tancuri Leopard 2 din numărul total pe care le-a primit de la partenerii occidentali, potrivit site-ului independent Oryx care monitorizează pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraina.

Tancurile de luptă Leopard 2A4 pe care Spania le va trimite în UcrainaFoto: FabiáN SimóN / Zuma Press / Profimedia

Potrivit bilanțului întocmit de Oryx, ucrainenii ar fi pierdut 4 tancuri Leopard 2A4, dintre care unul distrus și 3 avariate, și 6 tancuri Leopard 2A6, dintre care două distruse, 3 avariate și unul avariat și abandonat.

De regulă numărul real al vehiculelor de luptă pierdute de armata ucraineană sau cea rusă poate să fie semnificativ mai mare, dat fiind faptul că bilanțul Oryx contabilizează doar pierderile confirmate de fotografii, înregistrări video sau alte surse deschise.

Ținând însă cont că propaganda rusă a făcut din distrugerea tancurilor Leopard un motiv de mândrie, difuzând în mod repetat înregistrări cu astfel de lovituri, în cazul de față numărul din bilanțul întocmit de Oryx este probabil destul de apropiat de cel real.

Se crede că Ucraina a primit în jur de 40 de tancuri Leopard 2A4 și încă 21 de modele 2A6.

Ucraina a primit tancuri Leopard 2, așteaptă și precursorul acestuia

Amintim că Germania a aprobat în mod oficial trimiterea de tancuri Leopard 2 Ucrainei în data de 25 ianuarie, anunțând la momentul respectiv că va furniza Kievului 14 tancuri de acest tip.

Tot atunci guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a anunțat că va autoriza toate livrările dorite de partenerii din NATO pentru Ucraina.

Guvernul lui Scholz a aprobat ulterior, la începutul lunii februarie, și livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei, însă nu este clar câte modele ar fi primit deja armata ucraineană, ținând cont că multe dintre aceste unități au nevoie de lucrări de recondiționare și modernizare.

Ele nu par deocamdată să joace un rol activ în ofensiva ucraineană începută luna trecută.

Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, afirma la sfârșitul lunii mai că Ucraina va primi 110 tancuri Leopard 1 „în curând”.

Urmărește ultimele evoluții din a 516-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.