O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare pare să arate că un soldat ucrainean a continuat să lupte după ce a fost împușcat în cap de un militar rus pe care apoi revine și îl lichidează.

Soldatul rus in stanga, ucraineanul in dreaptaFoto: Captura video - Paul Jawin

Înregistrarea video a fost filmată din dronă în timpul unor lupte de curățare a tranșeelor duse de Brigada 71 de Vânători de munte a forțelor armate ucrainene.

Filmarea arată cum soldatul din dreapta este pândit de militarul rus aflat în stânga cadrului, acesta ieșind din adăpost și împușcându-l pe ucrainean în timp ce se afla cu spatele la el. Vânătorul de munte ucrainean se ridică însă și se împleticește spre direcția camarazilor săi.

De altfel, chiar la începutul înregistrării el poate fi observat părând să le facă semne acestora chiar înainte de a fi împușcat de rus.

La secunda 00:23 poate fi observată apoi o răsturnare de situație. Militarul rus din stânga pare rănit, în timp ce soldatul ucrainean se îndreaptă încrezător spre poziția lui, aruncând cu o grenadă înainte de a-i da lovitura de grație chiar la sfârșitul înregistrării.

Nu este clar ce s-a întâmplat între aceste două momente juxtapuse de cei care au editat filmarea, o analiză atentă a cadrelor părând a confirma că ar fi într-adevăr vorba de același militar ucrainean din prima parte a înregistrării. Însă acest lucru nu poate fi stabilit 100%, ținând cont că, spre deosebire de ruși, armata ucraineană are echipamente standard pentru militarii săi.

Din ce unitate ar proveni „Rambo”-ul ucrainean

Brigada 71 de Vânători de munte este una dintre unitățile ucrainene formate anul trecut după declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie.

În mod interesant, ea aparține Forțelor Aeropurtate ale Ucrainei, deși militarii săi nu au pregătire de parașutiști sau trupe de asalt aeropurtat. În schimb, acești vânători de munte sunt de regulă folosiți în rol de susținere pentru trupele aeropurtate mai ușoare.

Agenția Forbes nota în luna decembrie a anului trecut că Brigada 71 de Vânători de munte a fost desfășurată pe frontul din Bahmut, denumit astfel după orașul din regiunea Donețk pe care Rusia încearcă să îl cucerească de la începutul lunii august.

Brigada 68 de Vânători de munte a Ucrainei, de asemenea creată după începerea războiului, a fost desfășurată în regiunea Zaporojie aflată mai la sud.

Războiul a scos practic vânătorii de munte ucraineni din regiunile geografice pentru care astfel de unități sunt pregătite, ei fiind folosiți acum în misiuni în care mobilitatea lor ridicată reprezintă un atu.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare înspre sfârșitul lunii decembrie a anului trecut a surprins o altă unitate de vânători tot într-o misiune de curățare a tranșeelor inamice, ea arătând cum un grup de soldați ruși s-au predat fără niciun fel de opoziție după ce au fost luați prin surprindere.

Urmărește ultimele evoluții din a 387-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.