Statele Unite cred că Rusia a recuperat din Marea Neagră unele resturi de la drona de supraveghere americană doborâtă, a declarat pentru CNN un oficial american familiarizat cu această chestiune.

O drona MQ-9 Reaper a fost lovita de un avion rusescFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Oficialul a descris resturile recuperate ca fiind bucăți de fibră de sticlă sau bucăți mici ale dronei MQ-9 Reaper.

CNN a relatat miercuri că Rusia a ajuns la locul unde a căzut drona de supraveghere americană în Marea Neagră, la sud-vest de Crimeea.

Dar administrația Biden a minimalizat importanța epavei dronei sau potențialul de a culege informații sensibile din rămășițele aeronavei.

„Am făcut să fie imposibil ca ei să poată culege ceva cu valoare de informații din rămășițele acelei drone, indiferent ce rămășițe ar putea fi la suprafața apei”, a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, pentru CNN.

După coliziunea dintre drona americană și avioanele de vânătoare rusești marți dimineață, operatorii dronei au luat măsuri pentru a șterge software-ul sensibil al dronei înainte ca aceasta să cadă în Marea Neagră, potrivit oficialilor americani.

„Tot ce a rămas și plutește vor fi probabil suprafețele de control al zborului, genul acesta de lucruri. Probabil că nu este nimic de o valoare intrinsecă reală pentru ei în ceea ce privește termenii de retehnologizare sau ceva de genul acesta”, a declarat Kirby.

Drona a fost prăbușită în mare într-un loc unde apa ar putea avea o adâncime de aproape un kilometru și jumătate, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley.

O „interceptare nesigură şi neprofesionistă”

Reamintim că un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Comandamentul European al SUA a transmis într-un comunicat că două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură şi neprofesionistă” a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.

  • „În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale.
  • De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit şi neprofesionist”, a arătat sursa citată.

Rusia a negat acuzaţiile SUA conform cărora avioanele sale au acţionat imprudent în incidentul de marţi de deasupra Mării Negre şi a susţinut că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia. Rusia a susţinut totodată că drona a făcut „o manevră bruscă'” şi din acest motiv s-a prăbuşit, insistând că nu a existat un contact între avion şi dronă.

SUA au șters de la distanță datele sensibile de software ale dronei MQ-9 care s-a prăbușit în Marea Neagră, pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, au declarat miercuri doi oficiali americani citați de CNN.

___