Soldații ruși din estul Ucrainei au găsit o soluție pentru a încerca să evite dronele ucrainene în contextul în care forțele Kievului le folosesc tot mai mult împotriva lor, relatează un ofițer al armatei ucrainene.

Război în Ucraina: steag rusesc arborat de forțele rusești în MariupolFoto: AP / AP / Profimedia

„O altă evoluție ce merită notată în invazia în desfășurare este folosirea unor pături/haine antitermice de către soldații ruși aflați în imediata apropiere a Donețk-ului”, afirmă „Tatarigami_UA”, porecla cu care postează pe Twitter un ofițer al armatei ucrainene sub acoperirea anonimității.

Acesta citează relatări ale soldaților ucraineni care afirmă că grupuri de sabotaj ale rușilor folosesc aceste pături antitermice pentru a evita detectarea de către camerele cu vedere termică ale dronelor pe care le au în dotare forțele Kievului.

O înregistrare video publicată pe un canal de Telegram rusesc ar fi demonstrat presupusa eficacitate a produselor, arătând cum un soldat poate rămâne nedepistat sub o astfel de pătură.

„Deși această tehnologie în sine nu este una inovatoare, vedem încă o adaptare notabilă folosită de inamic ca parte a tentativelor lor de a se schimba. Prin urmare, este crucial să luăm la cunoștință capabilitățile inamicului și să implementăm propriile noastre contramăsuri în consecință”, mai notează Tatarigami.

Acesta afirmă însă că este puțin plauzibil ca Rusia să le poată pune la dispoziție forțelor sale astfel de pături în număr mare, avertizând totuși că și grupuri mici de militari ruși dotați astfel, ca de exemplu echipe de lunetiști, pot reprezenta un pericol.

Improvizația la care au apelat unii soldați ruși vine de asemenea în contextul în care în ultimele luni pe rețelele de socializare a apărut un veritabil val de înregistrări video care arată cum operatorii de drone ai Kievului lansează atacuri asupra lor cu drone kamikaze.

Însă majoritatea acestor atacuri directe asupra infanteriei ruse au loc pe timpul zilei, dronele fiind folosite noaptea de armata ucraineană mai mult pentru a regla tirul artileriei, în misiuni de supraveghere a câmpului de luptă sau pentru a coordona atacuri ale propriilor trupe terestre.

Urmărește ultimele evoluții din a 425-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.