Andrei Medvedev, un fost comandant al grupului de mercenari Wagner din Rusia care solicită azil în Norvegia a pledat vinovat, marți, pentru o bătaie în fața unui bar din Oslo și că a purtat o armă cu aer comprimat în public și a spus că se simte „foarte rușinat”, dar spune că este nevinovat de săvârșirea de violențe împotriva unui polițist, relatează Reuters.

Andrei Medvedev a dezertat din grupul de mercenari ruşi WagnerFoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix / Profimedia

Andrei Medvedev, în vârstă de 26 de ani, a trecut granița ruso-norvegiană în ianuarie și a vorbit despre timpul în care a luptat cu forțele ruse de invazie în Ucraina.

Medvedev a pledat vinovat că s-a bătut în fața unui bar din Oslo pe 22 februarie și a împiedicat un ofițer de poliție să-și îndeplinească datoria. De asemenea, el a pledat vinovat pentru că a purtat o armă cu aer comprimat în public cu o ocazie separată pe 14 martie.

El a pledat nevinovat pentru săvârșirea de violențe împotriva unui polițist, cea mai gravă acuzație cu care se confruntă, pentru care pedeapsa maximă este de trei ani de închisoare.

„Înțelege că în acea seară și-a pierdut controlul și a consumat prea mult alcool și a avut loc o ceartă cu oamenii din afara barului”, a declarat avocatul său, Brynjulf ​​Risnes, despre cearta din 22 februarie.

Ce spune Andrei Medvedev despre acuzația că a fost violent cu un polițist

„Nu acceptă acuzația de folosire a violenței față de un polițist. A fost o neînțelegere. Nu l-a atins niciodată pe polițist”.

Medvedev a spus că este „foarte rușinat” de ceea ce s-a întâmplat și și-a explicat acțiunile printr-o reacție instinctivă a corpului la o durere pe care a simțit-o când a fost scos dintr-o dubă de poliție.

„Nu am avut nicio intenție să fac un rău ofițerilor de poliție”, a spus el instanței.

El a mai spus că a cumpărat o armă cu aer comprimat dintr-un magazin din Oslo pentru autoapărare, pentru că se temea că cineva ar putea să-l atace. El a spus că a fost agresat verbal în public.

Este ilegală purtarea în public a armelor cu aer comprimat în Norvegia.

Ce pedepse cer procurorii și există riscul ca el să fie expulzat?

Procurorul Vegard Gjertsen a cerut o pedeapsă cu închisoare de 18 zile pentru Medvedev, inclusiv cele cinci zile pe care le petrecuse deja în arest, pentru violența împotriva poliției, și o pedeapsă cu suspendare pentru infracțiunile rămase pentru care a pledat vinovat.

Se așteaptă ca instanța să își anunțe verdictul și sentința până pe 2 mai.

Dacă va fi condamnat, Medvedev nu ar fi neapărat expulzat din Norvegia. Dacă un solicitant de azil ar fi condamnat pentru o crimă violentă, au declarat autoritățile de imigrație pentru Reuters, un permis de ședere temporar ar putea fi în continuare acordat.

Un purtător de cuvânt al Direcției Norvegiene pentru Imigrare a refuzat să comenteze în mod specific cazul lui Medvedev.

Separat, Medvedev a continuat să vorbească cu Kripos, serviciul de poliție penală din Norvegia însărcinat cu investigarea crimelor de război, despre timpul petrecut cu grupul de mercenari Wagner în Ucraina. Rusia neagă acuzațiile de crime de război în conflict.

„Dorim să continuăm să-l interogăm” în calitate de martor, a declarat Kripos într-o declarație pentru Reuters.

Medvedev a declarat pentru Reuters în februarie că a luptat în Ucraina, inclusiv în regiunea din jurul orașului Bahmut, în timpul lunilor de bătălii crâncene dintre forțele ruse și ucrainene, care au distrus aproape tot orașul.

Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmațiile sale.

Andrei Medvedev spune că a recunoscut vocile din înregistrarea video care arată decapitarea unui soldat ucrainean

Andrei Medvedev, fostul comandant Wagner care a dezertat şi s-a refugiat în Norvegia, afirmă că a recunoscut vocile din înregistrarea video care arată decapitarea unui soldat ucrainean.

„Fostul luptător Wagner Andrei Medvedev, care a fugit în Norvegia, a recunoscut vocile colegilor săi într-o înregistrare video”, a declarat fondatorul organizaţiei Gulagu.net, Vladimir Osecikin, pe canalul său Telegram, unde a postat un fragment din intervenţia sa pentru programul Hodorkovski Live.

Potrivit acestui activist pentru drepturile omului, care trăieşte în exil, fostul mercenar „îşi identifică fără echivoc colegii de acolo, luptătorii Wagner, prin poreclele lor caracteristice, prin felul în care vorbesc, prin ceea ce exprimă la radio” în timpul decapitării soldatului ucrainean.

Osecikin a anunţat o recompensă de 3.000 de euro pentru informaţii despre persoanele care apar în videoclip. Fondatorul Gulagu.net l-a contactat pe Medvedev pentru a analiza înregistrarea video, ca urmare a faptului că Osecikin l-a sprijinit pe fostul mercenar în fuga sa din Rusia în Norvegia după ce fostul combatant i s-a adresat în decembrie 2022 ca să-i ceară ajutor pentru a evita represaliile după părăsirea frontului.

Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.