Rusia nu se pregătește să atace nave civile în Marea Neagră, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul țării în SUA., citat de Sky News.

Anatoli AntonovFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

Declarația lui Anatoli Antonov vine la doar o zi după ce Moscova a indicat că va lua măsuri împotriva navelor care se îndreaptă spre Ucraina, spunând că le va considera ca transportând încărcături militare.

Mai devreme astăzi, SUA au declarat că sunt „profund îngrijorate” de atacurile rusești din Marea Neagră.

„Aceasta contrazice complet abordările noastre”, a declarat Antonov, citat de ambasada sa într-o postare pe Facebook.

„Spre deosebire de autoritățile americane, care continuă să închidă ochii la ieșirile teroriste ale pupilelor lor de la Kiev, noi am fost întotdeauna în prima linie a combaterii unor astfel de infracțiuni.”, a spus el.

După ce Rusia a amenințat că va considera toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră drept potențiale ținte militare, Kievul a transmis Moscovei un avertisment similar.

Astfel, Ucraina anunță că, de la miezul nopții, va trata orice navă din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile ruseşti sau teritoriile ucrainene ocupate de Rusia ca potenţiali transportatori de încărcături militare.

Avertismentul Kievului preia exact formularea din comunicatul difuzat în urmă cu o zi de Ministerul rus al Apărării, care a venit după ce Rusia s-a retras din acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră, iar apoi a lansat trei nopți la rând atacuri cu rachete asupra orașelor portuare ucrainene Odesa și Nikolaev, care făceau parte din acord.