Ucraina acumulează trupe și echipamente în apropiere de Bahmut, ceea ce sugerează că Kievul se pregătește să organizeze o bătălie masivă în zonă, a declarat luni Andrei Marochko, un locotenent-colonel în retragere din Miliția Populară a așa-numitei Republici Populare Lugansk, scrie agenția de presă rusă Tass.

Tanc german Leopard 2Foto: Michael Sohn / AP / Profimedia

„Observăm acum acumularea de forțe și mijloace în această zonă. Zelenski a spus că nu vor părăsi Artiomovsk (n.r. Bahmut) și a susținut acest lucru prin acțiuni reale, deoarece un număr tot mai mare de forțe proaspete sunt desfășurate acolo. Forțele armate ale Ucrainei continuă să adune grup cu grup acolo. <... > Zelenski a decis acum să organizeze o bătălie grandioasă acolo. Poate că are în minte niște acțiuni de contraofensivă acolo”, a declarat Marochko la radio Komsomolskaia Pravda.

El a mai spus că militarii ucraineni care au fost instruiți în taberele de instrucție occidentale încep acum să ajungă în zona de luptă. Potrivit lui Marochko, aceștia sunt destul de bine pregătiți.

El a precizat că vehiculele blindate furnizate de Occident se deplasează deja din vestul Ucrainei către linia de angajare. Nu au existat încă rapoarte privind tancuri care să ajungă în zona de luptă. Ceea ce se știe este că există un număr mare de vehicule blindate pe roți pe drum, precum și sisteme de rachete cu lansare multiplă, a declarat Marochko.

„Noi detectăm acest lucru. Trupele ucrainene au într-adevăr forță, datorită așa-numiților parteneri occidentali”, a spus el.

Anterior, Marochko a declarat pentru TASS că Ucraina și-a întărit semnificativ trupele în principalele așezări de la vest de Bahmut: Slaviansk, Kramatorsk și Drujkovka. El a spus că coloane de vehicule blindate pe roți și pe șenile trec prin aceste orașe în timpul nopții pentru a se deplasa spre Bahmut.

În urma începerii războiului de către Rusia, Occidentul a intensificat livrările de arme și echipamente militare către Kiev, asistență a cărei valoare a ajuns până acum la miliarde de dolari. De exemplu, Germania a declarat la începutul acestui an că va trimite Ucrainei 14 tancuri Leopard 2.

Planuri de a furniza Kievului tancuri de producție occidentală au fost anunțate și de Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Slovacia, SUA, Franța și alte câteva țări.

Multe țări au început să invite trupele ucrainene pentru a se antrena în operarea vehiculelor occidentale. Potrivit generalului ucrainean Viktor Nazarov, aproximativ 50.000 de soldați ucraineni au fost instruiți până în prezent în Occident în conformitate cu standardele NATO.

Șeful mercenarilor Wagner avertizează că ofensiva ucraineană este iminentă: Vor să ne încercuiască

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, i-a transmis într-o scrisoare publică ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Prigojin notează în scrisoarea publicată luni de serviciul de presă al Concordia, firma sa de catering de la care vine porecla de „bucătarul lui Putin”, că un „atac pe scară largă” este plănuit de Kiev pentru sfârșitul lui martie sau începutul lunii aprilie.

„Vă cer să luați toate măsurile posibile pentru a împiedica tăierea companiei militare private Wagner de forțele principale ale armatei ruse, lucru care va duce la consecințe negative pentru operațiunea militară specială”, a scris Prigojin.

Urmărește ultimele evoluții din a 390-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.