Kremlinul a anunţat marţi că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga (CPI), a informat agenţia de presă TASS, citată de AFP și Agerpres.

Dmitri PeskovFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

„Noi nu recunoaştem acest tribunal, nu recunoaştem jurisdicţia sa”, a afirmat Peskov marți.

Comentariile sale vin după ce The New York Times a scris luni că procurorul-şef al CPI urmează să îi solicite unui judecător să aprobe emiterea mandatelor de arestare împotriva mai multor cetăţeni ruşi bănuiţi că au răpit copii din Ucraina şi i-au dus în Rusia şi că au ţintit infrastructura civilă din Ucraina.

Vorbind despre război, Peskov a reiterat poziția exprimată cu o zi în urmă, potrivit căreia obiectivele Rusiei în Ucraina pot fi atinse numai prin „mijloace militare”.

„Trebuie să ne îndeplinim obiectivele. Acum acest lucru este posibil doar prin mijloace militare, ca urmare a poziţiei actuale a regimului de la Kiev”, a afirmat reprezentantul Kremlinului.

Judecătorul, sau completul de judecată va decide dacă au fost îndeplinite standardele legale pentru emiterea mandatelor de arestare sau dacă anchetatorii au nevoie de mai multe probe.

Primul caz la Haga după izbucnirea războiului din Ucraina

Nu este clar pe cine plănuia instanța să acuze în fiecare caz. Fostul procuror general al Ucrainei a declarat în iunie pentru Reuters că speră că CPI va urmări penal răpirile de copii ca genocid.

Potrivit unor diplomaţi şi experţi, este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie inculpat, în contextul în care CPI nu recunoaşte imunitatea niciunui şef de stat în dosare de crime de război, crime împotriva umanităţii sau genocid.

Cu toate acestea, probabilitatea unui proces rămâne extrem de scăzută, potrivit unor experţi care subliniază că CPI nu poate judeca în absenţă.

Propagandiștii de la Moscova au invocat de mai multe ori în ultimele luni posibilitatea unor procese la Haga în care să fie judecați oficiali ruși, afirmând, printre altele, că acesta este unul dintre motivele pentru care Rusia nu poate pierde războiul din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.