Petr Pavel, un fost șef al armatei cehe și un înalt oficial al NATO, a depus joi jurământul de președinte al Cehiei, transmițând, printre altele, un mesaj de susținere puternic pentru Ucraina, relatează Reuters.

Petr PavelFoto: Michal Cizek / AFP / Profimedia Images

Pavel l-a învins la alegerile prezidențiale ce au avut loc la sfârșitul lunii ianuarie pe fostul premier populist Andrej Babis, care este vizat de mai multe dosare de corupție.

Pavel, care a fost preşedinte al comitetului militar al NATO timp de trei ani înainte de a se pensiona în 2018, a promis în timpul campaniei electorale că va plasa ferm Cehia în tabăra Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, o schimbare de paradigmă față de politicile fostului președinte ceh Milos Zeman care a încercat să apropie Praga de Moscova și Beijing.

În vârstă de 61 de ani, noul președinte al Cehiei a promis să continue susținerea pentru Ucraina în fața invaziei rusești, reluându-și acest angajament în timpul discursului pe care l-a ținut în timpul ceremoniei de învestire ce a avut loc la Sala Vladislav din Castelul Praga.

El a spus că Ucraina este un exemplu că țările mai mici pot avea succes, mai ales dacă cooperează între ele.

„O voce central-europeană puternică va fi importantă dacă vom ajuta Ucraina să ajungă la victorie”, a declarat acesta.

„Nu doar experiența din istoria proprie ar trebui să fie un motiv pentru a ne continua sprijinul. Ci, făcând asta, în cele din urmă ne ajutăm pe noi înșine”, a adăugat el.

După ce a depus jurământul Pavel a fost întâmpinat de susținătorii săi în Piața Castelului Praga, unii dintre ei fluturând steaguri ale Cehiei și Uniunii Europene în timp ce un cor a interpretat imnul național al țării și o versiune cehă a melodiei „The Times They Are a-Changin'” a lui Bob Dylan.

Președintele Cehiei nu are multe atribuții în activitățile de zi cu zi ale puterii executive însă el este cel care nominalizează premierul, guvernatorul băncii centrale, are un cuvânt de spus în politica externă și este un pol puternic de influențare a opiniei publice, putând obține schimbări de poziție din partea guvernului.

Urmărește ultimele evoluții din a 379-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.