Rishi Sunak a declarat că nu poate spune „definitiv” dacă Rusia este responsabilă pentru explozia barajului Kahovka. Serviciile de securitate britanice „lucrează la asta”, a declarat premierul pentru ITV.

Rishi SunakFoto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Dar dacă este adevărat, dacă se dovedește a fi intenționat, va reprezenta un nou nivel de josnicie. Este un act îngrozitor de barbarie din partea Rusiei”, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin a avut miercuri prima reacție în cazul distrugerii barajului Nova Kahovka, el vorbind despre o „catastrofă de mediu și umanitară” și acuzând Kievul de „un act barbar”, scrie Reuters.

„Autoritățile de la Kiev, la sugestia mentorilor lor occidentali, fac încă un pariu periculos pe escaladarea ostilităților, comiterea de crime de război, folosirea deschisă a metodelor teroriste, organizarea de sabotaj pe teritoriul Rusiei”, a susținut Vladimir Putin, conform serviciului de presă al Kremlinului, citat de Kommersant.ru.

Erdogan i-ar fi oferit lui Vladimir Putin asistență în investigarea distrugerii barajului hidroelectric Nova Kahovka.

Amintim că barajul hidrocentralei Kahovka de peste râul Nipru a fost aruncat în aer marți dimineață, declanșând un dezastru umanitar și de mediu pe scară largă în sudul Ucrainei.

Construită în 1956, centrala electrică este crucială pentru infrastructura energetică a Ucrainei. Potrivit companiei hidroelectrice de stat din Ucraina, prejudiciul cauzat de breșă este „imposibil de reparat”.

Simulări pe calculator realizate încă de anul trecut arătau cum o posibilă distrugere a barajului din Nova Kahovka ar provoca inundații pe scară largă pe malurile râului Nipru și ale afluenților săi până la gura de vărsare în Marea Neagră.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acuzat încă de marți Ucraina că a aruncat în aer uriașul baraj Kahovka, ca parte a unui plan de mutare a unităților din regiunea Herson din apropiere pentru operațiuni împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

Ucraina investighează explozia de la baraj ca pe o crimă de război și ca pe un posibil „ecocid", a declarat marți biroul procurorului său general, informează Reuters.

Agenția de informații militare a Ucrainei a spus că forțele rusești au aruncat în aer barajul Kahovka, într-o zonă ocupată de Rusia din sudul Ucrainei, „într-un moment de panică".

  • „Ocupanții au aruncat în aer barajul de la Kakhovka în panică - acesta este un act evident de terorism și o crimă de război, care va fi o dovadă într-un tribunal internațional", se arată într-o declarație publicată pe canalul de Telegram al Serviciului de informaţii militare al Ucrainei.
  • Ucraina este unul dintre puținele state, inclusiv Rusia, care au incriminat „ecocidul" prin legislația internă.

Kievul definește ecocidul ca fiind „distrugerea în masă a florei și faunei, otrăvirea resurselor de aer sau de apă, precum și orice alte acțiuni care pot provoca un dezastru ecologic" în articolul 441 din codul penal al Ucrainei.

___