​Premierul ungar Viktor Orban a declarat într-un nou interviu acordat Bild că Ucraina nu mai este o țară suverană din moment ce nu poate lupta împotriva Rusiei fără sprijinul Occidentului și că războiul se va încheia când vor dori Statele Unite.

Viktor OrbanFoto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

„Nu vreau să influențez ucrainenii, dar pledez mereu pentru pace, pace, pace. În caz contrar, vor pierde o cantitate uriașă de bogăție, multe vieți și vor avea loc distrugeri inimaginabile. Prin urmare, pacea este singura soluție în acest moment. Pacea înseamnă armistițiu în acest moment”, a declarat el.

El a insistat că nu se referă la regrese sau victorii specifice înregistrate de o parte sau alta în timpul conflictului declanșat de Vladimir Putin anul trecut, ci la rezultatul final al acestuia.

„Problema este că ucrainenii vor rămâne fără soldați mai devreme decât rușii, iar acesta va fi factorul decisiv până la urmă”, a spus el.

Întrebat de Bild despre faptul că ucrainenii spun că vor încheia un armistițiu doar după ce își vor elibera teritoriile ocupate de forțele de invazie, Viktor Orban a răspuns că este familiar cu „această părere”.

„Dar ceea ce contează cu adevărat este ce vor americanii să facă. Ucraina nu mai este o țară suverană. Nu au bani. Nu au arme. Ei pot lupta doar pentru că îi sprijinim în Occident”, a argumentat Orban.

„Deci, dacă americanii decid că vor pacea, va fi pace”, a conchis premierul ungar.

Jurnaliștii de la Bild i-au spus că, în cazul în care țările NATO i-ar fi urmat sfaturile la începutul războiului și nu ar fi oferit sprijin Ucrainei, țara ar fi acum ocupată în întregime de ruși.

„Aceasta este o ipoteză pentru care nu există dovezi”, a răspuns Viktor Orban.

Premierul ungar spune că rebeliunea mercenarilor Wagner nu l-a slăbit pe Vladimir Putin

Întrebat despre evenimentele ce au avut loc sâmbătă în Rusia și urmările lor, Viktor Orban a răspuns că acestea sunt evenimente fără vreo mare importanță și că nu consideră că poziția președintelui Vladimir Putin a fost slăbită în vreun fel de rebeliunea declanșată de Evgheni Prigojin.

El a adăugat că a avut informații despre ce se întâmplă în Rusia de la serviciile de informații de la Budapesta și că acestea au evaluat răsmerița ca fiind „neimportantă”.

„Știți, Putin este președintele Rusiei. Prin urmare, dacă cineva sugerează că el ar putea cădea sau fi înlocuit, atunci acea persoană nu înțelege poporul rus și structurile de putere din Rusia”, a spus el, explicând că în Rusia totul funcționează diferit față de țările europene.

„Rusia nu funcționează ca noi. Structurile de putere din Rusia sunt foarte stabile. Ele se bazează pe armată, serviciile speciale și poliție, deci este o țară diferită, o țară orientată către forțele armate”, a declarat el pentru Bild.

Orban a spus de asemenea că rebeliunea nu va influența cursul războiului din Ucraina.

„Cred că s-a încheiat totul și războiul continuă. Acesta nu este un eveniment care să ne conducă la pace, fiindcă eu mereu mă uit la acest război din perspectiva păcii, deoarece cred că este cel mai important lucru. Acest eveniment nu va juca niciun rol în asta”, a mai spus el cu privire la rebeliunea de sâmbătă.

Urmărește ultimele evoluții din a 489-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.