​Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a calificat miercuri raidul transfrontalier din Belgorod (regiune rusă situată la granița cu Ucraina) drept un „act terorist” și a avertizat că Rusia va răspunde „prompt și extrem de dur” la orice alte tentative viitoare, relatează CNN.

Ministrul rus al apărării, Serghei ȘoiguFoto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia

Șoigu a susținut de asemenea că peste 70 de sabotori au fost uciși, iar autovehicule și vehicule blindate au fost distruse. CNN precizează că nu a putut verifica în mod independent ceea ce susține Șoigu.

„În timpul operațiunii antiteroriste, formațiunile naționaliste au fost blocate și înfrânte”, a declarat Şoigu în faţa oficialilor din Ministerul rus al Apărării, în timpul unei reuniuni televizate.

„Vom continua să răspundem prompt și extrem de dur la astfel de acțiuni ale militanților ucraineni”, a transmis el.

Raidul din regiunea Belgorod: Ce au relatat rușii

Luni, 22 mai, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat că „s-au infiltrat sabotori” în centrul raional Graivoron din regiunea Belgorod de la granţa cu Ucraina. În acelaşi timp, „mai mult de o duzină de aşezări au fost bombardate. În regiune a fost introdus regimul operaţiunii de combatere a terorismului (CTO). În urma atacului, 13 civili au fost răniţi şi o persoană a murit”, a adăugat el.

O zi mai târziu, Ministerul Apărării a raportat despre „înfrângerea sabotorilor”. „Peste 70 de terorişti ucraineni, patru vehicule blindate de luptă şi cinci camionete au fost distruse”, a declarat ministerul, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Kremlinul vorbește despre vehiculele folosite în raidul din Belgorod

La rândul său, Kremlinul a declarat miercuri, potrivit Reuters și Agerpres, că utilizarea „hardware-ului militar” fabricat în SUA de către combatanţi pro-ucraineni care au efectuat un raid într-o regiune de graniţă din Rusia în această săptămână constituie o mărturie a implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul din Ucraina.

„Nu este un secret pentru noi că tot mai multe echipamente sunt livrate forţelor armate ale Ucrainei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în faţa reporterilor, întrebat despre utilizarea de către combatanţi a echipamentelor de fabricaţie occidentală.

„Nu este un secret pentru nimeni că acest echipament este folosit împotriva propriei noastre armate. Şi nu este un secret pentru noi că implicarea directă şi indirectă a ţărilor occidentale în acest conflict creşte în fiecare zi. Tragem cele mai potrivite concluzii”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Raidul din regiunea Belgorod: Ce spun analiștii militari

Analişti militari afirmă că incursiunea de două zile din această săptămână ar putea forţa Kremlinul să abată trupele de pe linia frontului, în timp ce Kievul pregăteşte o contraofensivă majoră şi speră că va învinge în ceea ce este considerat un război neprovocat de cucerire al Rusiei, adaugă Reuters.

Deși Kievul a negat orice rol în cel mai mare raid transfrontalier de după începutul invaziei ruse, acesta a fost aproape sigur coordonat cu forțele armate ucrainene, care se pregătesc să-și recucerească teritoriile ocupate, au adăugat experții.

„Ucrainenii încearcă să îi tragă pe ruși în diferite direcții pentru a deschide breșe. Rușii sunt forțați să trimită întăriri”, a declarat Neil Melvin, analist la Royal United Services Institute (RUSI).

Incursiunea a avut loc departe de epicentrul luptelor din regiunea Donbas, la aproximativ 160 km de liniile de front din nordul regiunii Harkov.

„Ei vor trebui să reacționeze la această situație, să plaseze trupe acolo și apoi să aibă mulți soldați de-a lungul întregii zone de frontieră, chiar dacă s-ar putea să nu fie acesta locul în care vor acționa ucrainenii”, a declarat Melvin.

___