Vehiculele de luptă a infanteriei CV90 furnizate Kievului de către Suedia au ajuns pe linia frontului din estul Ucrainei, fiind desfășurate în jurul orașului Bahmut din Donețk, potrivit Forbes, care compară expresiv tunurile acestor vehicule cu „drujbe”.

Blindate CV90Foto: Fredrik Sandberg-TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jurnaliștii de la Forbes amintesc că, deși ofensiva ucraineană declanșată luna aceasta după o îndelungă așteptare pare să se concentreze pe regiunea Zaporojie din sudul țării, trupele Kievului atacă și pe ambele flancuri ale orașului Bahmut, pe care l-au pierdut după 10 luni în care forțele rusești au aruncat resurse uriașe în luptă aici.

La fel ca în cazul vehiculelor de luptă a infanteriei AMX-10 promise Ucrainei de către Franța, și cele suedeze CV90 sunt descrise uneori drept „tancuri ușoare” datorită tunului lor. În cazul vehiculelor CV90 ele pot fi dotate cu tunuri ce lansează proiectile cu calibrul de până la 120 de milimetri, în funcție de modelul ales.

În cazul celor donate Ucrainei, acestea sunt echipate cu un tun principal CV9040C de 40 mm care poate ţinti un „elicopter în zbor staţionar la patru kilometri distanţă”, potrivit forţelor armate suedeze.

Vehiculul cântărește 37 de tone, are un echipaj de 3 membri și poate transporta până la 6 militari pe front. Proiectanții săi l-au optimizat pentru operațiuni mecanizate în zonele de pădure ale Suediei, motiv pentru care a devenit popular și în rândul celorlalte țări nordice.

„Se întâmplă ca estul Ucrainei să aibă de asemenea mulți copaci, mulți dintre ei pe plantații comerciale”, amintește Forbes cu referire la motivul pentru care blindatele suedeze au fost trimise aici.

Ce a spus armata ucraineană despre blindatele suedeze

Ministerul ucrainean al Apărării anunța pe 31 mai că va primi „în curând” aceste vehicule de luptă suedeze, pe care le-a descris drept „unele dintre cele mai moderne din lume”.

„Unele dintre cele mai moderne vehicule de luptă ale infanteriei vor apăra Ucraina. Forțele de Apărare ale Ucrainei vor primi blindate CV-90. Acesta va fi un alt ajutor puternic din partea partenerilor suedezi”, a declarat atunci ministerul ucrainean al apărării într-o postare făcută pe canalul său de Telegram.

Vehiculul de luptă 90 (CV90) reprezintă de fapt o familie de vehicule de luptă pe șenile suedeze proiectate de Administrația suedeză pentru materiale de apărare, Hägglunds și Bofors, de la mijlocul anilor 1980 până la începutul anilor 1990, intrând în serviciul forțelor armate ale Suediei la mijlocul anilor 1990.

Toate țările nordice au în dotare blindate CV90, la fel ca Elveția, Olanda și Estonia. Alte două țări, Slovacia și Cehia, au semnat recent contracte pentru achiziții în valoare de 1,2 miliarde, respectiv 2,2 miliarde de euro.

Suedia a anunțat pe 9 iunie că a finalizat antrenarea militarilor ucraineni în vederea operării celor 50 de vehicule blindate CV90 pe care le-a donat Kievului. Guvernul de la Stockholm anunțase în luna ianuarie că va dona 50 de blindate CV90 Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 492-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.