O dronă plină cu explozibili s-a prăbușit în districtul Bogorodskoe aflat la nord-est de capitala rusă Moscova, relatează agenția TASS, citată de Novaia Gazeta.

Soldați ruși folosind droneFoto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia

Informația a fost preluată de TASS și alte agenții de presă ale statului rus după ce numeroase canale de Telegram rusești au scris despre incident, afirmând că drona a fost descoperită de către o localnică din orașul Noghinsk în pădure.

Informațiile ce circulă pe canalele de Telegram din Rusia și rețelele de socializare afirmă că ar fi vorba de o dronă ucraineană UJ-22 „Airborne”, care are o rază de până la 800 de kilometri. O astfel de dronă s-a prăbușit anterior în apropierea unei instalații a Gazprom din Kolomenski, un alt district din regiunea Moscovei.

Noul incident a fost confirmat de către Andrei Vorobiev, guvernatorul local, acesta afirmând că aeronava fără pilot „a țintit probabil o instalație civilă dar nu a avariat-o”. El a precizat de asemenea că prăbușirea dronei nu a provocat victime.

UJ-22 Airborne este o dronă multifuncțională dezvoltată de Ucraina în principal pentru misiuni de recunoaștere și strângere de informații. Ea nu este o dronă de atac ca faimoasele Bayraktar TB2.

Rusia acuză Ucraina de atacuri cu drone pe teritoriul său

„Baza”, unul dintre cele mai populare canale de Telegram din Rusia, susține că drona era încărcată cel mai probabil cu încărcături de exploziv C-4, deși informațiile în acest sens sunt contradictorii. Însă atât „Baza”, cât și alte canale de Telegram rusești, afirmă că aeronava fără pilot avea la bordul său 17 kilograme de explozibil.

Autoritățile ruse și propaganda de la Moscova acuză constant Ucraina că efectuează atacuri asupra unor ținte civile aflate pe teritoriul Rusiei, fără a oferi însă dovezi concrete în acest sens. La sfârșitul lunii februarie a acestui an ministerul rus al Apărării a revendicat dejucarea a două presupuse atacuri cu dronă ale forțelor ucrainene în sudul țării.

Însă fotografii și informații apărute pe rețelele de socializare și în presa rusă au sugerat că drone ucrainene ar fi apărut la momentul respectiv deasupra mai multor regiuni ale Rusiei.

Roman Starovoit, guvernatoriul regiunii ruse Kursk, a acuzat vinerea trecută forțele armate ucrainene de efectuarea unui atac cu dronă asupra unui tractor din zonă, o declarație care a fost pe larg ridiculizată pe rețelele de socializare.

Informațiile despre noul incident din apropierea Moscovei sunt deocamdată extrem de limitate, autoritățile ruse afirmând că au deschis o anchetă asupra acestui caz.

Urmărește ultimele evoluții din a 425-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.