Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a anunţat luni seară compatrioţii că partenerii europeni au convenit asupra unui plan comun de livrare de muniţie pentru artileria ucraineană, în valoare de 2 miliarde de euro, în timp ce SUA au decis un nou ajutor militar, în valoare de 350 milioane de dolari, incluzând rachete pentru sistemele HIMARS.

Volodimir ZelenskiFoto: POU / Zuma Press / Profimedia

„Astăzi, avem mai multe decizii importante, în primul rând de apărare. Partenerii noştri europeni au convenit asupra unui plan comun de accelerare a livrării de obuze pentru artileria noastră. Această decizie este în valoare de 2 miliarde de euro. Ea prevede atât livrarea imediată, cât şi producţia de muniţie”, şi-a început Volodimir Zelenski mesajul video de luni seară, în care a prezentat bilanţul zilei, relarează News.ro.

„Acesta este un pas strategic. Ne dă încredere în unitatea noastră, în victoria noastră asupra statului terorist”, a subliniat preşedintele Ucrainei, exprimându-şi recunoştinţa faţă de partenerii europeni.

„Tot astăzi a fost anunţat un nou pachet de apărare din partea Statelor Unite. Acesta este în valoare de 350 de milioane de dolari. Include rachete pentru HIMARS, artilerie şi alte muniţii - tot ceea ce este cu adevărat necesar pentru a ne sprijini soldaţii. Îi mulţumesc preşedintelui Biden, Congresului şi tuturor americanilor!”, a spus Zelenski.

Ţările Uniunii Europene au convenit luni asupra unui plan de 2 miliarde de euro pentru a trimite un milion de proiectile de artilerie în Ucraina până anul viitor, prin intermediul propriilor stocuri şi, prin asociere, pentru a cumpăra mai multă muniţie.

Liderii ucraineni şi occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că Kievul consumă obuzele mai repede decât le pot furniza aliaţii săi, ceea ce a dus la un nou impuls pentru a trimite provizii şi pentru a găsi modalităţi de a accelera producţia.

În ceea ce priveşte noul ajutor al Statelor Unite, în valoare de 350 de milioane de dolari, acesta a fost anunţat luni de secretarul de stat american Antony Blinken. „Acest pachet de asistenţă militară include mai multă muniţie pentru sistemele HIMARS şi obuziere furnizate de SUA, pe care Ucraina le foloseşte pentru a se apăra, precum şi muniţie pentru vehiculele de luptă pentru infanterie Bradley, rachete HARM, arme antitanc, bărci şi alte echipamente”, a detaliat Blinken într-un comunicat.

Statele Unite au furnizat Ucrainei până acum armament în valoare de peste 30 de miliarde de dolari pentru a se apăra de Rusia.

Kievul încearcă să adune suficiente arme de la susţinătorii săi occidentali pentru a organiza o contraofensivă şi a încerca să recupereze teritoriul capturat de ruşi anul trecut.

Zelenski a vorbit cu premierul Olandei și cu cancelarul Austriei

Zelenski a mai anunţat că a discutat luni cu prim-ministrul olandez Mark Rutte despre „probleme de apărare, măsuri foarte practice care vor contribui la punerea în aplicare a formulei de pace” ucrainene. Această formulă are în centru obţinerea retragerii trupelor ruse din toate teritoriile ocupate. „L-am informat cu privire la situaţia de pe linia frontului, la principalele noastre nevoi şi capacităţi”, a precizat Volodimir Zelenski. „Îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru înţelegerea deplină a situaţiei şi pentru credinţa sa de neclintit că puterea valorilor europene este mai puternică decât ura Rusiei faţă de libertatea europeană”, a menţionat liderul ucrainean.

Zelenski a mai anunţat că a vorbit luni şi cu şeful guvernului din Austria, cancelarul Karl Nehammer, despre chestiuni umanitare şi politice din cadrul cooperării bilaterale. „Am discutat, de asemenea, despre oportunităţile noastre comune de a restabili justiţia încălcată de agresiunea rusă. Am mulţumit Austriei pentru că s-a alăturat grupului care pregăteşte înfiinţarea unui tribunal special privind agresiunea Rusiei împotriva ţării noastre”, a punctat preşedintele Ucrainei.

„Cercul de parteneri care sunt gata să colaboreze pentru a pedepsi Rusia pentru agresiunea sa se extinde inevitabil. Acest lucru face ca perspectiva pedepsei să fie din ce în ce mai realistă”, a spus Volodimir Zelenski, menţionând că şi Irlanda se numără printre aceşti parteneri şi i-a mulţumit premierului irlandez cu care, de asemenea, a avut luni o convorbire telefonică.

„Nu este suficient să îi aducem în faţa justiţiei pe cei responsabili de crimele cauzate de agresiune. Este de asemenea necesar să pedepsim, într-un mod absolut corect şi legal, crima iniţială care a dat naştere tuturor celorlalte crime din acest război. Aceasta este ceea ce va oferi tribunalul special. Cu fiecare zi ne apropiem de crearea sa”, a subliniat Zelenski.

Pe de altă parte, Irlanda şi Austria ar putea oferi tratament şi reabilitare pentru soldaţii ucraineni răniţi pe front, a menţionat Zelenski, precizând că a discutat despre acest subiect cu premierii celor două ţări.

În final, aşa cum face în fiecare seară, preşedintele Ucrainei a nominalizat câteva unităţi ale forţelor armate ucrainene care luptă pe front, i-a lăudat pe soldaţi şi le-a mulţumit pentru rezultatele pe care le-au avut.

___