Olanda „se gândește serios” să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina, dar nu a luat încă nicio decizie finală, a declarat vineri prim-ministrul olandez Mark Rutte, relatează relatează Reuters.

Pilot pe F-16 Fighting FalconFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

La începutul acestei săptămâni, Olanda a declarat că dorește să înceapă pregătirea piloților ucraineni pentru pilotarea avioanelor F-16 cât mai curând posibil.

Întrebat dacă Olanda va trimite avioane de luptă în Ucraina, Rutte a spus într-o conferință de presă că nu a fost luată nicio decizie finală, dar a adăugat că „dacă începi să te antrenezi este evident că este ceva la care te gândești serios”.

Orice decizie privind trimiterea de F-16 depindea de aprobarea SUA pentru a face acest lucru, a spus Rutte. El a adăugat că Țările de Jos ar avea avioane de luptă de dat, deoarece în prezent a început scoaterea treptată a avioanelor F-16 din flota proprie.

Potrivit cifrelor Ministerului olandez al Apărării, Țările de Jos au în prezent 24 de F-16 operaționale care vor fi eliminate treptat până la jumătatea anului 2024. Alte 18 dintre avioane sunt în prezent disponibile spre vânzare, dintre care 12 au fost vândute cu titlu provizoriu.

Vinerea trecută, președintele american Joe Biden a aprobat programele de pregătire pentru piloții ucraineni pe F-16, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Biden că avioanele nu vor fi folosite pentru a trece pe teritoriul rus.

Occidentul spune că vrea să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în mod repetat că nu dorește să declanșeze o confruntare directă între alianța militară NATO - susținută de SUA - și Rusia.

Citește și:

ANALIZĂ: Principalele arme și strategiile care pot fi utilizate de Ucraina în contraofensivă