Directoratul Principal de Informații al Ucrainei a distribuit o înregistrare video care arată cum luptători ceceni din Icikeria au prins într-o ambuscadă un vehicul de transport al armatei ruse, eliminând personalul acestuia.

Soldati din Icikeria s-au inrolat ca voluntari in armata ucraineanaFoto: Andrew Kravchenko / Associated Press / Profimedia Images

Înregistrarea video arată cum luptătorii ceceni au stat la pândă la liziera unei păduri, deschizând focul asupra vehiculului de transport Ural al armatei ruse când acesta trece prin dreptul lor. Imaginile arată de asemenea cum cecenii au plecat cu „prada” din vehicul.

Deși înregistrarea video nu este la fel de spectaculoasă ca alte filmări cu „războiul la persoana întâi” apărute pe rețelele de socializare, faptul că ea a fost distribuită tocmai de către serviciul de informații militare condus de generalul Kirilo Budanov ilustrează importanța luptătorilor din Icikeria pentru războiul propagandistic dus de Kiev.

De altfel, colonelul ucrainean Anatoli Stefan, cunoscut pentru anunțurile făcute pe social media privind eliminarea mai multor comandanți ai armatei ruse, a transmis cu privire la această filmare că „soldații ceceni continuă să lupte împotriva invadatorilor ruși, protejând popoarele ucrainene și cecene”.

Cine sunt cecenii icikeri care luptă împotriva Rusiei

Se estimează că între 1994 și 1996, în timpul primului război cecen, între 30.000 și 100.000 de civili au fost uciși de forțele armate ruse. Conflictul s-a încheiat cu victoria separatiștilor și recunoașterea independenței regiunii. Unele estimări plasează numărul soldaților ruși uciși în conflict la 80.000 însă oficial Rusia recunoaște pierderea a doar 5.500 de militari.

În ciuda tratatului de pace, serviciile speciale ruse l-au asasinat pe primul președinte al Icikeriei, Djohar Dudaev. În 1999, sub pretextul „protejării civililor”, Rusia a început un al doilea război cu Icikeria și a ocupat țara.

Războiul de gherilă în țară a continuat până în 2009. Rusia a declarat Icikeria „subiect al Federației Ruse” sub numele de „Republica Cecenă” iar Ahmat Kadîrov, tatăl lui Ramzan Kadîrov, a devenit conducătorul regiunii. Cecenii icikeri sunt practic opozanți ai regimului lui Kadîrov, unul dintre cei mai fervenți susținători ai președintelui Vladimir Putin.

Rada Supremă, parlamentul unicameral al Ucrainei, a recunoscut în octombrie anul trecut Republica Cecenă Icikeria ca fiind un teritoriu ocupat temporar de Rusia și a condamnat crimele comise de Moscova împotriva poporului cecen drept „genocid”.

Mai mulți analiști, precum și opozanți ai președintelui Putin, au vorbit despre posibilitatea unei fărâmițări a Rusiei în eventualitatea unei înfrângeri în Ucraina, scenariu în care Cecenia și-ar recâștiga independența față de Moscova sub un alt lider decât Kadîrov, însă majoritatea experților consideră o asemenea evoluție puțin plauzibilă.

Urmărește ultimele evoluții din a 509-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.