​Președintele ceh Petr Pavel, un fost comandant NATO, afirmă că Ucraina va avea la dispoziție o singură șansă pentru o ofensivă amplă de succes împotriva forțelor ruse înainte ca „oboseala” să își spună cuvântul atât la Kiev, cât și în cancelariile occidentale.

Petr Pavel in 2017, cand ocupa functia de presedinte al Comitetului militar al NATOFoto: Wiktor Dabkowski / DPA / Profimedia Images

Vorbind despre mult așteptata ofensivă de primăvară a Ucrainei, Pavel a declarat într-un amplu interviu acordat ziarului polonez Reczpospolita că „acest lucru ar trebui să se întâmple în câteva luni. Fereastra de oportunitate este deschisă anul acesta”.

El a afirmat însă că „după iarna viitoare, va fi extrem de greu de menținut nivelul actual de ajutor”.

„Oboseala de război nu ține doar de epuizarea resurselor umane și a echipamentelor, distrugerea infrastructurii în Ucraina, ci și de oboseala în țările care acordă ajutor. Multe țări, mulți politicieni se așteaptă la unele progrese în acest an. Cred că Ucraina va avea o singură încercare de a lansa o contraofensivă majoră”, a explicat acesta.

„Prin urmare, dacă [Ucraina] decide să lanseze o contraofensivă majoră și aceasta nu reușește, va fi extrem de greu să obțină fonduri pentru următoarea”, a mai spus Petr Pavel, care a fost președintele Comitetului militar al NATO din 2015 până în 2018 și șef al Statului Major General al Forțelor Armate Cehe din 2012 până în 2015, cu gradul de general.

Petr Pavel laudă comandamentul militar al Ucrainei

Întrebat de jurnaliștii polonezi unde ar putea avea loc această ofensivă, el a declarat că „nu voi răspunde niciodată la o astfel de întrebare, și pentru că ar fi un indiciu pentru cealaltă parte”.

„De altfel, comandamentul armatei ucrainene este acum probabil cel mai experimentat din lume. Ar fi foarte greu să găsești o altă țară care să poată egala acum Ucraina din punct de vedere al experienței într-o luptă atât de intensă. Sunt sigur că știu exact ce să facă”, a adăugat el.

Întrebat cu privire la imaginea armatei ruse înainte de declanșarea războiului în data de 24 februarie a anului trecut, Pavel a răspuns că „Rusia și-a creat în practică o imagine a puterii și influenței sale ca o potemkiniadă (n.r. fațadă care ascunde realitatea)”.

„Această iluzie a lucrat nu numai asupra noastră, ci și asupra societății și liderilor rusi. Chiar Putin însuși se pare că credea că armata rusă este, dacă nu cea mai puternică, atunci una dintre cele mai puternice din lume. El credea că armata ucraineană se afla într-o stare jalnică, iar Occidentul într-o asemenea stare, încât nu putea fi de acord asupra niciunei probleme între ei”, a spus președintele ceh.

„Toate acestea au rezultat dintr-o percepție greșită a realității. De aceea Rusia nu are succes în Ucraina și suntem mult mai puternici decât eram înainte de acest război”, a subliniat el.

Președintele Cehiei vorbește de înfrângerea Rusiei

„Sper că noi - mă refer la țările care susțin Ucraina și Ucraina însăși - vom putea duce la înfrângerea Rusiei în Ucraina. Și să facem Rusia atât de mult mai slabă încât nu să nu mai poată începe o agresiune împotriva nimănui”, a adăugat el.

„De asemenea, trebuie să începem să căutăm modalități de a ajunge la ruși în parte pentru a lucra împreună pentru un viitor mai bun pentru Rusia. Ar fi o mare greșeală să-i punem pe toți rușii într-un singur sac. În același timp, ne este imposibil să ne întoarcem la afaceri ca de obicei fără a schimba regimul rus pe plan intern. Doar că nu este posibil”, a mai spus președintele Cehiei.

El susține că iertarea Moscovei pentru începerea războiului din Ucraina „ar încuraja liderii ruși să declanșeze un alt conflict în viitorul apropiat”.

„Încă trebuie să fim hotărâți să slăbim regimul rus pentru ca poporul rus să înțeleagă că ceea ce au făcut a fost o greșeală. Și că singurul viitor este dialogul și în cele din urmă cooperarea, nu agresiunea”, a mai subliniat Petr Pavel.

Pavel, un susținător ferm al Ucrainei, a fost învestit în funcția de președinte al Cehiei pe 9 martie, după ce l-a învins pe fostul premier populist Andrej Babis la alegerile ce au avut loc la sfârșitul lunii ianuarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 390-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.