Două noi organisme consultative vor contribui la creșterea eficienței și transparenței Ministerului Apărării al Ucrainei, a declarat vineri ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, relatează Reuters.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, la Trilaterala România - Ucraina - Republica MoldovaFoto: Agerpres

Oficiul pentru Sprijinirea Schimbărilor și Consiliul Public Anticorupție au fost înființate la începutul acestei luni în urma acuzațiilor potrivit cărora ministerul a cumpărat alimente pentru trupe la prețuri umflate.

Ministerul a primit, de asemenea, arme grele de la aliații occidentali, deoarece Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor ruse după 14 luni de război în Ucraina.

„Astăzi este momentul pentru reformă, chiar și în timpul acestui război”, a declarat Reznikov într-un briefing online.

Reznikov a spus că Oficiul pentru Sprijinirea Schimbărilor a fost însărcinat cu „o gândire neconvențională” pentru a propune schimbări instituționale, inclusiv în ceea ce privește achiziționarea de resurse neletale.

Consiliul Public Anticorupție este format din oameni care au fost aleși public de mii de alegători, a spus el. Acesta va monitoriza potențialele riscuri de corupție la minister.

Ucraina și-a intensificat eforturile de combatere a corupției în timp ce urmărește aderarea la Uniunea Europeană.

Un fost ministru adjunct al Apărării și un alt oficial al ministerului au primit „notificări de suspiciune” cu privire la infracțiuni care implică contracte de cumpărare de alimente pentru armată la suprapreț, a declarat săptămâna trecută agenția de stat anticorupție.

Reznikov a declarat în februarie că sute de oficiali din ministerul apărării sau din forțele armate au fost sancționați disciplinar anul trecut în urma auditurilor interne și că a avut „toleranță zero” față de corupție.

Reznikov, în vârstă de 56 de ani, a ocupat funcția de ministru al apărării de când a fost numit la 4 noiembrie 2021, supervizând ministerul pe toată durata războiului de amploare al Rusiei împotriva Ucrainei.

În acest timp, Reznikov a jucat un rol important în campania pentru obținerea și asigurarea ajutorului militar occidental care s-a dovedit a fi vital pentru rezistența Ucrainei împotriva Rusiei.

La sfârșitul lunii ianuarie, Ministerul Apărării a fost în mijlocul unui scandal de corupție de mare amploare care a dus la concedierea mai multor oficiali de rang înalt.

Ministerul ucrainean al Apărării, condus de Oleksii Reznikov, a fost acuzat de publicația ucraineană Zn că achiziționează alimente pentru armată la prețuri de două până la trei ori mai mari decât cele din magazinele alimentare din Kiev, a scris The Kyiv Independent.

Publicația Zn afirma ca acest contract are o valoare totală de 13,16 miliarde de grivne, echivalentul a 328,4 milioane de euro, a fost încheiat la 23 decembrie și prevede livrări de alimente pentru soldații ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumî, Kiev, Jitomîr, Chernihiv și Cerkasî.

Contractul nu stipulează livrarea de alimente soldaților din linia întâi, unde „doar livrarea poate face ca orice achiziție să fie mai scumpă", a scris Zn.

Adjunctul lui Reznikov, Viaceslav Șapovalov, a fost demis la trei zile după apariția informațiilor în presă.

La mijlocul lunii martie, președintele Zelenski a emis decrete prin care s-au revocat șefii administrațiilor de stat din regiunea Lugansk, Odesa și Hmelnițki.

Urmărește ultimele evoluții din a 429-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.