​Ministerul ucrainean de Externe l-a invitat pe președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva să viziteze Ucraina pentru a înțelege adevărata față a războiului început de Vladimir Putin, relatează Ukraîinska Pravda.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

„Ucraina urmărește cu interes eforturile președintelui Braziliei de a găsi o soluție pentru a pune capăt războiului. În același timp, abordarea care pune victima și agresorul pe același palier și acuză țările care ajută Ucraina să se apere de o agresiune mortală că încurajează războiul nu corespunde cu starea reală a lucrurilor”, a declarat pe pagina sa de Facebook Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.

„Noi, mai mult decât oricine în lume, ne străduim să punem capăt agresiunii ruse pe baza formulei de pace propusă de președintele Zelenski”, a adăugat acesta, subliniind că Ucraina „nu trebuie să fie convinsă de nimic” în ceea ce privește necesitatea păcii, deoarece războiul se poartă pe teritoriul său.

Nikolenko a afirmat de asemenea că Kievul l-a invitat pe Luis Inacio Lula da Silva să viziteze Ucraina pentru a înțelege „adevăratele cauze” și „esența agresiunii ruse”, precum și implicațiile ei pentru securitatea globală.

SUA l-au criticat dur pe președintele Braziliei din cauza comentariilor sale despre războiul din Ucraina

Reacția lui Nikolenko vine după ce luni seara Casa Albă l-a criticat în termeni duri pe președintele Braziliei, acuzându-l pe acesta că rostogolește mai departe propaganda rusă și chineză privind războiul declanșat de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

„În acest caz specific, Brazilia se face ecoul propagandei ruse şi chineze fără a ţine cont de fapte”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Washington, după ce Lula de Silva a acuzat Washingtonul că „încurajează războiul” din Ucraina.

„Europa şi SUA continuă să contribuie la continuarea războiului. În condiţiile în care ei trebuie să ia loc în jurul mesei şi să spună: 'Ajunge'”, a mai afirmat președintele brazilian.

„Le suntem recunoscători prietenilor noştri brazilieni pentru înţelegerea excelentă a genezei acestei situaţii” din Ucraina, a reacţionat luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, înainte de întâlnirea sa programată cu preşedintele Lula da Silva.

Anterior, președintele Braziliei a afirmat că Ucraina ar trebui să renunțe la Crimeea pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia, propunere respinsă de Kiev prin vocea lui Oleg Nikolenko.

Comentând și această sugestie a președintelui brazilian, John Kirby a declarat luni că declarațiile sale sunt „neavenite”.

Urmărește ultimele evoluții din a 419-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.