Procurorii ruși l-au arestat pe colonelul Alexandr Denisov, pe care îl acuză de furarea a 7 motoare de tancuri T-90 ca parte a unui grup infracțional organizat, relatează Kommersant.

Tanc T-90M la Parada de 9 mai din Piața Roșie din 2021Foto: DreamsTime

Potrivit anchetatorilor, între noiembrie 2021 și aprilie 2022 colonelul a furat motoare de tancuri în valoare de 20,5 milioane de ruble, activitățile sale infracționale continuând inclusiv după declanșarea „operațiunii militare speciale”.

Rechizitoriul întocmit de anchetatori afirmă de asemenea că Denisov, în vârstă de 44 de ani a perfecționat rețeaua infracțională din calitatea sa de șef al serviciului de asistență tehnică pentru forțele blindate din cadrul Districtului Militar Sud, care a participat activ la invadarea Ucrainei.

Procurorii afirmă însă că acesta a furat șapte motoare V-92S2 destinate instalării în tancuri T-90, cea mai modernă generație de tancuri rusești. Modelul T-90M este cel mai modern al armatei ruse și mândria industriei de armament din țară, dacă ar fi să facem abstracție de tancul T-14 Armata care deocamdată nu și-a dovedit eficacitatea pe câmpul de luptă.

O instanță a dispus arestarea preventivă a ofițerului pentru două luni. Avocații ofițerului susțin că nu există nicio dovadă a vinovăției sale.

Colonelul rus își susține nevinovăția, la fel ca predecesorii săi

„O persoană nevinovată este trasă la răspundere. Nu există nicio dovadă a vinovăției lui Denisov”, susține unul dintre ei.

Dacă va fi găsit vinovat el riscă până la 10 ani de închisoare, procurorii cerând încadrarea faptei sale ca fiind una cu circumstanțe agravante.

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, amintește că în 2019 fostul șef al departamentului de aprovizionare al forțelor blindate din același District Militar sud, locotenent-colonelul Dmitri Sedov, și alți doi ofițeri au fost găsiți vinovați de infracțiuni asemănătoare.

Ei au primit pedepse cuprinse între doi ani și 6 luni și 3 ani de închisoare pentru tentativă de furt a patru motoare pentru camioane KamAZ, prejudiciu care s-ar fi ridicat la 1,3 milioane de ruble.

Ofițerii, care au negat implicarea lor în infracțiune, au făcut apel împotriva condamnării, însă curtea de apel a considerat-o legală și justificată.

Urmărește ultimele evoluții din a 428-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.