O majoritate de 54% a maghiarilor consideră că există „un pericol real” ca războiul Rusia-Ucraina să escaladeze într-un al treilea război mondial, iar 55% sunt de părere că una dintre părţile în conflict ar putea desfăşura arme nucleare, arată un sondaj realizat de institutul Nezopont, citat luni de agenţiile MTI și Agerpres.

Viktor Orban la un miting electoralFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

La începutul războiului din Ucraina, cu peste un an în urmă, mulţi unguri credeau că se va termina în scurt timp, aminteşte Nezopont.

Acum în schimb, doar 42% dintre respondenţi au apreciat că nu există o ameninţare realistă a unui nou conflict mondial şi în opinia altor 41% nu este realistă nici ameninţarea desfăşurării de arme nucleare.

În acelaşi timp, dintre cei care se tem de un război mondial, 81% se tem şi că vor fi desfăşurate arme nucleare şi doar 16% cred că un nou război mondial nu ar implica astfel de arme.

Dintre cei care nu se tem de un conflict global, 77% nu se tem nici de distrugerile ce ar putea fi provocate de arme nucleare, în timp ce 21% consideră că folosirea de arme nucleare într-un conflict local ar fi posibilă chiar în absenţa riscului unui război mondial, a mai indicat sondajul. Acesta a fost realizat telefonic pe un eşantion de 1000 de adulţi în perioada 17-19 aprilie.

Un critic vocal al sancțiunilor impuse de Occident împotriva Rusiei din cauza invaziei în Ucraina, premierul ungar Viktor Orban a susținut în mod repetat că guvernul său dorește doar încheierea unei păci între Moscova și Kiev.

Într-un interviu acordat postului de radio Kossuth luna trecută el a declarat că lumea este mai aproape ca oricând de situaţia ca un conflict local să se transforme într-un război mondial, a acuzat Occidentul că a fost cuprins de „febra războiului” și a deplâns că Ungaria și Vaticanul sunt singurele țări europene pro-pace.

Într-un alt interviu acordat tot postului Kossuth luna aceasta, el a afirmat că ajutoarele occidentale pentru Ucraina nu vor putea continua la nesfârșit și a sugerat că oprirea acestora va duce la încheierea războiului.