În timp ce alte guverne anunță deseori ce echipamente militare trimit Kievului pentru a face față invaziei Rusiei declanșată în urmă cu aproape 15 luni, România a decis să nu facă public ajutorul oferit țării vecine. Cu toate acestea, au apărut imagini pe rețelele de socializare care arată că trupele ucrainene folosesc pe front un obuzier fabricat la Reșița după un model sovietic.

Un soldat ucrainean la BahmutFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Președintele Klaus Iohannis nu a spus până acum dacă România a trimis arme grele în Ucraina susținând că în război nu e înțelept să dai informații esențiale adversarului.

SUA, Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia, Germania, Polonia, Slovacia, Cehia sau Statele Baltice sunt doar câteva din țările care au comunicat public și transparent ce și cât armament greu au trimis Ucrainei, cei mai mulți aliați trimițând Kievului mai multe pachete de ajutor militar.

Ukraine Weapons Tracker, care urmărește armele de pe front, a publicat o fotografie cu un nou tip de armă pe care armata ucraineană o folosește împotriva rușilor: un obuzier românesc de calibrul 152 mm- M1981, un derivat al D-20 sovietic.

Livrările acestor obuziere nu au fost anunțate anterior, dar recent Ucraina a primit și MRLS APR-40, configurat special pentru România, remarcă Ukraine Weapons Tracker.

Obuzierul M1981 a fost produs sub licenţă, la uzina mecanică „Reşiţa", după obuzierul sovietic D-20, model 1955, potrivit Brigăzii 8 ROT „Alexandru Ioan Cuza".

D-20 a fost proiectat, la începutul anilor 1950, de biroul condus de F. Petrov pentru înlocuirea tunului-obuzier ML-20. La apariţia sa, D-20 era o piesă de artilerie foarte modernă fiind printre primele guri de foc echipate cu placă de bază pentru tragere.

Utiliza acelaşi afet ca şi tunul D-46 , calibrul 130 mm şi a fost achiziţionat de toate ţările tratatului de la Varşovia. China a fabricat o variantă proprie, denumită „Type 66".

Pentru deplasarea obuzierelor M1918 s-au folosit iniţial tractoarele şenilate româneşti TAR-76 şi TMA-83, ambele fabricate la Uzina mecanică Mizil, ulterior, autocamionul DAC 665 T, fabricat la "Autocamioane" Braşov.

Echipa de servanţi este compusă din 10 oameni.

Obuzierul a intrat în înzestrarea armatei la data de 01.08.1982 şi era în dotare, cel puțin până în 2014, la unele batalioane de artilerie de nivel brigadă de infanterie din cadrul Forţelor Terestre.

Acest obuzier este o reuşită deosebită a industriei naţionale de apărare, fiind primul dintr-o serie din care mai fac parte: tunul calibrul 130 mm şi tunul obuzier calibrul 152 mm, toate având afetul realizat după după aceleaşi principii constructive, potrivit „Enciclopediei artileriei române", de col.prof.univ.dr. Adrian STROEA, col. (r.) Marin GHINOIU, col. Gheorghe BĂJENARU, lt.-col. Florin BARBU, dr. Olga DĂNILĂ, citată de Brigada 8 ROT „Alexandru Ioan Cuza".

România nu spune cum ajută Ucraina

Întrebat de HotNews.ro dacă Româniaa trimis arme grele în țara vecină și, dacă da, care sunt acestea și de ce nu s-a comunicat public ca în cazul altor țări, Klaus Iohannis a răspuns:

  • „Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea.
  • Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului.
  • Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”.

De ce această discrepanță între comunicarea României și a vecinilor noștri care au anunțat public tot ce au trimis în Ucraina?

  • „Asta este abordarea noastră fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina să-i ajutăm”.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.