Armata rusă a intensificat recent bombardamentele efectuate asupra 3 regiuni ucrainene, a declarat miercuri ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Anna Maliar, potrivit Ukraîinska Pravda.

Soldați ucraineni la Ceasiv Iar, în apropiere de BahmutFoto: Cristian Lupaşcu / AGERPRES FOTO

„În ultima lună inamicul a sporit bombardarea regiunilor de graniță - Harkov, Cernihiv și Sumî. Pe parcursul săptămânii trecute, în perioada 8 mai - 16 mai 2023, trupele ruse au efectuat 162 de bombardamente asupra acestor zone”, a afirmat ea într-o postare făcută pe Telegram.

Maliar a precizat de asemenea că regiunea Sumî din nord-estul țării a fost ținta predilectă a atacurilor rusești, cu 110 bombardamente efectuate asupra sa, în timp ce asupra regiunilor Cernihiv și Harkov forțele rusești au lansat 29, respectiv 23, de bombardamente.

Ea a afirmat că, pe lângă terorizarea populației civile, scopul acestor bombardamente este de a ține trupele ucrainene din zonele de frontieră într-o stare de tensiune continuă prin tiruri de artilerie și lovituri aeriene, precum și de a împiedica desfășurarea lor în alte direcții ale frontului.

Vorbind despre situația din orașul Bahmut, Maliar a amintit că forțele ucrainene au reușit să recupereze 20 de kilometri pătrați în jurul său, dar că rușii continuă să înainteze în unele sectoare din localitate.

Fără noutăți de pe frontul din Bahmut

Maliar a subliniat că soldații ucraineni din Bahmut și comandanții lor fac tot ce se poate, date fiind condițiile.

„O fac profesionist și la limita capacităților lor”, a mai spus Anna Mailiar.

În urmă cu o zi ea a notat într-o actualizare privind situația din Bahmut postată tot pe Telegram că „faptul că apărarea Bahmutului durează de atâtea luni și că există progrese în anumite zone este urmare a puterii luptătorilor noștri și nivelului ridicat de profesionalism al comandamentului de apărare”.

„Vă reamintesc că inamicul are un avantaj în ceea ce privește numărul de oameni și de arme. În același timp, mulțumită acțiunilor militarilor noștri, inamicul nu a reușit să-și pună în aplicare planurile în direcția Bahmut încă din vara anului trecut”, a mai declarat marți ministrul adjunct al Apărării de la Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.