Rusia a recurs la recrutarea femeilor din închisori pentru a compensa pierderile grele ale trupelor de pe front, potrivit oficialilor ucraineni și a unui organism independent de supraveghere a închisorilor rusești, relatează publicația independentă The Moscow Times. Vladimir Putin le-a transmis rusoaicelor cu ocazia zilei de 8 martie că nu le va trimite soții și fiii la război.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Într-un mesaj de 8 martie, Putin a vorbit despre respectul față de ruscoaice și le-a asigurat că nu le va trimite bărbații să lupte în Ucraina.

Putin le-a mulțumit în mod special „femeilor soldat care au ales cea mai înaltă misiune, cea de a apăra patria mamă” și celor care lucrează în spitale și își riscă viața pentru a evacua soldații de pe front.

La mai puțin de o săptămână de la acel moment, Putin ar fi trimis femei recrutate din coloniile penale în estul Ucrainei.

„Săptămâna trecută, un tren cu vagoane de dormit pentru transferul prizonierilor a fost reperat deplasându-se spre regiunea Donețk. Unul dintre vagoane [avea] femei condamnate [în el]", a declarat Ministerul ucrainean al Apărării într-o actualizare publicată luni.

Olga Romanova, cofondatoarea organizației pentru drepturile deținuților Russia Behind Bars, a confirmat afirmațiile ministerului pentru publicația independentă de știri iStories, menționând că Rusia a folosit probabil deținute în ofensiva din Ucraina cel puțin de la sfârșitul anului trecut.

„Au fost luate din coloniile penitenciare din sudul Rusiei. Nu le știu exact, dar au lucrat în Kushchevka [în sudul regiunii Krasnodar]", a declarat Romanova pentru iStories.

Până în prezent, până la 100 de prizoniere ar fi fost transferate pentru a lupta în Ucraina, deși rămâne neclar dacă recrutarea a fost efectuată în mod voluntar sau dacă deținutele au fost recrutate cu forța în armata rusă, susține Romanova.

În februarie, oficialii militari ucraineni au declarat că Rusia a recrutat până la 50 de femei dintr-o colonie penală din orașul Snizhne, ocupat de Rusia, din regiunea ucraineană Donețk.

Femeile au fost trimise pentru „antrenament" în Rusia înainte de a fi trimise să lupte pe frontul din Ucraina, au spus aceștia.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.